Den Gyllene staden med julmarknad

Gyllene Prag, staden med de hundra tornen, Magiska Prag - det är några av namnen på Tjeckiens huvudstad.

Hur kommer det sig att så många tavlor från Rudolf II:s samlingar finns i Sverige? Har de svenskar som försökte ta sig över Karlsbron på 1600-talet också varit turister? Följ med på en spännande julmarknadsresa till Prag. Med sina vackra byggnader, många julmarknader och stämningsfulla julbelysning är Prag en perfekt destination för att få smak på julen. Vår svensktalande lokalguide Helena Slezakova kommer ge oss en intressant bild av denna vackra stad.

Reseledare

Helena Slezakova

Helena är vår reseledare och guide i Prag. Hon är en mycket uppskattad och kunnig guide. Hon är född i Tjeckoslovakien (nuvarande Tjeckien) och talar flytande svenska. Bor i hemlandet och verkar inom turism. Driver eget företag och jobbar som reseledare och guide. Lägger stor vikt på personligt service. Tycker om historia, arkitektur, kultur och resor. Med engagemang och värme delar hon med sig av sin kunskap.
Läs mer

Program

Visa alla dagar
DAG 1 Stockholm - Prag

Vi flyger från Arlanda på morgonen och landar i Prag två timmar senare. På flygplatsen möter vår svensktalande guide med buss och vi åker direkt till vårt centralt belägna hotell i Prag och lämnar väskorna. Sedan äter vi gemensam lunch följt av en stadsvandring till fots i Gamla stan där vi får se den äldsta bebyggelsen som daterar sig tillbaka till 1000-talet. Runt stadens torg grupperar sig karaktärsfulla restaurerade byggnader från olika epoker. Efter rundturen är det dags att checka in och få en stunds vila innan vi promenerar till ett litet mikrobryggeri för middag med lokal mat & öl. (L, M)

DAG 2 Pragborgen & Lillsidan

Vi åker upp till Pragborgen med buss för att sedan göra en guidad stadsvandring till fots genom Pragborgen, grundad på 800-talet. Inom murarna ryms palats, kyrkor och kloster. Vi äter en gemensam lunch på en tjeckisk restaurang i borgområdet. Efter ett besök i den mäktiga Sankt Vituskatedralen från 1300-talet och Kungapalatset, som var säte för de böhmiska härskarna, via Guldgränden, där Franz Kafka hade sin skrivarlya, vandrar vi tillsammans ut ur borgområdet ner mot Lillsidan ”Barockens Prag”. Detta är en stadsdel med 1700-talskaraktär. Vi besöker Wallensteinska palatsets trädgård. Palatset var byggt för den kände fältherren från trettioåriga kriget och vi får uppleva lite av våra landsmäns framfart. Här finns nämligen en rad kopior av statyer av skulptören Adrian de Vries, vars förlagor finns i original på Drottningholms slott. Vi vandrar över den världsberömda Karlsbron. Den nästan 500 meter långa 1300-talsbron kantas av barockstatyer och kännetecknas av ett myllrande folkliv. Det var hit till brons västra fäste, men inte längre, som svenskarna kom under trettioåriga kriget. Turen avslutas vid Stora torget i Gamla stan. Kvällen till fritt förfogande för att kunna uppleva ”den gyllene staden” på egen hand, titta på intressanta byggnader, stanna till och lyssna på gatumusikanter eller bara sitta på en trottoarservering för att studera folklivet och ta del av Prags rika musikliv. (F, L)

DAG 3 Kutna Hora

Idag har ni hela dagen på egen hand att utforska Prag om ni inte väljer att följa med på en heldagsutfärd till Kutna Hora. På kvällen samlas vi alla igen och som avslutningsmiddag går vi på en traditionell grillkväll med musik och provsmakning av öl & mat. (F, M)

Utfärd Kutna Hora – tillval:
Det är en mycket gammal stad, högt belägen med utsikt över en vindlande floddal. Staden hade sina glansdagar under medeltiden, då den var större än London och dess silvergruvor gjorde Böhmens kungliga hov förmögna. Här finner man även den omnämnda s k benkyrkan, med sina samlingar av sköldar och ljuskronor, alla tillverkade av mänskliga ben. Vi gör en guidad stadsrundtur, besöker benkyrkan och äter en god lunch.

