Blomsterresa Skåne

-Blomsterfondens jubileumsresa

En speciellt framtagen medlemsresa för att fira Blomsterfondens 100-årsjubileum och möta blomsterprakten i Skåne. Vår reseledare Charlotte Wallenholm tar er med på en rundresa i sitt Skåne med ett härligt blomster- och odlingstema. Vi besöker alltifrån stora etablerade trädgårdar och parker, till privata, mindre trädgårdar där vi träffar deras skapare. Vi möter landskapsarkitekt Mona Wembling, som ritat Blomsterfondens jubileumsrabatter och jubileumsstigen i Liseberg. Vi träffar rosdrottningen Sylvia Wihlborg i hennes trädgård på Kullahalvön. I backarna vid Hällåkra vingård får vi se välkände John Taylors cideräppelodling.
I Norrvikens trädgårdar guidar Ingrid Persson Skog oss runt bland historia och blommande rhododendron, och vackra Sofiero möter upp med kunnig guide som berättar om dess kungliga historia och slottsträdgård. I den engelska trädgården norr om Simrishamn är det en av trädgårdens skapare, Anette Cato, som berättar.
Under fyra dagar och tre nätter bor och njuter vi av det något av det bästa som Skåne har att erbjuda. Vid Hovs Hallar möter vi naturen och svensk filmhistoria. På Flädie Mat & Vin bor vi i unik skånsk vingårdsmiljö och äter mat lagad efter säsong på bästa råvaror från Skånes skogar och åkrar. På familjära Hotell Svea bor vi precis vid havet i pittoreska Simrishamn.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
  • Reseledares tjänster
  • Del i dubbelrum 3 nätter med frukost
  • 3 middagar
  • 2 luncher
  • Bussresa Skåne 4 dagar
  • Inträde och visning av Norrvikens trädgårdar,
  • Inträde och visning Sofieros trädgård,
  • Inträde och visning Sylvias trädgård,
  • Inträde och visning Engelska trädgården
  • Inträde och visning Erkes trädgård & Hällåkra äppelträdgård
  • Besök och möten enligt program
  • Lokalguiden Ingrid dag 1
TILLVAL:

Enkelrum: 1 450 kr
Vinprovning på Flädie vingård: 300 kr
Tågresa Stockholm - Hässleholm t/r: 850 kr

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
NORRVIKENS TRÄDGÅRDAR OCH BJÄREHALVÖN

Tågresa till Hässleholm, där vår buss och Charlotte möter oss på stationen. Vi reser till ett färgsprakande Norrvikens trädgårdar där vi börjar med lunch i orangeriet. Här ansluter Ingrid Person Skog, vår lokalguide för Bjäre. Hon kan verkligen mycket om parken och Bjärehalvön. Ingrid berättar den fängslande historien om hur Norrvikens skapare Rudolf Abelin förvandlade sina trädgårdsdrömmar till drömträdgårdar och vi promenerar runt i den vackra trädgården. Nu väntar en trevlig rundtur med bussen på Bjärehalvön, med besök i pittoreska Torekov. Ingrid tar oss med på en historisk resa från medeltidens fiskeläge till dagens Torekov, berömt för sina bad från morgonbryggan. Vi får höra om den förödande branden i Torekov på 1800-talet, kyrkan, sillfisket, havets faror, konstnärskolonin och turismens intåg. En egen stund och kanske en glass i den pittoreska lilla hamnen hinner vi med, innan vi åker mot Hovs Hallar, där vi skall bo och äta en god middag. Bjärehalvön i nordvästra Skåne har allt! Mötet mellan havet och Hallandsåsen bjuder på ständiga skönhetsupplevelser och vida vyer. På Bjärehalvön finns ett mångtusenårigt landskap där historien alltid är nära. Vi bor vid magiska Hovs hallar, inspelningsplats för Ingmar Bergmans prisbelönta film ”Det sjunde inseglet”. Bjäre är också känt för sina förstklassiga lokala råvaror som förvandlas till läcker mat av skickliga kockar. (L,M)

Ingrid Persson Skog – lokalguide Bjäre & Norrviken
Ingrid Persson SkogIngrid är guide med Båstad och Bjäre som specialområden. Hon berättar gärna om denna lättälskade trakt för sina gäster. Här rör vi oss i svindlande vackra miljöer, alltid med havet inom räckhåll. Som guide levererar hon med substans, humor och inlevelse.

