Vilnius

Nordens Prag

I de numera självständiga baltiska staterna går utvecklingen framåt i snabb takt, och vi möts av en inspirerande framtidstro. De vackra stadskärnorna renoveras varsamt för att framhäva medeltida karaktär. Vilnius, även kallad ”Nordens Prag”, är känd för sin vackra arkitektur, spännande historia och sina många kyrkor. Byggnaderna präglas av renässans- och barocktiden samt vissa gotiska inslag. Vår guide Déja visar oss sitt Vilnius.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande reseledare
 • Flyg Arlanda-Vilnius
 • Transfer flygplats-hotell
 • Båtresa Riga-Stockholm
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 2 luncher (L)
 • 2 middagar (M)
 • Utfärd Trakai slott
 • Entré & guidning på Storfurstarnas palats
 • Alla transporter på resmålet
 • Övriga besök & entréer enligt program

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM-VILNIUS

Flyg till Vilnius från Arlanda. Vi hämtas med buss och åker mot centrala Vilnius och vårt hotell där vi checkar in. Efter en stunds vila gör vi en stadsrundtur i gamla stan innan vi äter en välkomstmiddag i TV-tornet. (M)

Dag 2
TRAKAI

Efter frukost är det dags för en utflykt till slottet Trakai, som ligger på en liten ö i insjön Galvé, knappt tre mil väster om Vilnius. Slottet började byggas under 1300-talet och användes då framförallt som försvarsborg. Idag är Trakai en av Litauens mest besökta och populära turistattraktioner med många konserter, festivaler och övriga evenemang. Sedan 1962 finns även ett museum inne i slottet som vi besöker. Vi äter lunch och får lite fri tid innan vi återvänder till Vilnius. (F, L)

Dag 3
STORFURSTARNAS PALATS

Idag utforskar vi Storfurstarnas palats som vi hittar nedanför Gediminas torn. Palatset förstördes redan 1655 och återuppbyggdes först år 2009, under den nyvunna självständigheten. Fri tid för egna strövtåg innan vi ses till kvällen och äter en god middag på restaurang Belmontas. (F, M)

Dag 4
VILNIUS-KORSKULLEN-RIGA

Efter frukost tackar vi Vilnius för den här gången och beger oss på en bussresa mot Riga. Vi äter lunch tillsammans och gör ett besök på Korskullen, en plats med mycket historia. Kullen mäter cirka 60×80 meter och är tio meter hög. Och den är alltså täckt av kors, ingen vet hur många. De mer sansade gissningarna hamnar i spannet 100 000-200 000 stycken. De största är fem sex meter höga, de minsta bara några centimeter. De äldsta har stått här i decennier, de nyaste kom i dag. Det finns kors som är vackert snidade av namnkunniga konsthantverkare, andra är så enkla som de kan bli: två björkpinnar och en spik. Väl framme i Riga stiger vi på båten som tar oss hem till Stockholm igen. Gemensam buffémiddag ombord. (F, L, M)

Dag 5
HEMKOMST

Vi äter en god frukostbuffé medan vi kryssar fram genom skärgården. (F)

Reseledare

Deja Bytautiene

Litauen, Vilnius

Deja är vår reseledare och guide i Vilnius. Hon är en mycket uppskattad och kunnig guide.

Hotell

Några av våra resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev