Skottland

En återstående resa till Storbritanniens norra del kom som ett brev på posten när Reseskaparna ordnade en resa till Skottland. Där har vi aldrig varit tidigare, så det var bara att snabbt anmäla sig till resan i slutet av augusti.

Incheckningen gick precis som vanligt inte alls när man ska göra detta själv, men som tur är finns det manuella diskar där kunnig personal fixar det som vi själva inte klarar av och iväg kom vi till slut och två timmar drygt senare var vi framme i Edinburgh där vår reseledare Jöran Nielsen väntade.

Efter att ha sett det mesta av Storbritannien tidigare, var det med spänning vi såg fram mot åtta dagar i den delen av landet som återstod att bli närmare bekant med. Och jag kan väl säga att det var en helt fantastisk resa vi fick uppleva. Vilken natur! Vad mycket det fanns att se som vi tidigare inte sett i England, Wales eller på Irland. Så olika och ändå en hel del som var lika som tidigare ställen vi besökt.

Vi fick till exempel besöka en fåraherde som med ett enkelt (?) visslande med sina många fårhundar totalt kunde styra sina får precis dit han själv ville. Helt fantastiskt! Vi åkte en kortare sträcka med ett veterantåg genom landskapet till ”GlenBogle” som vi alla kunnat se på TV i Karl för sin kilt. Vi besökte ett fint slott där folk fortfarande bodde och där en superduktig guide visade oss runt och berättade om allt sevärt där. Hennes skotska-engelska var av det enklare slaget och var mycket lätt att förstå även för en som nästan helt glömt bort skolengelskan.

Självklart måste vi ut på vattnet också för att eventuellt få se en skymt av det kända storsjöodjuret Nessie i sjön Loch Ness. Men nej, hon var inte sugen på att visa upp sig för oss, men vi har i alla fall varit där och kollat efter henne.

Resans höjdpunkt var dag 5 då det var dags för att besöka Military Tattoo, vaktparadernas vaktparad på Edinburgh Castle. Och det var verkligen en tiopoängare som inte med ord går att beskriva utan som måste ses live på plats. Fin musik och duktiga artister som dansade, spelade, sjöng och marscherade i takt. Ja, det var absolut resans höjdpunkt som vi inte velat vara utan!

Ljungbeklädda berg, fårbeklädda ängar, vacker natur och mycket annat hann vi med på åtta dagar så den resan kommer vi sent att glömma det är ett som är säkert. Stort tack Jöran Nielsen för att du visade oss runt i Skottland!

Lena & Lars-Erik Larsson, SPF Seniorerna Järfälla
Alla resekommentarer