Albanien, Nordmakedonien & Grekland – SvD accent | Rundresa 9 dagar

- en spännande resa till tre länder på Balkanhalvön med många mysiga städer, kuperade landskap och otroligt vackra vyer

Följ med på en spännande resa till Albanien, Nordmakedonien & Grekland, tre länder på Balkanhalvön med många mysiga städer att upptäcka och kuperade landskap med otroligt vackra vyer. Albanien och Makedonien har varit relativt stängda mot omvärlden fram till inte alltför länge sedan men nu får vi chansen att upptäcka dessa med vår svensktalande guide, Josif, som välkomnar oss när vi ankommer hans hemland, Albanien. Resan bjuder på flera världsarv och vår dag i Grekland tar oss till Meteora som inte kan beskrivas med ord...
Resan är unikt framtagen till SvD accent.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Ciceron och guide Josif Papristo
 • Flyg Arlanda - Tirana via Warszawa t/r
 • Rundresa 9 dagar med buss
 • Del i dubbelrum med frukost 8 nätter (F)
 • 6 luncher inkl. vin/öl/läsk & vatten (L)
 • 7 middagar inkl. vin/öl/läsk & vatten (M)
 • 1 vinprovning
 • Guidade rundturer i Ohrid, Meteora, Gjirokaster, Berat och Tirana
 • Engelsktalande guider i Ohrid & Meteora
 • Alla entréer och besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum 3 500 kr

Höjdpunkter

 • En unik rundresa med tre länder på Balkanhalvön
 • Ohrid, Nordmakedonien
 • Meteora, Grekland
 • Gjirokaster, Albanien
 • Berat, Albanien

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-05-23
Resa: Albanien, Nordmakedonien & Grekland – SvD accent | Rundresa 9 dagar
Dagar: 9
Pris: 24950 kr
Platser: 1

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - TIRANA

Flyg till Tirana. Josif, vår svensktalande guide, möter oss på flygplatsen och vi åker direkt in till huvudstaden och vårt hotell i centrala Tirana. Vi gör oss hemmastadda på rummen innan vi ger oss ut på äventyr. Vi tittar närmare på det mystiska Kvarteret Blloku, den tidigare förbjudna stadsdelen i det stängda landet, där ledarna levde skyddade från insyn. Blloku var makten, palatset och storebrors kontrollrum. Gemensam middag. (M)

 

Dag 2
TIRANA - OHRID I NORDMAKEDONIEN

Vi checkar ut från hotellet och åker mot Ohrid stad, Nordmakedoniens pärla vackert belägen invid Ohridsjön där stad och vatten möts. På vägen dit det blir ett stopp invid Ohridsjön för lunch samt ett stopp i Sveti Naumklostret och de vackra källorna som finns här. Både sjön och staden Ohrid är uppsatta på UNESCO:s världsarvslista. Vi ser byzantinska kyrkor, kullerstensgator och stenstränder vid den vackra sjön. Vi bor två nätter på ett centralt beläget hotell invid sjön. (F, L, M)

 

Dag 3
OHRID & BESÖK HOS PÄRLMAKARE

Vi promenerar bland vita hus i kullerstensgränder och stannar till vid den gamla romerska teatern. Folk från grannskapet sitter på läktarna med sina instrument. Sångerna är vemodigt vilda och handlar om livet. Vi vandrar vidare för att uppleva kapellet Sveti Jovan Kaneo, belägen på ett klipputsprång ovanför den djupa Ohridsjön som bildades för miljontals år sedan. Vi tittar in hos en pärlmakare för att beundra den berömda Ohridpärlan. Lunch på egen hand och därefter liten egen tid till att strosa runt. Gemensam middag på en trevlig restaurang under kvällen. (F, M)

 

Dag 4
NORRA GREKLAND

Vi åker mot magiska Meteora i norra Grekland. Innan gränsövergången mellan Nordmakedonien och Grekland gör vi ett stopp där vi äter lunch och får höra om en forntida stad som grundades av Alexander den stores far, Filip II av Makedonien, under mitten av 300-talet f.kr. Världsarvet Meteora består av ett flertal kloster som ligger uppe på gråsvartgula, sockertoppsformade sandstensklippor. Vi bor på ett hotell mitt bland klippor och mäktiga kloster. (F, L, M)

 

Dag 5
METEORA & GJIROKASTER

Man blir lätt ödmjuk inför Meteora, inför miljonerna av år som svarvat klipporna till tysta jättar, inför hjärnorna som trotsade det omöjliga, knöt ihop dussintals stegar och byggde kloster som flyter högt upp i luften som på himmelska öar. Vi besöker Megalou Meteorou följt av en vandring från klostret Agia Triadhas till Kalambaka där vi äter lunch. Därefter fortsätter vi vår resa mot Gjirokaster i Albanien. Övernattning på trevligt hotell i Gjirokaster. (F, L ,M)

 

Dag 6
GJIROKASTER & GÅRDSBESÖK

Den vackra Unescostaden Gjirokaster kallas även ”Staden som glimmar” eftersom kalkstenen på gågatorna och taken på stenhusen skimrar när det regnar. Under en förmiddagspromenad lär vi känna staden som är byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen. Vi ser också den forne diktatorn Enver Hoxhas födelsehus. Vid lunchtid beger vi oss till Josifs vän som har en gård. Det blir ett speciellt möte där vi lär oss mer om hur det var att vara bonde tillbaka i tiden och i nutid och han även tar emot oss som lunchgäster i sitt hem. Åter till Gjirokaster för egen tid att utforska staden och kanske köpa lite lokalt hantverk. (F, L)

