Stora Irlandsresan

Syd och norr, öst och väst - två länder, två huvudstäder på samma vackra ö. Ceud Mile Failte gu Eirann!

Irland erbjuder vacker natur, spännande miljöer, intressant historia och trevliga människor. Inte för inte kallas Irland ”den gröna ön”. På denna rundresa får vi uppleva vitt skild natur: öde och vilda kuststräckor präglade av vind och väder, mjukt rullande kullar i inlandet med sitt platta landskap och söta byar, pubar och folkmusik, irländsk dans, vardag och fest. Kelter, vikingar, normander och engelsmän har alla satt sin prägel på landet Två länder på samma ö och deras respektive huvudstäder, Dublin & Belfast. Dublin, republiken Eires huvudstad är en livlig och ungdomlig stad med rikt musik- och kulturliv. Belfast, en nyuppväckt stad med dramatisk historia. Vi besöker Galway, en studentstad med ett rikt musikliv, Kerry med sina vackra omgivningar och det märkliga kalkstenslandskapet Burren. Vår reseledare Jöran Nielsen är en erfaren Irlandsguide som levandegör landets historia och kultur. Denna resa är en sann upplevelse!

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Flygresa Arlanda-Dublin t/r
 • Del i dubbelrum med frukost 7 nt Clonmel (1 n), Waterford (2 n), Galway (1 n), Cavan (1 n), Belfast (1 n), Dublin (1 n)
 • Svensk reseledare
 • 4 middagar
 • Stadsrundtur I Belfast & Dublin
 • Entré Titanic Experience i Belfast
 • Utflykt till Dingle
 • Irish Coffee där den skapades
 • 1 Laxlunch med ölprovning
 • Bryggeribesök med provning
 • Destilleribesök med provning
 • Besök på herrgård, trädgård & famine museum
 • Färja över floden Shannon
 • Besök i St Patricks Catholic Church, Armagh*
 • Besök i St Patricks Katedralen i Dublin*
 • Buss enligt program
 • Besök & inträden enligt program
TILLVAL:

*Under förutsättning att det inte pågår Gudstjänst
Enkelrum: 2 300 kr
Medeltida bankett: pris ej fastställt
Whiskeydestilleri & provning: ca 200 kr
Ovan anmäls vid bokning av resan.
Jöran erbjuder under resans gång frivilliga luncher som bokas på plats.

Höjdpunkter

 • Belfast & Dublins historia
 • Heldagsutflykt till halvön Dingle, som 2006 utnämndes till ”världens vackraste plats” av National Geographic
 • Kerry
 • Galway musikens stad

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - CLONMEL

Flyg från Arlanda till Dublin där vår reseledare Jöran möter oss. Vi åker inåt landet till Kilkenny där vi ska få en rundtur och provsmakning på bryggeriet Smithwicks. Irland är mer än Guinness… Efter denna trevliga start på resan kommer vi till vårt hotell i närheten av staden Clonmel där vi checkar in och sedan återsamlas för vår första gemensamma måltid. (M)

Dag 2
CLONMEL & KERRY

Efter en riklig irländsk frukost äntrar vi åter vår buss och fortsätter västerut. Vi åker genom landskapet Tipperary, känt för den berömda sången. Vi kommer till Limerick och hoppas att någon i bussen skriver ihop en passande limerick. Här möter vi Irlands längsta flod Shannon som vi delvis följer. Vi ska nämligen göra ett trevligt uppehåll för att få veta mer om och smaka…Irish Coffee! Efter denna stärkande dryck åker vi till vårt hotell beläget i landskapet Kerry. Gemensam middag. (F, M)

Dag 3
DINGLE

Idag blir det för de som önskar en heldagsutflykt till halvön Dingle, som 2006 utnämndes till ”världens vackraste plats” av National Geographic. Halvöns centrala delar domineras av bergen Slieve Mish med sina runda bergsformationer av röd sandsten. Inlandet bjuder på frodiga betesmarker och en mångfald av vilda blommor. På halvön finns mängder av forntida lämningar. Dessa består allt från forntida stenhyddor sk Beehive huts, till senare tiders kristna gravstenar och keltiska kors. Den vilda och karga kustlinjen kring halvön med karga klippor och vita stränder med Atlantens vågor var tillhåll för smugglare och pirater. Vi kör längs med kusten ända ut till Slea Head där nästa stopp är Amerika…
Vi gör uppehåll i fiskebyn Dingle för att kunna äta lunch på någon av de många restaurangerna, caféerna eller pubarna. Ett måste är att prova Murphy´s Ice Cream, den berömda glassen gjord på mjölk från Kerry kor.
Vi ska även besöka småskaliga Dingle distillery, ett av de nyaste på Irland. Här produceras whisky, gin och vodka. Vi får en guidad rundtur och givetvis provsmaka och chans att handla.
Stärkta efter besöket återvänder vi till vårt hotell för gemensam middag. (F, M)

Dag 4
KERRY - GALWAY

Vi byter nu landskap från Kerry till County Clare, kallat ”the singin´county”. Vi korsar Irlands längsta flod Shannon med färja och sätter kursen mot Irlands Atlantkust.

