Outforskade Albanien | 7 dagar

- Storslagen natur, en fördold historia och underbar mat

Äntligen får vi chansen att uppleva den gömda pärlan, Albanien. Där möter vi stolta och vänliga albaner som längtar efter att få visa upp sitt land och berätta sin historia. Josif Paparisto, vår svensktalande värd och guide, har växt upp under kommuniståren och visar nu oss det bästa av hans Albanien. Vi reser från majestätiska berg till ett kristallklart hav medan Josif berättar om sin familj och landets historia. Det albanska köket överraskar och de albanska krögarna är utbildade i italiensk och grekisk matkultur, vilka de briljerar i och gjort till sin egen. Det är lätt att hålla med, både trendorakel och Josif, om att det är nu man ska besöka Albanien!

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Flyg Arlanda - Tirana via Warsawa t/r
 • Ciceron och guide Josif Papristo
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 4 luncher inkl. vin & vatten (L)
 • 4 middagar inkl. vin & vatten (M)
 • Rundresa 7 dagar med buss
 • Guidade rundturer i Gjirokaster, Berat, Tirana, Shkoder & Dürres
 • Besök till Butrint
 • Besök till vingård med vinprovning
 • Besök till etnogård
 • Guidad visning Bunkart
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum 2000 kr

Höjdpunkter

 • Josifs värdskap och kunskap om sitt hemland
 • Att få uppleva Albanien, den gömda pärlan
 • Innehållsrik resa med många intressanta besök

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - GJIROKASTËR

Flyg via Warsava till Tirana där Josif, vår svensktalande guide, möter oss på flygplatsen. Vidare mot stenstaden Gjirokaster. Vi checkar in på vårt hotell som ligger i den gamla stadskärnan där vi kommer att bo våra första tre nätter i Albanien. Vi äter gemensam välkomstmiddag på en av Gjirokasters trevliga restauranger. (M)

Dag 2
GJIROKASTËR & LANDSBYGD

Under en rundtur lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen, även denna stad är en världsarvsstad tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet: hundratals boningshus med karaktäristiska tak av skiffer, träbalkonger och vita stenväggar. Vi ser också Enver Hoxhas födelsehus. Vid lunchtid beger vi oss till Josifs vän som har en gård där vi äter en god lunch. Josifs vän berättar om livet på landet. Åter till Gjirokaster för egen tid att utforska staden och kanske köpa lite lokalt hantverk. (F, L)

Dag 3
BUTRINT & JONISKA HAVET

Idag beger vi oss mot kusten och Ksamil vid Joniska havet. En vacker bussresa förbi berg och genom dalar tar oss till Butrint, med stopp vid en mandarinodling. Vi besöker sedan den drygt 3000 år gamla staden Butrint, som idag är en stor och mycket stämningsfull arkeologisk park. Butrint, som finns på UNESCO:s världsarvslista, byggdes och präglades både av greker och romare och var en viktig koloni med dess strategiska position. Vi äter lunch på en av serveringarna längs den vackra havsbukten. Åter mot Gjirokaster för en trevlig middag. (F, L, M)

Dag 4
BERAT & TIRANA

På förmiddagen väntar en fin bussresa omgivna av det vackra landskapet till Berat, som är en av Albaniens stora sevärdheter och turistmål. På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Vi börjar vår rundtur med lunch uppe i borgen med utsikt över bergen. Sedan åker vi ner till den något nyare delen av staden för en rundtur till fots. Här besöker vi urtida moskéer och kyrkor, slottet och över 300 år gamla ännu bebodda hus. Det ä en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när det Ottomanska riket härskade över Albanien. Vidare mot Tirana, Albaniens huvudstad där vi checkar in på ett centralt beläget hotell där vi ska bo i tre nätter. (F, L, M)

