Må-bra med mat & vandring i Kastilien

Strövtåg i Kastilien med mat-och vinupplevelser samt festivalen i Salamanca

Vår reseledare Hans Eguinoa, svensk vandringsledare och vinkännare, är bosatt i norra Spanien. Han tar oss med på uppfriskande lättare vandringar i lagom tempo i Kastiliens vackra natur. Vi besöker Hans smultronställen där hans vänner bjuder oss på unika mat- och vinupplevelser. Vi ser staden Salamanca, ett levande renässansmuseum, beundrar romarnas akvedukt i Segovia, besöker vackra spanska byar och huvudstaden Madrid. Speciellt för denna resa är att vi får uppleva festivalen i Salamanca, skyddshelgonet Virgen de la Vega firas med konserter på stadens torg, blommor & processioner – att få uppleva en riktig fiesta är något av det mest genuina man kan vara med om i Spanien - här möter man Spaniens själ. En resa där du får både smaka på det spanska köket, goda drycker och möter drivna entreprenörer och mathantverkare, i kombination med härliga strövtåg. Resan är unikt framtagen till SvD Accent.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare och vandringsguide
 • Flyg Arlanda-Madrid t/r
 • Del i dubbelrum med frukost
 • 5 luncher
 • 5 middagar (varav en lättare vinprovningsmiddag)
 • 2 tapas och ett glas vin dag 2
 • 3 Vinprovningar (besök tre bodegor)
 • 4 lättare vandringar med guide (6 - 8 km med höjdskillnad på 150 m)
 • Guidade rundturer i byar och städer
 • Museum Zorninspirerade Sorollamuséet i Madrid
 • Bussresor enligt program
 • Vandringsbeskrivningar & kartor
 • Övrigt enligt program
TILLVAL:

Enkelrumstillägg 2 750 kr

VI REKOMMENDERAR - Du behöver ha normal kondition. Vandra gärna lite (i uppförsbackar) före resan. Med bra kondition blir det roligare att vandra. Se till att du har bra vandringsskor/ kängor, med bra sula och som helst når upp över vristerna. Detta är en gruppresa med cirka 20 - 26 deltagare.

Höjdpunkter

 • Kastiliens natur
 • Hans, vår vandringsguide
 • Salamanca & Segovia
 • De små byarna med sin egen historia
 • De lokala matproducenterna
 • Festivalen i Salamanca

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
ARLANDA-MADRID

Vi flyger till Madrid, Hans välkomnar oss på flygplatsen för vidare transfer på ca 2 timmar till Salamanca. En lättare middag serveras på hotellet. (M)

Dag 2
SALAMANCA

Under en guidad stadspromenad får vi se stadens två katedraler samt flera imponerande byggnadsverk som Universitetet med sina vackra fasad samt den 2000-åriga romerska bron. Vår lunch serveras på en lokal restaurang där Hans vän tagit fram en speciell avsmakningsmeny från det moderna Spanska köket, som vi avnjuter tillsammans med viner som kommenteras av Hans.. Lite egen tid att njuta av staden. På kvällen skall vi starta tillsammans med några tapas och ett glas vin, Hans ger sedan tips om flera tapas restauranger om man vill gå vidare. Denna kväll kommer vi även ta del av de festligheter som fiestan bjuder på och uppleva de lokala traditionerna. (F, L, V, T)

Dag 3
ARRIBES

Dagens utflykt går till Arribes de Duero, en nationalpark i gränsområdet kring Duerofloden. Arribes är en naturlig gräns mot Portugal. Vi välkomnas av Hans vänner, de sanna entreprenörerna Sara och Patxi, till deras vinbodega och ysteri, här får vi smaka på vin och goda ostar. Vi gör sedan en lättare vandring på ca 6 km längs den vackra Dueroleden och njuter av flodens kanjon. Efter vandringen kommer det smaka gott med en god lantlig lunch i Fornillos. Nu väntar ett besök på bodegan Alma Roja hos den modiga engelskan Charlotte Allen, som startade denna bodega helt på egen hand i en annars mansdominerad vinvärld. Utflykten avslutas med en promenad upp till den vackra borgen i byn. Återfärd till Salamanca och vårt hotell. Middag på egen hand. (F,L,V)

Dag 4
SIERRA DE FRANCIA

I dag gör vi besök i ett par av Spaniens vackraste byar La Alberca och Mogarraz. Dagens vandring tar oss genom en vacker ekskog, vi går ca 8 km (eller längre om man så önskar). Vi smakar specialiteter hos en lokal producent- Calama – som gör lufttorkad skinka och chorizo av svarta ibéricogrisar. Detta avnjuts med viner från traktens lokala bodegor. Innan vi åker tillbaka till Salamanca dricker vi kaffe I Mogarraz och Hans berättar om alla porträtten som hänger på husfasaderna. Till kvällen ses vi åter för middag nära hotellet i Salamanca (F, L, M)