DAG 4 Hemresa

Transfer till flygplatsen för hemresa. Åter på förmiddagen. (F)

Höjdpunkter

  • Mysig julmarknad
  • Pragborgens intressanta historia
  • Karlsbron
  • Benkyrkan Kutna Hora
  • Tjeckisk ölkväll

Boende

Adria Hotel Prague ****

Adria Hotel Prague ligger precis vid Vaclavplatsen, i hjärtat av Prags kulturella, historiska och kommersiella centrum. Detta klassiska hotell kombinerar nostalgisk charm från det gamla Prag med bekvämligheter från ett modernt 4-stjärnigt hotell. Restaurang Triton garanterar dig en oförglömlig matupplevelse med sin matsal i en unik stalaktitgrotta. Cocktails serveras i lobbybaren eller på sommarverandan. Luna Cigar Club erbjuder ett brett urval av kubanska cigarrer.

Läge: Adria Hotel Prague ligger precis vid Vaclavplatsen, i hjärtat av Prags kulturella, historiska och kommersiella centrum.
Rummen: WC, dusch/bad, hårfön, TV, telefon, värdeskåp, AC, minibar.
Faciliteter: Hiss, bar, restaurang.

Adress: Vaclavske namesti 26
CZ110 00 Prague 1
Tel: +420/221 081 111/ 200

Besök hotellets hemsida »

Resfakta

I priset ingår

  • Flyg Arlanda-Prag t/r
  • Del i dubbelrum med frukost
  • 2 luncher
  • 2 middag varav en traditionell tjeckisk ölkväll med underhållning
  • Guidad stadsrundtur i Gamla stan med svensktalande lokalguide
  • Utfärd och inträde till Pragborgen & Lillsidan med svensktalande lokalguide
  • Bussresor enligt program
  • Svensktalande reseledare i Prag

Så här bokar du

Klicka på knappen Boka direkt och fyll i uppgifterna. När du har slutfört din bokning får du en bekräftelse och en faktura på din anmälningsavgift som ska betalas inom 10 dagar. Vi garanterar din bokning under den tiden. Datum och belopp för slutbetalning framgår av din faktura, vilket är 40 dagar före avresa, om inga anpassade villkor gäller för din resa. Vid bokning inom 40 dagar gäller betaldatum enligt fakturan. Se betaldatum på din faktura.

Anslutningsort

Vi undersöker gärna möjligheten att resa från andra avreseorter på förfrågan och mot eventuellt tillägg i den mån det är möjligt för den specifika resan.

Avbeställningsskydd

Vi rekommenderar att du i samband med din bokning tecknar ett avbeställningsskydd som gäller om resan måste avbokas p.g.a. sjukdom. Som resenär hos ReseSkaparna ansvarar du även för att ha en reseförsäkring som täcker plötsliga och oförutsedda sjukdomar och olycksfall under hela reseperioden. Kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring eller ditt bankkort om du betalar med kort.  

Pass och visum

För dig som ska resa utomlands är det viktigt att kontrollera att ditt pass är giltigt och oskadat. Kontrollera även att passet uppfyller de regler som gäller för landet du ska besöka. Polismyndigheten utfärdar nya pass och handläggningstiden kan variera. Om du behöver ansöka om nytt pass bör du göra det omgående. Observera att det är din egen skyldighet att kontrollera vad som gäller rörande visum, extra viktigt om du har annat pass än svenskt.

Vaccination

Behovet av vaccination skiljer sig åt beroende på resmål och individuellt hälsotillstånd. För inresa till vissa länder rekommenderas vaccinationer. Kontakta din läkare, vårdcentral eller vaccinationscentral för närmare information.

Deltagarantal

Deltagarantalet på våra resor är cirka 20-30 personer. Vid annat deltagarantal anges det på den specifika resan.

Klimatkompensation

Om du reser med flyg har du möjlighet att klimatkompensera din flygresa här »

GDPR

Om din resa är i samarbete med tex en tidning eller förening, förmedlar vi dina personuppgifter till dem i enlighet med vår integritets- och personuppgiftspolicy. Läs mer om vår integritetspolicy »