Dag 2
ROSDROTTNINGEN, SOFIERO & FLÄDIE VINGÅRD

På morgonen kan de som önskar ta en promenad i naturreservatet och uppleva det suggestiva klipplandskapet i Hovs hallar. Hit kommer cineaster från hela världen. Det var just här de ikoniska scenerna med Riddaren och Döden spelades in. Efter en god frukost, åker vi till ”Rosdrottningen” Sylvia Wihlborg i Mölle, där hon visar oss sin egen privata trädgård. Det är en vackert rumsindelad trädgård i engelsk stil, med slingrande stengångar, rosor, perenner, damm, fina häckar och växthus. Sylvia har medverkat i många trädgårdsmagasin och i Claus Dalbys bok ”Romantiske haver” samt Ulla Hårdes bok ”25 skånska trädgårdar” och Trädgårdsrundan. Nu styr vi bussen mot Helsingborgs norra utkanter och underbart vackra Sofieros slottsträdgårdar. Här börjar vi med egen tid för att njuta av miljön och välja eget ställe att fika eller äta lunch på. Här finns allt från slottsrestaurang, orangeri och café att välja mellan. Sofiero slottsträdgård består av flera olika rum, några nya – andra över hundra år gamla. Alla rum har ett alldeles eget vår- och sommarflor och skiftar i både färg, form och uttryck. Från mitten av maj till mitten av juni blommar tusentals praktfulla rhododendron, som vi får hänföras av. Med en av Sofieros kunniga guider får vi lära oss mer om dess kungliga historia och ta del av trädgårdens blomsterprakt. Vidare söderut till Flädie Mat & Vingård strax norr om Malmö, där vi börjar med eftermiddagskaffe innan vi stiftar bekantskap med gårdens charmiga miljö. Vi har utsikt över vinrankor, kyrktorn och den böljande lundaslätten. Här lagas mat med stor omsorg på säsongens bästa råvaror och till kvällen väntar en god middag. Köksmästare Lena Ylipää Abrahamsson har en passion för grön mat, för närodlat, närproducerat, skånskt i säsong, och hämtar gärna råvaror ur skogens skafferi. På Lenas menyer hittar vi såväl maskrosor, granskott, björkskott, ramslök som fläder. (F, M)

Dag 3
VACKRA SÖDERSLÄTT, HÄLLÅKRA VINGÅRD, ERKES TRÄDGÅRD & SMYGEHUK

Vi reser söderut mot Hällåkra vingård, pionjärer inom skånsk vinutveckling och lokal dryckesnod. I södra Skåne där backlandskapets natursköna södersluttningar möter Söderslätt odlar familjen Hansson vin ända sedan 2003, men 2018 etablerade John Taylor även en cideräppelträdgård här. Den kommer vi att få veta mer om. Vi får även ett smakprov av gårdens cider i samband med den avslutande lunchen på Hällåkra. Nästa smultronställe att besöka är hemma hos landskapsarkitekt Mona Wembling i hennes privata trädgård, med storslagen utsikt över fält och hav. Mona undervisar på SLU i Alnarp, är en erfaren kursledare och föredragshållare och har även komponerat Blomsterfondens jubileumsrabatter och jubileumsstigen i Liseberg. Mona berättar om trädgården och den närliggande Erkes dös, som den är uppkallad efter. Sen får vi gå runt och dofta och utforska själva en stund. Vidare till Smygehuk, Sveriges sydligaste spets, endast ett stenkast bort. Detta är Charlottes hemtrakter och hon berättar om platsens historia och planer för framtiden. Här får vi sedan vandra runt längs udden, kanske ta en titt i det vackra magasinet eller köpa en souvenir i Sveriges sydligaste butik. Vår tur går sen från Söderslätt till Österlen och Simrishamn. Efter vi fått våra rum på anrika Hotell Svea tar Charlotte med de som vill på en promenad i den mysiga lilla staden. Till kvällen blir det gemensam middag med en väl genomtänkt meny skapad av Sveas fantastiska kockar. (F,L,M)

