Vilnius

- Nordens Prag

I de numera självständiga baltiska staterna går utvecklingen framåt i snabb takt, och vi möts av en inspirerande framtidstro. De vackra stadskärnorna renoveras varsamt för att framhäva medeltida karaktär. Vilnius, även kallad ”Nordens Prag”, är känd för sin vackra arkitektur, spännande historia och sina många kyrkor. Byggnaderna präglas av renässans- och barocktiden samt vissa gotiska inslag. Vår guide Déja visar oss sitt Vilnius och vi besöker stadens mysiga julmarknad.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande reseledare
 • Flyg Arlanda-Vilnius t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 2 luncher (L)
 • 3 middagar (M)
 • Utfärd Trakai slott
 • Entré & guidning på Storfurstarnas palats
 • Besök Verkiai palats & stadspark
 • Entré & guidning KGB-museet
 • Besök Gediminas torn
 • Alla transporter på resmålet
 • Övriga besök & entréer enligt program

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM-VILNIUS

Flyg till Vilnius från Arlanda. Vi hämtas med buss och åker mot centrala Vilnius och vårt hotell där vi checkar in. Efter en stunds vila gör vi en stadsrundtur i gamla stan innan vi äter en välkomstmiddag i TV-tornet. (M)

Dag 2
TRAKAI

Efter frukost är det dags för en utflykt till slottet Trakai, som ligger på en liten ö i insjön Galvé, knappt tre mil väster om Vilnius. Slottet började byggas under 1300-talet och användes då framförallt som försvarsborg. Idag är Trakai en av Litauens mest besökta och populära turistattraktioner med många konserter, festivaler och övriga evenemang. Sedan 1962 finns även ett museum inne i slottet som vi besöker. Vi äter lunch och får lite fri tid innan vi återvänder till Vilnius. (F, L)
Ikväll erbjuds en frivillig konsert på Litauens Nationalscen för opera och balett.

Dag 3
STORFURSTARNAS PALATS

Idag utforskar vi Storfurstarnas palats som vi hittar nedanför Gediminas torn. Palatset förstördes redan 1655 och återuppbyggdes först år 2009, under den nyvunna självständigheten. Fri tid för egna strövtåg och lunch. På eftermiddagen ses vi och tar oss till floden Neris där vi hittar Verkiai stadspark och palats. Parken grundades 1992 och upptar idag 2673 hektar. Gemensam middag. (F, M)

Dag 4
KGB-MUSEET

Skall du bara besöka ett museum i Vilnius bör du besöka Genocide Victims Museum eller, KGB museet, som det ofta kallas. Museet ligger i ett före detta KGB fängelse och öppnades år 1992. På museet får du möjlighet att följa femtio år av Sovjets ockupation i Litauen. Här finns utställningar och på nedre våningen kan du besöka fängelset som det såg ut då det var i bruk. I fängelset kan du bland annat se små celler och tortyrkammare. Det finns bara ett museum av detta slag och ett besök är väldigt spännande och intressant. Lite fri tid att smälta alla intryck innan vi äter en god avslutningsmiddag på restaurang Belmontas. (F, M)

Dag 5
GEDIMINAS TORN & HEMRESA

Efter frukost och utcheckning besöker vi Gediminas torn, ett naturligt utflyktsmål om man är i Vilnius. En central plats med bra utsikt i alla väderstreck. Vi äter gemensam lunch och vi får lite fri tid för shopping innan vi reser med buss till flygplatsen där vårt plan hem väntar. (F, L)

Reseledare

Deja Bytautiene

Litauen, Vilnius

Deja är vår reseledare och guide i Vilnius. Hon är en mycket uppskattad och kunnig guide.

Hotell

Ecotel

http://www.ecotel.lt/

Några av våra resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev