Bilbao & Rioja

Efter att, för mindre än en vecka sedan, ha återvänt från Bilbao, San Sebastian och Rioja vill vi här försöka nedteckna våra intryck från en både intressant och trevlig resa. Programmet, som var mycket ambitiöst upplagt, omfattade ett brett spektrum av natur, kultur, oenologi och gastronomi. Vi och våra medresenärer fick under fem intensiva dagar uppleva det vackra landskapet vid både Biscayakusten och i Rioja. Vi fick besöka så olika byggnadsverk som katedralen i Santo Domingo, borgen i San Vicente de Sonsierra, bergbanan i San Sebastian och världsarvet Vizkaya Bridge i Bilbao. Naturligtvis glömmer vi inte det berömda och arkitektoniskt mycket unika Guggenheimmuseet. Som en hyllning till vinet besökte vi, och provade produkterna hos ett antal välrenommerade bodegor, och under såväl luncher som middagar förplägades vi med utmärkta exempel på vad det lokala köket har att erbjuda. De två hotell där vi bodde, både det lilla charmiga i San Vicente och det mera storstadstypiska i Bilbao, var även de mycket välvalda.

För en researrangör finns åtskilligt, som inte kan förutses. Att reseledaren Hans Eguinoa skadade sig kort före genomförandet och inte kunde delta var naturligtvis besvärande för er som arrangör, men problemet löstes genom inkallandet av duktiga ersättare (se nedan). Att flygbolaget plötsligt ändrade sin tidtabell var naturligtvis ytterligare ett streck i räkningen och innebar viss omläggning/förkortning av programmet. Med hänsyn till främst det sistnämnda, erbjöds de som tecknat sig för en resa att boka av densamma, men sannolikt var alla deltagare så inställda på resan att ingen avbokning skedde. Vi är glada att resan blev av, även om vi ”tappade” viss tid på ankomstdagen genom ett par timmars försening på flyget. Sådant hör tyvärr ofta resandet till, och ingen kan klandras för detta.

Mycket vilar på reseledare/guider, och de båda ”inkallade” Monica Mozo och Eva Eguinoa hade, genom både stora kunskaper om landskap, byggnader, sociala förhållanden mm plus personlig charm, stor del i att resan blev så lyckad. Genom sin glada framtoning skapade de omgående en mycket trevlig och familjär stämning i resegruppen, vilket tydligt märktes på deltagarna. Trots sin fysiska frånvaro fick även Hans en roll. Under bussfärden mot Santo Domingo berättade han, mycket medryckande, via sin mobiltelefon och bussens högtalare om så olika ting som kyrkan, pilgrimsvandringar och vinerna i Rioja.

Det finns naturligtvis många upplevelser under resan, som inte tagits upp ovan, och olika deltagare har olika smak avseende vad som tillhör höjdpunkterna. Genom nämnda flygtekniska orsaker blev programmet kanske något komprimerat, men vi skulle inte vilja vara utan någon av programpunkterna. Möjligen skulle en ytterligare dag vara bra, och denna skulle enligt vår uppfattning lämpligen kunna ägnas åt Bilbao. Sammanfattningsvis är vi båda mycket nöjda med dagarna i denna del av Spanien, som vi inte hade besökt tidigare och gärna återvänder till. Vi ser fram emot information om kommande resor i Reseskaparnas regi.

Åter i ett kylslaget Stockholm vill vi tacka för trevliga dagar. Särskilt tackar vi Monica och Eva, som vi ger en stor kram och hoppas få återse i Spanien, eller kanske även i Sverige.

Resenär SPF Saltsjö Boo
Alla resekommentarer