Dag 4
ENGELSKA TRÄDGÅRDEN, STENSHUVUD & KIVIKS ÄPPELTRÄDGÅRD

Efter frukosten beger vi oss norrut till den Engelska trädgården nära Kivik. Trädgården är skapad med inspiration från England och öppnade 2015. Året därpå belönades den med Simrishamns kommuns Arkitekturpris 2016. Trädgården är på ca 3000 kvm och indelad i många olika rum. Här finns mycket av det som vi uppskattar mest i engelska Arts- and Craftsträdgårdar: färgstämda, dubbla perennrabatter, rosenträdgård, woodland, ängar, växthus, lusthus, allmogeträdgård, köksträdgård, damm och skugghus. Anette Cato möter oss på bussen och ger oss en introduktion, sedan följer hon med oss runt i trädgården och svarar på frågor. Anette skapade den Engelska Trädgården tillsammans med Maria Nilsson 2015 – 2016. De har jobbat med trädgård sedan 2005 och drömde länge om att kunna skapa en besöksträdgård enligt engelskt koncept här på Österlen.
Efter besöket i det uttänkta och anlagda väntar nu en vildare natur i nationalparken Stenshuvud. En härlig naturupplevelse med både skog, ängar med fridlysta orkidéer och en strand som för tankarna till tropikerna, där barrträden istället för palmer sträcker sig ner mot vattnet. De som vill kan vandra allt från kortare vandringar på 500 m till 4 – 5 km, eller varför inte promenera bort till nästa stopp på Kiviks musteri, en vandring på ca 2,5 km.
Vi avslutar resan här på Kiviks musteri. Vi kan titta på deras äppelträdgård och handla med oss något gott hem, om vi vill. Egen tid för att äta lunch. Åter till Hässleholm för tågresa till Stockholm eller annan hemort. ( F)

Reseledare

Charlotte Wallenholm

Skåne, Blomsterfonden

Charlotte är vår Skånekunniga reseledare på Blomsterfondens jubileumsresa.

Christel Jansson

Blomsterfonden

Christel från Blomsterfonden är med som stödperson på resan.

Hotell

Dag 1: Hovs Hallar, Bjäre halvön

Här i det dramatiska landskapet bjuds du på en vidunderlig utsikt och frisk luft från land och hav – en känsla av frihet som stärker själen. Hovs Hallar är en av de verkliga pärlorna på Bjärehalvön som bara måste upplevas. Här möts Hallandsåsen och havet på ett mycket dramatiskt sätt med höga uppspruckna klippbranter, raukar, klapperstensfält och grottliknande formationer.

Läs om hotellet här

Dag 2: Flädie vingård

Vakna upp med utsikt över vinrankor, kyrktorn och den böljande lundaslätten i charmig och mysig gårdsmiljö. Ett unikt boende, i fridfulla, avkopplande omgivningar.

Flädie har 27 smakfullt och ljust inredda hotellrum med pittoreska detaljer som synliga träbjälkar och snedtak sover ni gott och vaknar utvilade. Utanför fönstren breder raderna av vinrankor ut sig över slätten. Varför inte börja morgonen med en promenad i vingården eller sommartid ett dopp i poolen?

 

Läs om hotellet här

Dag 3: Svea hotel, Simrishamn

Hotel Svea 3 stjärnigt superior hotell. Det anrika, familjära & havsnära Hotellet. Mitt i pittoreska Simrishamn, med sina unika små butiker och sitt myllrande konstnärsliv & stenkast från tågstationen. I Restaurang Piraten kan ni avnjuta säsongens & lokalproducerade råvaror i en väl genomtänkt meny skapad av våra fantastiska kockar.

 

Läs om hotellet här