Dag 5
TIRANA

Idag väntar Albaniens huvudstad Tirana. En busstur tar oss genom Tirana till Bunkart, ursprungligen byggd för att husera alla regeringstoppar, inklusive Hoxha själv, i händelse av kärnvapenkrig. Efter kommunismens fall stod bunkern länge oanvänd men omvandlades till museum 2016. Det är en fantastisk sevärdhet, om än med en grym historia. Efteråt går vi på en guidad promenad genom de centrala delarna av Tirana med dess speciella arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderbegtorget stod för inte allt för länge sedan diktatorn Enver Hoxhas staty. Vi ser det mystiska Kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddade från insyn. Middag på Josifs favoritrestaurang, där vi får smaka på fisk och skaldjur i en härlig blandning. (F, M)

Dag 6
SHKODËR & VINGÅRDSBESÖK

Idag väntar en spännande heldagsutfärd till Shkodër som ligger vid södra sidan av Shkodërsjön. Denna katolska stad, den fjärde största staden i Albanien och en av landets äldsta städer, präglas av italiensk och österrikisk arkitektur. Vi besöker en vingård och en etnogård, där vi äter en lunch som både vad gäller smaker och fantasifulla presentationer platsar på en modern gourmetkrog. Vidare mot Rozafaborgen inne i Shkodër. Vi tittar också på stadens katedral. Åter mot Tirana. (F, L)

Dag 7
TIRANA - STOCKHOLM

Frukost och utcheckning i lugn och ro innan vi tar bussen och åker mot Tiranas flygplats. Mängder av erfarenheter rikare flyger vi hem via Warszawa och landar i Stockholm under kvällen. (F)

Reseledare

Josif Paparisto

Albanien, Makedonien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Gjirokaster: Hotel Fantasy****

Hotel Fantasy har en restaurang, en bar, en gemensam lounge och en trädgård i Gjirokastër. Här finns även familjerum och en terrass. Boendet erbjuder en 24-timmarsreception, rumsservice och valutaväxling. Rummen på hotellet har en sittgrupp, TV med satellitkanaler och ett eget badrum med hårtork och dusch. Alla rum på Hotel Fantasy har luftkonditionering och ett skrivbord. Som gäst kan du njuta av en frukostbuffé. Saranda ligger 49 km från Hotel Fantasy, och till Dhërmi är det 43 km.

Läs mer om hotellet här>>

Tirana: Hotel Kotoni Tirane****

Boutique Hotel Kotoni ligger i hjärtat av det fina området Blloku i Tirana och erbjuder elegant inredda och moderna rum med gratis WiFi. À la carte-restaurangen serverar internationella och lokala rätter. De ljusa och rymliga rummen är inredda i varma färger och har stora fönster med matchande gardiner. Luftkonditionering och TV med satellitkanaler finns i varje rum. Restaurangen på 2:a våningen serverar traditionella albanska och internationella rätter, tillagade med ekologiska ingredienser. Kotoni Boutique Hotel ligger intill statliga byggnader som premiärministerns kontor. Hotellet är också en bra utgångspunkt om du vill utforska Tiranas landmärken. Många restauranger, barer och klubbar ligger knappt 150 meter från hotellet. Museer och gallerier finns på promenadavstånd. Centralstationen ligger 2 km bort, medan det är 15 km till Tirana flygplats.

Läs mer om hotellet här>>

Om resmålet

Albanien – Efter många år med en kommunistisk regering är Albanien nu mitt i en omvälvande förändring, även om landet står stadigt på sin rika historia och naturliga skönhet. I motsats till sina grannländer är det nya resmålet fortfarande relativt orört. Som om inte en härlig temperatur, gästvänlighet och azurblått hav inte vore nog? Albanien är dessutom känt för sin rika och långa historia! Här finns det oändligt med arkeologiska skatter, slott, UNESCO-arv och romersk historia, bland annat historiska Butrint och den äldsta staden i Albanien – Berat.

Bra att veta

På denna resa besöker vi både små och äldre städer med trappor och en hel del ojämna markförhållanden. Man behöver kunna gå på egen hand på en stadsrundtur på 1-2 timmar för att få ut det bästa av denna resa. Detta är en gruppresa med cirka 25 – 30 resenärer.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>

Några av våra resor