 

Dag 7
BUTRINT & JONISKA HAVET

Idag beger vi oss mot kusten och staden Ksamil vid Joniska havet. En vacker bussresa förbi berg och genom dalar tar oss till Butrint, med stopp vid en mandarinodling. Vi besöker den drygt 3000 år gamla staden Butrint, som idag är en stor och mycket stämningsfull arkeologisk park. Butrint, som även den, finns på UNESCO:s världsarvslista, byggdes och präglades både av greker och romare och var en viktig koloni med sin strategiska position. Vi äter lunch på en av serveringarna i den vackra havsbukten. Åter mot Gjirokaster. Middag. (F, L, M )

 

Dag 8
BERAT & TIRANA

På förmiddagen väntar en bussresa genom det vackra landskapet till Berat, som också är en historiskt intressant stad och av världssamfundet skyddad stad. Den är en av Albaniens stora sevärdheter. På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. I den något nyare staden nedanför kullen går vi på en rundtur till fots och besöker urtida moskéer, kyrkor, slottet och över 300 år gamla ännu bebodda hus. Det ä en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när turkarna och det Ottomanska riket härskade över Albanien. Vi äter lunch uppe i borgen, varifrån vi har en vacker utsikt över bergen. Efter besöket fortsätter vi vidare mot Tirana. Middag på Josifs och hans familjs favoritrestaurang, där vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning. (F, L, M)

 

Dag 9
TIRANA & HEMRESA

På förmiddagen gör vi en intressant guidad promenad genom centrala Tirana med dess spännande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skenderbeg torget stod, för inte allt för länge sedan, Enver Hoxhas staty. Vi besöker ”Murgrönans hus” den albanska säkerhetspolisens högkvarter i centrala Tirana, numera museum”. En fantastisk sevärdhet, om än med en grym historia. En kort busstransfer tar oss sedan till Tiranas flygplats där vi tar farväl av Josif för hemresa via Belgrad. (F)

 

Reseledare

Josif Paparisto

Albanien, Makedonien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Ohrid: Hotel Nova Riviera ****

Läge: Det 4-stjärniga Hotel Nova Riviera Ohrid erbjuder 39 rum inom 11 minuters promenad från A. den Doolaard memorial. Hotellet ligger bredvid National Ohrid Museum och inom ca 20 minuters promenad från centrum. Det tar cirka 16 minuter till fots till S:t Sophia-kyrkan.
Rum: Rummen på Hotel Nova Riviera har luftkonditionering, ett kylskåp och en minibar.
Faciliteter: En frukostbuffé erbjuds på det här boendet. Hotellet erbjuder restaurangen Nova Riviera. Wi-Fi finns tillgänglig på hela hotellet och är gratis.

Läs mer om hotellet här>>

 

Meteora: Hotel Amalia Kalambaka ****

ge: Amalia Hotel Kalambaka ligger i en mycket vacker miljö, bara några minuter från staden Kalambaka. Hotellet sträcker sig över 14 hektar grönska och har byggts med traditionella material som matchar dess omgivningar. Detta vackra landskap är avslutat med rinnande vatten, omfattande trädgårdar, en stor pool och utsikt över Meteora-klipporna.
Rum: Luftkonditionering/värme, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox, vattenkokare.
Faciliteter: Bar, restaurang, terras, trädgård, Wifi.

Läs mer om hotellet här>>

 

Gjirokaster: Hotel Fantasy ****

Läge: Centralt beläget i de historiska kvarteren alldeles intill stadens basar.
Rummen: AC, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, vattenkokare.
Faciliteter: Bar, restaurang, hiss, terrass, trädgård, uteservering, WiFi.

Läs mer om hotellet här>>

 

Tirana: Hotel Kotoni Tirane ****

Läge: på paradgatan i hjärtat av Tirana, centralt. Kotoni är ett familjeägt hotell. Fastigheten byggdes av Kotoni familjen året 1938 och under kommunist Albanien inhyste utrikes departementet. Kotoni familjen fick tillbaka huset tidigt 90 tal och byggde om den till ett boutique hotell. Lugn och hemtrevligt, fina och breda rum med moderna badrum. Hoteller ligger i utkanten av Kvarteret där partitopparna bodde i ett avgränsat område mitt i centrala Tirana.
Rum: luftkonditionering/värme, TV med satellitkanaler, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox, flaskvatten ingår.
Faciliteter: Bar, restaurang, hiss, terras med uteservering, Wifi.

Läs mer om hotellet här>>

Bra att veta

På denna resa besöker vi både små och äldre städer med trappor och en hel del ojämna markförhållanden. Man behöver kunna gå på egen hand på en stadsrundtur på 1-2 timmar för att få ut det bästa av denna resa. Detta är en gruppresa med cirka 25 – 30 resenärer. Vid in- och utresa krävs svenskt pass. Passet måste vara giltiga i minst 3 månader efter planerad utresa från landet.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>

Några av våra resor