Outforskade Albanien oktober

Storslagen natur, en fördold historia och underbar mat

Nu har du chansen att få uppleva Albanien och möta stolta och vänliga Albaner som längtar efter att få visa upp sitt land och berätta sin historia. Josif, vår värd, som växt upp under kommuniståren, visar oss det bästa av hans nya Albanien. Vi reser från majestätiska berg till ett karibiskt hav medan Josif berättar om sin familj och landets historia. Det albanska köket överraskar och de albanska krögarna är utbildade i italiensk och grekisk matkultur, vilka de briljerar i och gjort till sina egna. En dag besöker vi en toppmodern ekologiskt driven gård som bjuder oss på en lunch som, både vad gäller smaker och fantasifulla presentationer, platsar i vilket kocktävlingsprogram som helst. Det är lätt att hålla med, både trendorakel och Josif, om att det är nu man ska besöka Albanien när det gamla orörda ännu finns kvar men samtidigt har en turistnäring som ger oss den komfort vi är vana vid.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Flyg Arlanda - Tirana via Belgrad t/r
 • Del i dubbelrum med frukost
 • 5 luncher inkl vin & vatten (L)
 • 4 middagar inkl vin & vatten (M)
 • Rundresa 7 dagar med buss
 • Guidade rundturer i Gjirokaster, Berat, Tirana, Shkoder & Durres
 • Besök till Butrint
 • Besök till vingård med vinprovning
 • Besök till etnogård
 • Guidad visning Bunkart2
 • Övriga besök enligt program

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2022-10-10
Resa: Outforskade Albanien oktober
Dagar: 7
Pris: 14450 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
DURRES, VLORE

Transfer till Arlanda och flyg via Belgrad till Tirana där Josif, vår svensktalande guide, möter oss på flygplatsen. Vidare till hamnstaden Durrës. Här väntar en härlig lunch på en restaurang intill Adriatiska havet. Josif tar oss med på en promenad när vi får se Balkans största romerska amfiteater och det venetianska tornet. Vidare mot kuststaden Vlore där vi bor en natt. (L)

Dag 2
BUTRINT, SARANDE, GJIROKASTER

Vi fortsätter på en vacker och slingrig väg längs kusten och den Albanska rivieran som avslutas i söder med klassiska Sarande. Genom fönstren ser vi förutom det klarblå vattnet ålderdomliga och fascinerande byar. Vi bryter på vägen för lunch invid havet. Vi besöker den drygt 3000 år gamla staden Butrint, som idag är en stor och mycket stämningsfull arkeologisk
park. Butrint, som finns på UNESCO:s världsarvslista, byggdes och präglades både av greker och romare och var en viktig koloni med sin strategiska position. En vacker bussresa
genom berg och dalar tar oss sedan till Gjirokaster, med ett stopp vid Blå ögat, en naturpark med mystiska djupblå vattenkällor. Väl framme i den vackra kuperade staden checkar
vi för 2 nätter och äter sedan en god middag lokala specialiteter. (F, L, M)

Dag 3
GJIROKASTER & LOKAL GÅRD

Under en rundtur lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen, även denna stad är en världsarvsstad tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet: hundratals boningshus med karaktäristiska tak av skiffer, träbalkonger och vita stenväggar. Vi ser också Enver Hoxhas födelsehus. Vid lunchtid beger vi oss till Josifs vän som har en gård, här kommer vi äta en god lunch. Josifs vän berättar om livet på landet. Åter till Gjirokaster för egen tid att utforska staden och kanske köpa lite lokalt hantverk. (F, L)

Dag 4
GJIROKASTER, BERAT, TIRANA

På förmiddagen väntar en fin bussresa omgivna av det vackra landskapet till Berat, som är en av Albaniens stora sevärdheter och turistmål. På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Vi börjar uppe med en god lunch i den borgen, varifrån man har en vacker utsikt över bergen. Sedan åker vi ner till den något nyare staden nedanför kullen där vi under en rundtur till fots besöker vi Berats urtida moskéer och kyrkor, slottet och över 300 år gamla ännu bebodda hus. Det är en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när turkarna och det Ottomanska riket härskade över Albanien. Vidare mot Tirana, Albaniens huvudstad. Här stannar vi i 3 nätter på centralt belägna hotell. (F ,L, M)

Dag 5
TIRANA

Idag skall vi få uppleva Tirana under en intressant guidad promenad av staden med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skenderbegtorget stod för inte alltför länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Bunkart2 är ett museum inrymt i en väldig bunkeranläggning. Det är en symbol för den hänsynslösa regimen, som ger oss ytterligare en insikt i landets grymma historia. På eftermiddagen besöker vi Kvarteret, Blloku. I det fattiga, bergiga landet var Kvarteret ett mytiskt begrepp. Det var Makten. Palatset. Storebrors kontrollrum. Det var den förbjudna staden i det stängda landet, de kvarter där de albanska ledarna och eliten hade levt skyddade av soldater och poliser och fredade från insyn. Middag på Josifs och hans familjs favoritrestaurang, där vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning. (F, M)

Dag 6
TIRANA, SHKODER

Idag väntar en spännande heldagsutfärd till Shkodër som ligger vid södra sidan av Shkodërsjön. Vi besöker en vingård och en etnogård, där vi äter en lunch som både vad gäller smaker och fantasifulla presentationer platsar på en modern gourmetkrog. Vidare mot Rozafa borgen & Shkodër, en katolsk stad, präglad av italiensk och österrikisk arkitektur. Vi besöker bl.a. stadens världsberömda katedral samt en fotoutställning av Marubi, en välkänd italienare. Åter mot Tirana för avslutningsmiddag. (F, L, M)

Dag 7
TIRANA, KRUJE, HEMRESA

Vi åker till Kruje, staden som är förknippat med den albanska nationalhjälten Skenderbeg. Här besöker vi ett museum inrymt i slottet samt basaren som erbjuder fint hantverk innan vi fortsätter mot flygplatsen för hemresa. Transfer från Arlanda. (F)

Reseledare

Josif Paparisto

Albanien, Makedonien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Vlore: Hotel City Palace ****

www.hotelpalace.al

Gjirokaster: Hotel Argjiro Gjirokaster ****

www.hotelargjiro.al

Tirana: Hotel Kotoni Tirane ****

www.hotelkotoni.com

Prenumerera på vårt nyhetsbrev