Vandringsresa till Bruksvallarna

med Anneli Wiklund

Bruksvallarna är en mysig och genuin fjällby omringad av vackra fjäll med många fina alternativ för strövtåg och vandring. Vi går i lättillgänglig och skön fjällterräng förbi gamla kulturmiljöer och möts av underbara vyer och storslagna fjäll.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
  • Rese-/ färdledare Anneli Wiklund
  • Bussresa
  • Del i dubbelrum med frukost (F)
  • 1 lunch & 3 lunchpaket (L)
  • 3 trerätters middagar (M)
  • Bussfika
  • Alla transporter på resmålet
  • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum (ej med kylskåp): 600 kr

Erbjudande

300 kr

Helgerbjudande -300 kr rabatt

Gäller till och med 2021-05-11

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2021-08-18
Resa: Vandringsresa till Bruksvallarna
Dagar: 4
Pris: 7450 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM-BRUKSVALLARNA

Vi åker norrut, stannar för en bussfika på vägen upp och kommer till Bollnäs där Anneli möter. Sedan vidare norrut längs Ljusnans dalgång till Ljusdal där vi stannar för en god lunch på Restaurang Hembygdsgården. Vi fortsätter följa Ljusnans flöde och passerar Funäsdalen där vi tar av till Bruksvallarna. Inkvartering och middag på Bruksvallslidens hotell. (L, M)

Dag 2-3
BRUKSVALLARNA

Det blir två härliga vandringsdagar i Funäsfjällen omkring Bruksvallarna. Bruksvallarna är en mysig och genuin fjällby omringad av vackra fjäll med många fina alternativ för strövtåg och vandring.  Mitt i hjärtat av Bruksvallarna ligger Vävstugan, en design- och inredningsbutik med tillhörande café. Här hittar du allt från inredningsprodukter och presenter till lokalt producerade praliner. Ett mysigt besök efter en härlig vandringsdag.

Om vandringarna:
Med bussen tar vi oss till bra startpunkter och avslut på turerna. Vi går mellan 5-19 km per dag. Lite beroende på antal höjdmeter, väder och om du väljer den kortare eller den längre turen. Det kan vara rätt blött efter en del leder. Ofta är lederna spångade förbi våtmarkerna men vattentåliga kängor är ett måste. Om möjligt väljer vi de lite torrare lederna.

Det finns flera alternativa vandringar.

Vid bra väder tar vi bussen till Djupdalsvallen. Här tar vi en tur på 350 höjdmeter upp på Mittåkläppen, 1212möh. En högfjällsupplevelse med underbara vyer. Föredrar du en lite mindre kuperad tur så lockar istället Säterturen, ett välbevarat säterområde i fjällterräng.  En vacker och intressant tur på ca 5 km i genuin fäbomiljö.

En mysig och fin tur är den sk Gruvturen. Här finns alternativa startplatser så turen kan bli 8 eller 12 km. (250 höjdmeter)   Efter en lite tuff start (gäller turen 12 km) så går vi i lätt terräng med sköna vyer. Vi har Mittåkläppen i sikte och passerar halvtid Djupdalsvallen. Har vi tur är våffelstugan öppen och vi kan ta en härlig våffelpaus innan vi vänder åter mot Ramundberget. Den som föredrar en kortare tur går istället en tur mot Klinken. I lätt terräng längs Ljusnan där vi efter en skön fikapaus vänder åter mot Ramundberget.

Är vädret stadigt kan vi välja att  ta bussen till Walles fjällhotell. Då är vi en bit upp på fjället och kan därifrån vandra mot Ösjöstugan.  Här är vi omgivna av fjäll åt alla håll. Vi ser Skarsfjället, Helags bland många andra. Från Ösjöstugan vandrar vi till Ramundberget. Här kan de som vill avsluta turen med linbanan ner (13 km) alternativt gå ner den lite branta nedfarten. Vill du ha en riktig utmaning så kan vi fortsätta längs fjällkammen tillbaka till Walles där bussen möter igen. (19 km)

Är det lite ruggigt att vandra högt upp på kalfjället så kan vi välja att gå mot Klinken. Det är en lätt vandring längs Ljusnan och går i lite mer skyddat läge. (30 höjdmeter ca 12 km ) Den som vill gå en kortare tur följer klinkenleden en bit och vänder sedan tillbaka.

Kariknallen (Knallen)är Bruksvallarnas toppstuga som ligger 1050 meter över havet, 5 km från byn och med en magnifik utsikt över fjällvärlden. Här serveras våfflor, lättare lunch, smörgåsar och hembakat. Det kan också vara en alternativ vandring.

Middagar på hotellet. (F, L, M)

Dag 4
HEMRESA

Efter en god frukost tackar vi för oss, tar farväl av Anneli och börjar färden hemåt igen fyllda av härliga upplevelser. Vi stannar på vägen för att smaka av matsäcken och gör även en paus lite senare där det finns möjlighet att köpa något mer matigt. (F, L)

Reseledare

Anneli Wiklund

Slovakien, Sverige, Vandringsresor

Anneli är vår alltid lika glada vandringsledare. Med lång erfarenhet av reselederi och vandring gör hon resan till ett härligt minne.

Hotell

Bruksvallsliden Hotell & Stugby

Mycket omtyckt hotell med god mat. Ligger bra till nära affär, vävstuga och leder. Har även stugor och lägenheter.

Läge: Bruksvallarna

Officiell gradering: ***

 Rum:  TV, WC, dusch, samt torkskåp och pentry i många rum

 Faciliteter:  Hotellet har 50 enkel- och dubbelrum. De största med pentry, dusch, toalett och torkskåp. grill, solterrass, bar, bastu, inomhuspool.

 Wifi: fritt

Läs mer om hotellet här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev