Strövtåg på Malta & Gozo

Natur, kultur, vandring & det lokala livet med Erik & Fredrik

Upplev det genuina maltesiska öarna Malta & Gozo under en vecka med härliga lätta vandringar. Vi får uppleva natur, byar och kultur samt möta Gozitaner och Malteser. Vår reseledare Erik Sunnerstam tar er med på trevliga strövtåg på Gozo och Malta och vår lokala auktoriserade guide Fredrik Hammenborn som bor på Malta, introducerar er till landets historia och kultur på ett mycket uppskattat sätt. Vi börjar vår resa på Gozo, där vi bor i lilla idylliska Xlendi Bay invid havet. Avkopplande dagar med vandringar längs havet, över kullar och genom byar där vi stannar och tar del av det lokala livet. Vi tar en kaffe och en pastizzi på den lokala baren som ofta är byns ”banda”, blåsorkesters lokal. Våra dagar på Malta, bor vi i huvudstaden Valletta, Johanniterriddarnas stad, som fått nytt liv och trevlig atmosfär på kvällarna. En resa för er som verkligen vill uppleva det lokala livet och naturen.

På denna resa är det lätta vandringar på ca 4 - 6 km och höjdskillnad på 300 - 400 m, man bör ha bra grundkondition.

Dag för dag program kommer inom kort

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare Erik Sunnerstam
 • Lokalguide Fredrik Hammenborn
 • Flygresa Stockholm–Malta t/r
 • Del i dubbelrum med frukost
 • 3 luncher inkl vin & vatten
 • 4 middagar inkl vin & vatten
 • Rundtur på Gozo med Ggantija templet
 • Guidad rundtur i Valletta med St Johns
 • Södra Malta med Marsaxlokk
 • 5 vandringar på 4–6 km

Höjdpunkter

 • Vandringar i lugnt tempo
 • Fredrik Hammenborns guidningar
 • Valettas mysiga gator och intressanta historia
 • Gozo med sitt lugn och sin natur

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
GOZO

Framme på Malta, reser vi norrut till Cirkewwa och färjeläget, för en båtresa på cirka 30 min till Gozo, en lugnare ö som präglas av lantbruket och fisket. På vägen stannar vi för en god lunch. Vi bor på det familjedrivna hotellet San Andrea som ligger invid havet i Xlendibukten. Ett mindre och personligt hotell, med Albert som ordnar god mat och logi. Vi får våra rum och för de som önskar, tar vi en promenad ut mot vakttornet längst ut på udden. Middag på hotellet. (L, M)

Dag 2
VANDRING XLENDI -SANNAT/TA CENCE

Efter en god frukost invid havet,  gör vi en havsvandring från Xlendi längst kusten mot Ta`Cence och byn Sannat. En trevlig vandring delvis längst klipporna med en härlig utsikt ut över havet. Vi möts av vår minibuss som tar oss åter till Xlendi om man inte vill gå tillbaka. Lugn eftermiddag för avkoppling i Xlendi. Till kvällen väntar en trevlig middag på restaurang Ta Frenc, en restaurang dit malteserna själva gärna åker för att fira olika högtider. (F, M)

Vandring: Cirka 5-6 km 315 m upp, 216 m ner

Dag 3
CITADELLET & VANDRING XAGHRA, GGANTIJA TEMPLEN TILL RAMLA BAY

Idag börjar vi med en busstur mot byn Xaghra, vi vandrar in mot byn och de mystiska Ġgantija-templen som är äldre än pyramiderna och har en mycket intressant historia. Efter vår visning av templen vandrar vi vidare ner mot den vackra sandstranden Il-Ramla. Väl framme vid sandstranden kan man bada och njuta av havet. Vår buss hämtar oss och vi skall besöka Rabat och Citadellet. Här möter vi Ricardo som visar oss hur man gör traditionell, ost på Gozo, så kallad Gbejna. Vi får smaka på lite lokala specialiteter till lunch. Åter till Xlendi för avkoppling och middag på hotellet. (F, L, M)

Vandring cirka 5 km, upp 200 m och ner 350 m.

