Värmland med Blomsterfonden

- en resa i Selma Lagerlöfs och Gustaf Frödings fotspår med spa & avkoppling

I Värmlands djupa skogar vandrar varg och björn omkring som de alltid gjort. I stugorna i älvdalen ljugs det frisk, som man alltid gjort. I landskapets samhällen och städer samsas den moderna IT-världen med gamla seder och bruk. ”Dä årner sä” säger värmlänningen och litar förtröstansfullt på turen. Lika storslagen som naturen är, lika underfundiga och småroliga är de människor som befolkar Värmland. En av dem har slående likheter med Selma Lagerlöf, i alla fall till det yttre. Hennes namn är Elma Lagerlöf, okänd, oäkta ”syster” till Selma. Denna dam ur vars mun man får höra både stort och smått, sant och osant, följer med oss på vår Värmlandstur. Hon känner alla – Gustaf Fröding, Fridolf Rhudin, Tage Erlander, Sven – Ingvars och ett par tjog andra Värmlandsprofiler. Med henne i bussen blir det ett riktigt Värmlandsäventyr. I tvär kontrast till jäkt och stress har vi valt att bo på Selma Spa, som är ett andningshål i tillvaron. Allt uppbyggt kring flärd, skönhet, god och nyttig mat samt motion och utrymme för alla själar. Vi avslutar med en matupplevelse hos Niklas och Anna på Trilobiten.

Resan är framtagen för Blomsterfonden.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Kikki Fjelde – levandegör Värmlands kulturpersoner som guide och reseledare
 • Bussresa 3 dagar
 • Del i dubbelrum på hotell Winn med frukost
 • Del i dubbelrum på Selma Spa med frukost
 • Tillgång till Selma Spa faciliteter, gruppträning och pooler
 • 2 middagar
 • En lunch inkl måltidsdryck
 • Fyrarättersmåltid med vin & vatten
 • Besök Frödings minnesgård Alster
 • Besök Mårbacka minnesgård
 • Besök Lars Lerins Sandgrund
TILLVAL:

Enkelrum: 600 kr

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
FRÖDING, KARLSTAD

På vägen mot Värmland stannar vi för en god lunch i Skybar längst upp i Svampen, härifrån får vi en fantastisk vy över Örebro. Vårt äventyr börjar i Karlskoga där möter vi Kikki Fjelde, vår guide i Värmland. Hon visar oss Karlskoga innan färden går till Kristinehamn och Picassostatyn där vi även får höra om galeaser och annat. När vi beskådat den märkliga skulpturen kör vi vidare till Alsters herrgård, Frödings minnesgård. Här väntar en trevlig visning, vi får en fördjupad och levande bild av den folkkäre skaldens liv och diktning. Vi bor mitt i Karlstad, Kikki visar oss sin stad och vi får våra rum på hotell Winn. Middag på hotellet och lite tid att utforska staden. (L,M)

Dag 2
LARS LERIN & SELMA SPA

På förmiddagen besöker vi Sandgrund, Lars Lerins omtyckta konsthall. Vi får en introduktion i Lars Lerins bildvärld och vi har tid att njuta av hans vackra konst och ströva runt bland bilderna på egen hand. Egen tid för lunch i Karlstad innan vi beger oss norrut till Selma Spa där vi skall bo en natt. Här finns möjlighet att njuta av hotellets fina spa med fri tillgång till bubbelpool, torrbastu, ångbastu och ett stort utbud av hotellets egna aktiviteter. På kvällen äter vi en gemensam middag. (F,M)

Dag 3
MÅRBACKA & EGASTRONOMI

Efter frukost beger vi oss mot Mårbacka. Ett besök på Selma Lagerlöfs Minnesgård, där vi får en intressant visning samt lära oss mer om Selma Lagerlöf och uppleva den miljön som inpirerade henne till så många berättelser. Vi åker söderut förbi Karlstad där vi släpper av Kikki och tackar för våra dagar i Värmland med henne. Nu beger vi oss hemåt, men på vägen skall vi besöka Niklas och Anna för en måltid i deras matstudio Trilobiten. Anna har designat en underbar miljö och Niklas har jobbat som inspiratör, kock, framtids- och konceptutvecklare inom restaurangbranschen i hela Sverige samt tävlat och placerat sig väl i Årets Kock, Kock VM och OS samt SM i Mathantverk. De har en egen filosofi om matupplevelser som bygger på att alla sinnen skall stimuleras vid en måltid. Niklas kommer att berätta mer om detta och sen ska vi njuta av en fyrarättersmåltid med ädla drycker därtill. Mätta i kroppen och styr vi kosan hemåt. Denna gång söder om Mälaren. (F, L)

Reseledare

Kikki Fjelde

Sverige, Norge

Kikki, vår äkta värmlandska levandegör flera värmländska personligheter med humor, värme och djup kunskap.

Christel Jansson

Blomsterfonden

Christel från Blomsterfonden är med som stödperson på resan.

Hotell

Scandic Winn Karlstad***

Centralt beläget hotell mitt i Karlstad

Läs mer om hotellet

Selma Spa Sunne****

Spahotell beläget i Sunne

Läs mer om hotellet