Apulien – en gömd skatt

Den italienska klacken, en gömd skatt med personlig prägel

Apulien ligger på Italiens klack, en gömd skatt som väntar på att upptäckas. Anna Rudh Meo har tagit fram denna resa för att visa er de platser hon uppskattar bäst och vi får komma hem till en familj och laga den för Apulien så kända orechiettepastan. Många kulturer har satt sin personliga prägel på landskapet, arkitekturen och maten. Apulien är med sitt bördiga landskap ett himmelrike för vin och oliver. Här finner vi frodiga olivlundar och vidsträckta vinodlingar, Apulien är Italiens näst största vinproducent. De lite konstiga Trulli-husen i Alberobello och Materas mystiska grottdistrikt är båda världsarv och ger en sägenomspunnen upplevelse. Vi bor två nätter inne i Matera i grottdistrikten, tre nätter i lantlig miljö utanför Martina Franca och i vackra barockstaden Lecce. Välkommen att smaka på Apuliens skatter.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare – Anna Rudh
 • Flyg Arlanda - Bari via Frankfurt t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 3 luncher varav en lättare lunch (L)
 • 5 middagar (M)
 • 1 Vinprovning
 • Olivoljeprovning
 • Rundtur i Matera med grottdistriktet
 • Guidade turer i Matera, Martina Franc, Lecce, Otranti m fl
 • Maltlagningstillfälle
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum 1 950 kr

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
BARI, LECCE (17 MIL)

Flyget från Sverige tar oss efter en mellanlandning till Bari, Apuliens huvudstad och
hamnstad. Härifrån reste medeltidens riddare och pilgrimer till det heliga landet. Vi styr kosan söderut mot Salentohalvön, den södra delen av landskapet Apulien och dess huvudstad Lecce som ofta kallas Syditaliens Florens. Det är en vacker barockstad, en modern ungdomlig storstad med 90 000 invånare och många eleganta och utsmyckade byggnade och stora kyrkor. Väl framme i staden checkar vi in på vårt hotell och avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet. (M)

Dag 2
OTRANTO & LECCE

Vi startar dagen med att åka till Otranto, det är den mest östliga staden i Italien, det är bara ca 7 mil härifrån till Albanien. Staden har gått till historien för den turkiska invasion som år 1480 dödade 800 invånare. Offren helgonförklarades år 2013 och deras kvarlevor finns i stadens katedral. Katedralen byggdes upp i romansk stil på 1000-talet och är känd för sitt mosaikgolv med scener från det gamla testamentet. Efter en rundtur till fots, äter vi lunch innan vi återvänder till barockstaden Lecce. Nu ska vi upptäcka Lecce under en guidad rundtur med Anna. Staden har anor från Romartiden och det finns delar av en amfiteater från 100 e Kr. Idag är det framför allt barockarkitekturen, byggd med den typiska Leccestenen, en gyllengul kalksten som gör staden känd. Middag på egen hand. (F,L)

Dag 3
ITRIADALEN, MARTINA FRANCA (10 MIL)

Vi lämnar Lecce och beger oss mot Primitivovinets huvudstad Manduria. Vi besöker ett kooperativ där man tillverkar flera mycket goda viner av druvan Primitivo. Efter ett besök i vinmuséet, skall vi låta oss väl smaka 4 olika viner under en vinprovning följt av en lättare lunch. Vidare mot Itriadalen, som kännetecknas för sina låga stenmurar, olivträd och röda jord men framför allt sina trullihus. Vi skall bo utanför staden Martina Franca i 3 nätter, i en härlig lantlig miljö. Middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 4
ALBEROBELLO, TRULLEHUS, OSTUNI

Idag ska vi besöka Apuliens kanske mest kända ort, Alberobello. Staden är med på
Unescos lista över världsarven och är känd för sina trullihus, det är små vitkalkade hus med konformade tak. De är byggda i kalksten men man har inte använt sig av något murbruk, detta för att man fort skulle kunna riva ner dem om det blev en skatteinspektion. Lunch äter vi en bit utanför Alberobello på en enkel lokal restaurang som serverar ost och kött från deras egen gård. Vi far vidare till den vita staden Ostuni. Med sina vitkalkade hus och vindlande gränder är den en av de mest attraktiva städerna i Apulien, som ligger uppe på en höjd. På stadens museum kan man, om man vill, se skelettet av en kvinna, Delia, som är 28 000 år gammalt. Åter till vårt hotell för en gemensam middag. (F, L ,M)

Dag 5
POLIGNANO A MARE, MASSERIA

Idag åker vi till kusten och den charmiga staden Polignano a Mare. Efter en guidad rundvandring och lite egen tid åker vi vidare till en Masseria, en typisk apulisk lantgård där vi skall provsmaka olivolja, bl a olja som kommer från hundraåriga träd. Vi kommer vandra genom deras olivlund som är som att gå på ett konstgalleri. Olivträdens stammar bildar de mest fantastiska figurer, men vad som är mest otroligt är att vi kommer se träd som är över 1000 år gamla. Apulien är känt för sina olivträd, man tror att det finns ca 60 miljoner träd bara i regionen. Åter till vårt hotell för middag. (F,M)

Dag 6
APULISK MATLAGNING (8 MIL)

Vi lämnar vårt hotell och åker ut på landet. Idag ska vi till några små trullihus där vi ska tillbringa dagen med att lära oss laga apulisk mat. Mamman i hushållet är trots de små utrymmen (trullihus är små) en mästare på att lära oss laga mat. Vi kommer bl a att lära oss att göra den för Apulien så kända orechiettepastan. Det mesta av maten som vi kommer att äta tillagas i familjens vedugn. På eftermiddagen lämnar vi Apulien och beger oss till landskapet Basilicata och till den speciella staden Matera. Sassi di Matera är sedan 1993 ett världsarv och 2019 var det Europas kulturhuvudstad. Vi checkar in på vårt hotel som ligger i Sassi området dvs grottområdet. Middag på egen hand. (F, L)

Dag 7
MATERA

Nu skall vi upptäcka den här otroliga platsen. Matera är en av världens äldsta städer. Vi promenerar runt i de två kvarteren Sasso Barisano och Sasso Caveoso, här ser vi hur folket bodde i stor fattigdom tillsammans med sina djur i dessa grottor ända fram till 1952. Lunch på egen hand och eftermiddagen fri för egna upptäckter. Avslutningsmiddag på kvällen. (F,M)

Dag 8
MATERA, BARI (7 MIL)

Efter frukost är det avfärd till Baris flygplats och hemresa. (F)

Reseledare

Anna Rudh

Italien, Sicilien, Ischia

Anna är vår härliga reseledare i Italien. Med kunskap och stort engagemang visar hon oss både sin egen ö Ischia och Sicilien.

Några av våra resor