Dag 4
VANDRING XLENDI & DWEJRA

Idag vandrar vi en bit upp över klipporna mot Dwejra, mot platsen där det ”Blå Fönstret” en gång fanns. Vi ser kalkbrott, hur man tar byggnadsmaterial från stora kalkstensbrott. Väl framme får vi se vackra klippformationer och det lilla fiskebåtläget, som ligger väl skyddat vid ”Inland Sea”. Här kan man om vädret tillåter ta en båttur ut genom grottan längs de höga klipporna. Vår minibuss hämtar upp oss för färd åter till Xlendi.  Egen kväll i Xlendi. (F) Vandring: 8 km, upp 135 m ner 140 m ner

Dag 5
VANDRING NORRA MALTA, VALETTA

Vi lämnar Xlendi och Gozo för återfärd till Malta. Vi stannar på Norra Malta, vid marfa Ridge. Här skall vi vandra längst havet och vi får en vacker utsikt utöver Comino, Gozo och mot Mellieha Bay. Längst kusten finns flera vakttorn, de flesta från riddartiden på Malta. Vidare till Maltas huvudstad Valletta, som på senare tid fått ett nytt liv med trevliga restauranger och mysiga gågator. Valletta är verkligen i sig en sevärdhet, en stad från riddartiden med en hög ringmur, smala mysiga gator och härbärgen från Riddarnas tid. Vi bor centralt vid ringmuren i Valletta 3 nätter.  (F)

Vandring: Ca 6 km, 50 m upp 80 m ner.

Dag 6
VALLETTA & SLIEMA

Guidad stadsrundtur med Fredrik i den pampiga huvudstaden Valletta, som byggdes av Johanniterriddarna på 1500-talet. Här kan man verkligen känna historiens vingslag. Vi lever oss in i riddartiden när vi besöker St. John katedralen och flera andra sevärdheter. Vi avslutar turen med att se Malta 5D, en underhållande och färgstark bildshow om Maltas historia.

På eftermiddagen kan de som önskar följa med Erik till Sliema som ligger på andra sidan Marxamxett hamnen. Vi tar en båt över och promenerar läng vattnet på strandpromenaden. Man kan ta en lokal buss tillbaka till Valletta. Egen kväll i Sliema eller Valletta. (F)

Vandring: 3-4 km, längs strandpromenaden i Sliema..

Dag 7
MDINA, SIĠĠIEWI & DINGLI

Idag skall vi besöka den gamla huvudstaden Mdina och de pampiga klipporna vid Dingli. Vår buss tar oss till den lilla byn Siġġiewi, härifrån vandrar vi ner mot Dingli Cliffs, vi går uppe på de pampiga klipporna och njuter av den vackra utsikten ut över havet och den lilla ön Filfla. Vår buss möter oss vid Dingli och tar oss in till Mdina. Här väntar en intressant guidad rundtur med Fredrik, vi får uppleva stadens färgstarka historia. Vi avslutar dagen med lite egen tid i Mdina, kanske vill man prova på Café Fontanellas goda jordgubbsmarrängskaka med utsikt över hela Malta. Till kvällen avslutningsmiddag i Valletta. (F, M)

Vandring: 6 km, 166 m upp och 39 m ner

Dag 8
HEMRESA

Transfer till flygplatsen för hemresa. (F)

Reseledare

Erik Sunnerstam

Sverige, Norge, Malta, Musikresor

Erik är vår flöjtist med öga för detaljer. Han har gjort flera uppskattade musikresor, bland annat till Dalhalla. Numer tar han även med grupper utomlands med stor bravur.

Fredrik Hammenborn

Malta

Fredrik är en av våra allra mest uppskattade reseledare. Med stor kunskap och glädje visar han sitt Malta.

Hotell

Gozo: San Andrea ***

Modernt boutiquehotell i den lilla orten Xlendi bay på ön Gozo.

Hemsida: www.hotelsanandrea.com/en

 

Malta: Grand Hotel Excelsior Valletta *****

Femstjärnigt hotell som erbjuder pool, flertalet restauranger och barer samt SPA.

Hemsida: https://www.excelsior.com.mt/

 

Några av våra resor