En bit inåt land ligger byn Lisdoonvarna som i över 150 år varit känd för sin årliga ”Matchmaking Festival”. Den uråldriga traditionen lever fortfarande kvar i Irland och singlar från hela landet kommer i september till Lisdoonvarna för att roa sig – och kanske dessutom hitta en man eller fru. Här ska vi njuta av en lättare lunch hos svenska Birgitta på Burren Smokehouse, där vi bjuds på deras prisbelönta rökta lax och därtill makens egenproducerade öl. Birgitta kan berätta hur det är att som svenska komma till och leva i Irland. Detta är porten till The Burren, ett märkligt kalkstenslandskap med unik flora. Subtropiska, alpina och arktiska arter växer i bergsskrevorna. Här finns forntida begravningsplatser med sk ”Dolmen”. Längs omsjungna Galway Bay når vi Galway, denna livliga och ungdomliga stad med universitet, trevliga musikställen, pubar och ett myllrande folkliv. Galway har en lång handelstradition med kontakter över haven vilket präglar staden. (F)
Ikväll har du möjlighet att följa med på en Medeltida Bankett på en gammal borg, Dunguaire Castle. En upplevelse. Här får du njuta av en god middag inkl dryck, poetiska berättelser, musik och sång.

Dag 5
GALWAY - CAVAN

Färden går norrut genom det vackra irländska landskapet. Vi besöker herrgården Strokestown med sin park och trädgård samt muséet över den hemska svälten som drabbade Irland 1845-49 och som krävde över en miljon döda och en stor utvandring. Befolkningen var beroende av potatis som basföda eftersom det mesta av jordbruksprodukterna exporterades till England. När skörden slog fel på grund av pesten som drabbade potatisen och sedan utsädet blev resultatet svält. Vi får veta mer om detta på muséet. Vidare till Cavan invid Killykeen Forest Park där vi ska äta middag och övernatta. (F, M)

Dag 6
CAVAN - BELFAST

Vi inleder dagen med att åka till Armagh för att besöka St Patricks Catholic Cathedral som är den viktigaste platsen för den irländska katolska kyrkan och där det sägs att Irlands skyddshelgon St Patrick verkade. När vi kommer till Belfast finns det möjlighet att äta lunch på stadens äldsta pub och därefter upplever vi det pånyttfödda Belfast under en stadsrundtur och får höra om stadens dramatiska historia. Vi ser de berömda väggmålningarna, fredsmuren och stadens centrum. Sedan checkar vi in på vårt hotell. (F)

Dag 7
BELFAST-DUBLIN

Förmiddagen kan du ägna åt Belfast på egen hand eller följa med och besöka det intressanta Titanic Experience som speglar fartyget, varvet och den tidens Belfast.
Därefter går färden söderut längs Boyne dalen och vi passerar omärkligt gränsen till Republiken Eire och kommer till Dublin Väl i Dublin erbjuder vi lunch på en känd pub.
Dublin, grundad av vikingarna, är en intressant stad med sjudande kulturliv och en imponerande litterär tradition. Härifrån kommer stora författare som Shaw, Wilde och Joyce.
Under eftermiddagens panoramatur ser vi både den norra och södra sidan av floden Liffey. På den norra sidan finns imponerande monument och byggnader och paradgatan O´Connell street med postkontoret känt från påskupproret 1916 och Europas största park Phoenix park med presidentpalatset. På den södra sidan besöker vi St Patrick´s katedralen och vi ser platser som Grafton street, Trinity College, parken St Stephens Green och parlamentet och några av stadens fina museer. Som en trevlig avslutning erbjuder vi en Irländsk Afton denna kväll. (F)

 

Tillval Irländsk Afton
En kväll med middag, traditionell Irländsk sång, musik & dans i stil med ”Riverdance”.

Dag 8
DUBLIN & HEMRESA

Sovmorgon och tid för egna upptäckter, kanske lite shopping innan bussen tar oss till flygplatsen för hemresa. (F)
Det finns möjlighet till ett besök på Pearse distillery, Dublins nyaste. Intresseanmälan görs i samband med bokningen av resan.

Reseledare

Jöran Nielsen

Skottland, Irland, Holland, Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige

Jöran är kanske vår mesta reseledare, ständigt på resande fot. Med enorm kunskap och roliga anekdoter gör han resan till ett sant nöje!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev