Kroatien & Bosnien-Hercegovina

Maj månad är en underbar tid för en rundresa i Bosnien, Herzegovina och Kroatien. Vattendragen forsar glatt fram, ängar och skogar är fulla av fräsch grönska, kalvar och små lamm skuttar glatt omkring, övervakade av herdar/herdinnor. I vingårdarna arbetar man för fullt. I minsta trädgård sätts potatisen och de första späda grönsakerna är klara att sätta fram på bordet.
Nej, det var ingen resa för naturvandrare! Vi fick all denna skönhet på köpet! Zlatko Papac, som var vår ciceron under veckan, hade skapat ett program som bjöd på en balanserad blandning av naturupplevelser, historia, politik, musik, vinprovningar, mysig middag i bergsby och besök på en Bondens marknad. Zlatko har djup kännedom om sin region och verkar ha ett enormt kontaktnät, så saker och ting kan alltid fixas. Och han för trygghet med sig! Det enda han inte kunde fixa var regnskuren i Trogir…
Det sista besöket före hemresan var ett besök med koppling till Sverige. I lilla Konjic, strax utanför staden Mostar, ligger familjeföretaget Zanat. I flera generationer har man gjort klassiska möbler, men för några år sedan startades ett samarbete med svenska möbeldesigners, främst Monika Förster och Gert Wingårdh. Hantverk av högsta klass kombinerat med design som gav mersmak!

Jag är mycket nöjd med mina två resor med Reseskaparna och Zlatko Papac. Hans namn ger en kvalitetsstämpel, enligt min åsikt.

Inger M Häggström
Alla resekommentarer