Dag 5
SEGOVIA

Utcheckning från hotellet och vi reser vidare till Segovia. Här får vi en vacker vy av staden och en kort guidad tur. Vi njuter av vyer av den romerska Akvedukten, stadens katedral och el Alcázar, den gamla borgen, som fått stå som inspiration till Disneys sagoslott. Vidare till byn Pedraza för ett intressant besök och cirka 3 km vandring med kaffestopp i denna medeltida by. Dagen avslutas i vackra Sepúlveda med middag. Vi sover på små mysiga byhotell i denna traditionella by. (F, L, M)

Dag 6
DURATÓN

Morgonvandring efter frukost där vi tillsammans med vår guide upplever erosionskanjonen kring floden Duratón. Turen ackompanjeras av vacker fågelsång då området har ett rikt fågelliv med gåsgamen som stjärna. Vandringen är 6 km (eller längre valfritt) med lätt stigning på tillbakavägen (ca 50 m). Efter traditionell dilammslunch och siesta åker vi med buss ca 30min till vindistriktet Valtiendas. Här bjuds vi fantastiska viner och lite lättare tapasmiddag. (F,L,M, V)

Dag 7
MADRID

Vi reser med buss till Madrid, där vi gör en kort panoramatur med buss och fortsätter till Sorollamuséet– Sorollo var en av Spaniens förnämsta impressionistkonstnärer. Vi lämnar väskorna vid hotellet och sedan har ni egen tid att göra upptäcktsfärder och aktiviteter i den spanska huvudstaden. Till kvällen möts vi upp för gemensam avskedsmiddag. (F, M)

Dag 8
HEMRESA

Transfer till flygplatsen. (F)

Reseledare

Hans Eguinoa

Spanien

Hans är vår kunniga vandringsledare och vinkännare. Med honom får vi uppleva Det Gröna Spanien, Vin & Vandring samt tågresa till Rioja & Kantabrien.

Hotell

Hotel EXE Salamanca ****, Salamanca, 4 nätter

Exe Salamanca är ett centralt beläget hotell med modern design som har ett idealiskt läge för att upptäcka staden till fots. Det är bara några minuters promenad från Plaza Mayor och katedralerna samt den romerska bron & universitetet.Hotellet har 63 rum, med en elegant och modern design, alla rum har gratis Wi-Fi-anslutning, badkar & dusch, hårtork, skrivbord, telefon och LCD-TV. Hotellet har en kaffebar samt serverar en frukostbuffé.

Läs mer om hotellet här

Hotel Vado de Duraton, Sepulveda, 2 nätter

I Selpuveda bor vi på mindre mysiga hotell, detta är ett av dem. Det ligger centralt bara 4 minuters promenad till centru. Alla rum är lite olika, det finns dusch & WC på alla rum.

Läs mer om hotellet här

Hotel Gran Versalles, Madrid, 1 natt

 

Gran Versalles är ett klassiskt 4-stjärnigt hotell beläget mycket nära den berömda stadsdelen Chueca. Hotellet erbjuder 137 fullt utrustade rum.

Alla rum har  gratis höghastighets-Wi-Fi, minibar, WC/dusch.

Läs mer om hotellet här

Om resmålet

Här finns en liten film om resan.

 

Resekommentarer

Vin & vandring i Kastilien

Jag och min man vill med detta brev tacka er för en alldeles UNDERBAR resa. Resan är utöver det vanliga måste vi säga! En eloge för Eva och Victoria!

Anna och Jan Wrangel

Visa kommentaren

Vin & Vandring i Kastilien

Det blev en fantastisk vecka. Mycket god mat och utsökta viner. Allt detta fick vi uppleva i bästa tänkbara väder. Hans är den perfekta reseledaren och guiden, insatt i Spaniens historia och levande kultur samt supertrevlig och omtänksam.

Birgitta & Bert Karlsson

Visa kommentaren

Bra att veta

ReseSkaparna rekommenderar:

Du behöver ha normal kondition. Vandra gärna lite (i uppförsbackar) före resan. Med bra kondition blir det roligare att vandra. Se till att du har bra vandringsskor/kängor, med bra sula och som helst når upp över vristerna. Då går du stadigt och undviker vrickningar. När du går utför kan du ”tajta” åt kängorna för att minska påfrestningen på tårna. Det är också viktigt att ha bra strumpor (gärna i ull eller syntet) och vi rekommenderar att ni har dubbla strumpor. Köper du nya kängor se till att du gått in dem ordentligt i förväg för att undvika skavsår.

Några av våra resor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev