Världsarvet Höga Kusten

- med båtresa till Ulvön och boende i Kramfors

Välkommen till storslagna Höga Kusten, vi skall få se det bästa av Höga Kusten tillsammans med vår omtyckta lokala guide Camilla Nilsson. Här finner du Sveriges enda rena naturvärldsarv och världens största landhöjning sedan den senaste istiden. Resan består inte bara av den härliga naturen och skönheten. Vi gör en tidsresa tillbaka i tiden. Det är också den bästa platsen i världen att se effekten av landhöjningen och inte minst dess effekter. Vi reser i tiden och lär oss om traktens historia och dess händelser och lokala aktörers uppfinningsrikhet. Vi skall smaka på lokal mat gjorda av lokalproducerade produkter, göra en fin båttur till Ulvön, surströmmingens vagga samt resa genom Nordingrås kuperade landskap med 52 byar och lika mänga sjöar, området kallas för ”Hjärtet av Höga Kusten”.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Bussresa enligt program 4 dagar
 • Reseledare & guide Camilla Nilsson
 • Del i dubbelrum med frukost 3 nätter
 • 4 luncher inkl måltidsdryck
 • 3 middagar
 • Skärgårdstur med båt
 • Utfärder alla dagar enligt program
 • Entréer och visningar enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 500 kr

Höjdpunkter

 • Höga Kusten Bron
 • Båtresa till Ulvön
 • Mannaminnes udda innehåll
 • Naturens skönhet och traktens historia

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
HÄRNÖSAND - KRAMFORS

Avresa från Stockholm. Vi stannar längs med vägen för passande fika och en god lunch serveras på Villa Marieberg i Sundsvall. Väl framme i Härnösand möter vi Camilla som berättar om staden och vi gör en rundtur där vi ser hur vackert Domkyrkan ligger på en kulle. På Vårdkasberget får vi en fin översikt över bygden och här möter Ångermanälven Bottenhavet. Det är en speciell känsla att åka över den mäktiga Höga Kusten-bron, som är en av världens längsta hängbroar. Vår reseledare berättar mer om Höga Kusten bron och Hornöberget. Bron invigdes 1997 och är ett ståtligt byggnadsverk. Väl framme i Kramfors får vi våra rum och äter en god middag på hotellet. (L,M)

Dag 2
HJÄRTAT AV HÖGA KUSTEN

I Lunde får vi veta om skotten i Ådalen 1931, hur utkommenderad militär skjuter skarpt och fem arbetare dödas. Vi ser på det monument som Lenny Clarhäll skapat. Vidare över Sandöbron, som också har en unik historia, kopplat till det broras, som skedde under byggnadstiden. Vi reser mot Nordingrås kuperade landskap med 52 byar och lika mänga sjöar, området kallas för ”Hjärtet av Höga Kusten”. Nu väntar ett besök på Mannaminne – ett myllrande, färgstarkt och ständigt växende all-konstverk och ett stort friluftsmuseum skapat av konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro Åberg. Efter en trevlig visning äter vi lunch på Värdshuset. Resan fortsätter sedan till fiskeläget Bönhamn, ett pittoreskt och genuint fiskeläge. Här finns möjlighet för en promenad. Dagen avslutas med ett besök på Mjälloms Tunnbröd- Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. Vi lär oss mer om deras snart 100-åriga historia och om det traditionella hantverket. Middag på hotellet. (F,L,M)

Dag 3
ULVÖN & SKULEBERGET

Idag åker vi till Bottenhavets pärla, Ulvön och Skuleberget, ett landmärke och symbol för Höga Kusten. Väl framme möter vi en guide som berättar om världsarvet Höga Kusten, geologin och hur detta unika landskap formats sedan sista istiden. Nu väntar en trevlig båtfärd till Ulvön, Surströmmingens andliga hemvist. Skärgården i Höga Kusten är unik.Här ligger Sveriges högsta ö, Mjältön, 236 m över havet. Ulvön och Ulvöhamn var en gång Norrlands största fiskeläge och är kanske mest känt för surströmmingen som har tillverkats på ön i över hundra år. Vi äter en god skärgårdsbuffe, när vi anländer till ön. Det äldsta fiskarkapellet som fortfarande står i sitt gamla skick, är Ulvö Kapell, son är rikt utsmyckat med vackra väggmålningar. Mycket av den gamla miljön och atmosfären finns kvar på ön. Åter till fastlandet och Kramfors. Middag på hotellet. (F,L,M)

Dag 4
DÖDA FALLET & THAI PAVILJONGEN

Färden går västerut, till Döda Fallet, 1796 tömdes Ragundasjön och en förödande flodvåg forsade fram. På endast fyra timmar förändrades landskapet och vattenfallet Storforsen tystnade och blev Döda Fallet. Vidare till den omtalade Thailändska Paviljongen, i Utanede. Nu är vi också i landskapet, eller republiken, Jämtland. Byggd till minne av den thailändske kungen Chulalongkorns besök på platsen 1897. Paviljongen öppnades 1999. Här får vi en guidad rundvandring och den otroliga historien om tillkomsten av anläggningen. Resan går vidare efter vackra Indalsälven. Dagens lunch serveras i trakterna av Sundsvall. Vi säger adjö till Camilla och Micke tar oss hemåt. Vi stannar för bensträck och frivilligt fika i trakterna kring Gävle. Åter Håbo ca kl. 19.30. (F,L)

Dag 5
DÖDA FALLET & THAI PAVILJONGEN

Färden går västerut, till Döda Fallet, 1796 tömdes Ragundasjön och en förödande flodvåg forsade fram. På endast fyra timmar förändrades landskapet och vattenfallet Storforsen tystnade och blev Döda Fallet. Vidare till den omtalade Thailändska Paviljongen, i Utanede. Nu är vi också i landskapet, eller republiken, Jämtland. Byggd till minne av den thailändske kungen Chulalongkorns besök på platsen 1897. Paviljongen öppnades 1999. Här får vi en guidad rundvandring och den otroliga historien om tillkomsten av anläggningen. Resan går vidare efter vackra Indalsälven. Dagens lunch serveras i trakterna av Sundsvall, och vi stannar för bensträck och frivilligt fika i trakterna kring Gävle. Åter Stockholm ca kl. 20.00. (F,L)

Reseledare

Camilla Nilsson

Höga Kusten

"Mitt namn är Camilla Nilsson. Jag är idag en stolt Höga Kusten guide. Så ofta jag bara får möjlighet tar jag chansen att guida i vårt fantastiska landskap, med höga berg och djupa dalar. Vår storslagna natur med havet och älvarna runt oss. Möjligheten att få visa och uppleva naturen och besöksmålen med en grupp nyfikna resenärer, det gör min dag till en underbar dag!"

Hotell

First hotell Kramm

First Hotel Kramm ligger nära Kramfors centrum och utgör en perfekt utgångspunkt för dagsutflykter till den berömda skärgården. I hotellets restaurang och bar ligger fokus på kvalitet och de använder lokala produkter och innovativt tänkande med traditionell känsla. På First Hotel Kramm finns 98 bekväma rum. De erbjuder enkel-, dubbel- och twinrum. Alla rum är utrustade med fri WiFi, TV, telefon, vattenkokare, hårtork, toalett och dusch/bad. Det finns också rum som är anpassade för funktionshindrade och allergiker.  Bastu och gym är kostnadsfritt för hotellets gäster. A la carte-restaurangen ligger på bottenvåningen där serveras frukost, lunch och middag. Baren erbjuder ett urval av varma och kalla drycker.

Läs mer om hotellet

Läs om hotellets rutiner i rel till covid

Några av våra resor