Bratislava

- Skönheten vid Donau

Välkommen till Bratislava, den charmiga huvudstaden i Slovakien. Med sin rika historia och hisnande arkitektur är Bratislava en pärla som lockar besökare från hela världen. Bratislavas rika historia går tillbaka till romartiden, vilket gör staden till ett sant paradis för historieentusiaster. Under vår resa ser vi ett par av de största sevärdheterna, som slottet med magnifik utsikt över floden Donau, St Martinskatedralen och åker på en utflykt till vinlandskapet Små Karpaterna. Resan avslutas med middag som bjuder på milsvid utsikt över staden från 95 meters höjd. Med oss på denna resa har vi den erfarne reseledaren och guiden Mikael Karlmark.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Flyg Arlanda - Wien t/r
 • Svensk reseledare Mikael Karlmark
 • Bussresor i Bratislava enligt program
 • Del i dubbelrum med frukost 4 nätter (F)
 • 1 lunch (L)
 • 3 middagar (M)
 • Guidad stadsrundtur dag 2 inkl. skandinavisktalande lokalguide, entré till slottet och St. Martinskatedralen
 • Utflykt med buss och engelsktalande guide till vinlandet i små Karpaterna
 • Vinprovning
 • Entré till Červený Kameň (röda slottet)
TILLVAL:

Enkelrum 2500kr

Höjdpunkter

 • Bratislavas rika historia och hisnande arkitektur
 • De största sevärdheterna i Bratislava, som slottet med magnifik utsikt över floden Donau och St Martinskatedralen
 • Utflykt till vinlandskapet Små Karpaterna
 • Middag på 95 meters höjd

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - BRATISLAVA

Vi möter vår reseledare på Arlanda och flyger direkt till Wien där vi landar runt lunchtid. På flygplatsen hämtar vår buss som tar oss till vårt centralt belägna hotell i Bratislava där vi checkar in. Efter en stunds vila möts vi för en orienteringstur till fots, för att lära känna området runt hotellet. Middag på restaurang. (M)

Dag 2
STADSRUNDTUR

Vi börjar vår rundtur med att besöka ikoniska Bratislava slott som står högt på en kulle och erbjuder en fantastisk panoramautsikt över staden och floden Donau. Härifrån kan man, en riktigt klar dag, se hela vägen till Ungern och Österrike. Från sin ursprungliga befästning under romartiden till kunglig residens under Habsburgimperiet, bjuder slottet på en resa genom tiden. Efter att ha utforskat slottet tar vi oss vidare till S:t Martins katedral. Denna magnifika gotiska katedral är en symbol för Bratislavas historiska och kulturella arv. Inne i katedralen kan vi förundras över dess imponerande interiör, de vackra konstverken och det höga valvkoret. Fri tid till att fortsätta utforska Bratislava. Ta en promenad längs de trånga gatorna i Gamla stan och beundra de pittoreska färgglada husen eller besök Karadžičovágatan, där man hittar otaliga kaféer, butiker och restauranger. Middag på hotellet under kvällen. (F, M)

Dag 3
VINTUR TILL SMÅ KARPATERNA

Vårt första besök blir till Červený Kameň, beläget i den lilla byn Častá, cirka 3,5 mil utanför Bratislava. Denna historiska pärla med anor från 1200-talet hade en betydande roll genom århundraden och fungerade som ett försvar mot turkiska invasioner och senare som ett residens för adelsfamiljer. Slottet är känt för sin karakteristiska röda färg och välbevarade medeltida design. Den varierade geografiska terrängen, kombinerat med det gynnsamma klimatet, ger vinmakarna i det karpatiska vinlandet en enastående möjlighet att odla en mångfald av druvor och här hittar vi allt från eleganta vita viner till kraftfulla röda viner och mousserande viner av högsta kvalitet. Här finns en lång tradition av vinodling där kunskapen om vinframställning har överförts från generation till generation i århundraden. I staden Pezinok provar vi några av traktens fina viner innan vi återvänder till Bratislava. Gemensam lunch under dagen och fri tid under kvällen för middag på egen hand. (F, L)

Dag 4
FRI TID & UFO-MIDDAG

Idag har vi tid till att uppleva mer av staden. Kulturen och konsten frodas i Bratislava, med otaliga museer, gallerier och teatrar att upptäcka. Vandra längs Obchodnágatan, den mest populära shoppinggatan i Bratislava, och botanisera bland trendiga butiker och unika souvenirer. Eller tillbringa dagen med att promenera längs med Donau. Under kvällen möts vi i receptionen och promenerar ca 1,5 km till en av de finaste restaurangerna i Bratislava. Högt upp i luften på Novy Most (den nya bron) ligger restaurangen svävande som ett UFO, därav namnet. Med utsikt över staden kan vi summera alla upplevelser vi varit med om under resan medan vi äter en god middag. (F, M)

Dag 5
BRATISLAVA - WIEN - STHLM

Frukost och utcheckning innan vi lastar väskorna på bussen och åker mot Wien. Mikael berättar om Österrikes huvudstad. Vid ankomst tar vi farväl av Mikael och flyger direkt till Stockholm vid lunchtid. (F)

Reseledare

Mikael Karlmark

Mikael arbetar sedan över 15 år tillbaka som professionell reseledare och guide. Mikael är ursprungligen filmfotograf utbildad i London men har även titlarna statsvetare och ekonom. Han reser mycket och bor ofta längre perioder i Rumänien där han har en del av verksamheten i ett av sina företag. Mikael har lett mängder av resor över hela Balkan och under en period varit skeppare i den grekiska övärlden.

Hotell

AC Hotel Bratislava Old Town by Marriott ****

AC Hotel by Marriott Bratislava Old Town ligger i utkanten av Bratislavas historiska centrum, en kort promenad från Mikaelsporten och floden Donau. Hotellet har en terrass med utsikt över stadens historiska centrum. Hotellet har även ett gym som är öppet 24 timmar om dygnet. En kontinental frukost serveras varje morgon. I lobbyn finns AC Lounge som erbjuder spanska tapas, vin och cocktails. De moderna rum har fri tillgång till WiFi, och vissa rum har utsikt över staden.

Läs mer om hotellet här>>

Bra att veta

Bratislava är en gammal stad med en del kullersten och ojämna markförhållanden, stadsrundturer sker delvis till fots. För att få ut allt av resan bör man kunna promenera ett par km. Detta är en gruppresa med cirka 20 resenärer.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>

Några av våra resor