Outforskade Albanien | 6 dagar

- Storslagen natur, en fördold historia och underbar mat

Äntligen får vi chansen att uppleva den gömda pärlan, Albanien. Där möter vi stolta och vänliga albaner som längtar efter att få visa upp sitt land och berätta sin historia. Josif Paparisto, vår svensktalande värd och guide, har växt upp under kommuniståren och visar nu oss det bästa av hans Albanien. Vi reser från majestätiska berg till ett kristallklart hav medan Josif berättar om sin familj och landets historia. Det albanska köket överraskar och de albanska krögarna är utbildade i italiensk och grekisk matkultur, vilka de briljerar i och gjort till sin egen. Det är lätt att hålla med, både trendorakel och Josif, om att det är nu man ska besöka Albanien!

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Flyg Arlanda - Tirana via Warszawa t/r
 • Ciceron och guide Josif Paparisto
 • Rundresa 6 dagar med buss
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 3 luncher inkl. vin & vatten (L)
 • 1 lättare lunch inkl. vin & vatten, dag 6 (L)
 • 4 middagar inkl. vin & vatten (M)
 • Guidade rundturer enligt program
 • Besök till Butrint
 • Besök till vingård med vinprovning
 • Besök till etnogård
 • Guidad visning Bunkart2
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum 1900kr

Höjdpunkter

 • Josifs kunskap om Albanien
 • Att få uppleva Albanien, den gömda pärlan
 • Innehållsrik resa med många intressanta besök

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-09-12
Resa: Outforskade Albanien | 6 dagar
Dagar: 6
Pris: 16450 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - TIRANA

Flyg via Warsava till Tirana där Josif, vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen. Vi åker in till centrala Tirana där vi ska bo kommande två nätter. Välkomstmiddag på en av stadens trevliga restauranger. (M)

Dag 2
TIRANA

Idag skall vi få uppleva Tirana under en intressant guidad promenad med stadens fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skenderbegtorget stod för inte alltför länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Bunkart2 är ett museum inrymt i en väldig bunkeranläggning. Det är en symbol för den hänsynslösa regimen, som ger oss ytterligare en insikt i landets grymma historia. På eftermiddagen besöker vi Kvarteret, Blloku. I det fattiga, bergiga landet var Kvarteret ett mytiskt begrepp. Det var den förbjudna staden i det stängda landet, de kvarter där de albanska ledarna och eliten levde skyddade av soldater och poliser och fredade från insyn. Middag på Josifs favoritrestaurang, där vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning. (F, M)

Dag 3
BERAT - GJIROKASTËR

På förmiddagen väntar en fin bussresa omgivna av det vackra landskapet till Berat, som är en av Albaniens stora sevärdheter och turistmål. Dagen börjar med besök och provsmakning hos en av traktens vingårdar. Albanien är ett intressant vinland, då man var en del av den tidiga vinutvecklingen i Europa. Vinkulturen har dock påverkats kraftigt av det Ottomanska riket då vinprodukionen i princip försvann helt för att sedan blomstra en period till man hamnade bakom ”järnridån”, då vinkulturen återigen fick sig en törn. Idag jobbar man för att höja kvaliteten och man fokuserar mycket på de inhemska druvorna. Berat byggdes på 1200-talet högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Vi börjar uppe på kullen där vi under en rundtur till fots besöker Berats urtida moskéer och kyrkor, slottet och över 300 år gamla ännu bebodda hus. Vi avslutar med en god lunch i den borgen, varifrån man har en vacker utsikt över bergen. Det är en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när turkarna och det Ottomanska riket härskade över Albanien. Vidare mot stenstaden Gjirokaster. Vi checkar in på vårt hotell som ligger i den gamla stadskärnan. Gjirokaster är en världsarvsstad tack vare den särpräglade osmanska arkitekturen från 1600-talet. Hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten, träbalkonger och vita stenväggar. (F, L, M)

Dag 4
GJIROKASTËR & LOKAL GÅRD

Den vackra Unesco-staden Gjirokaster kallas även staden som glimmar eftersom kalkstenen på gågatorna och taken på stenhusen skimrar när det regnar. Under en promenad lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen. Vi ser också diktatorn Enver Hoxhas födelsehus. Vid lunchtid beger vi oss till Josifs vän som har en gård där vi äter lunch. Vi får höra om livet på landet i Albanien. Åter till Gjirokaster för egen tid att utforska staden och kanske köpa lite lokalt hantverk. (F, L)

Dag 5
BUTRINT & JONISKA HAVET

Idag beger vi oss mot kusten och Ksamil vid Joniska havet. En vacker bussresa förbi berg och genom dalar tar oss till Butrint, med stopp vid en mandarinodling. Vi besöker den drygt 3000 år gamla staden Butrint, som idag är en stor och mycket stämningsfull arkeologisk park. Butrint, som finns på UNESCO:s världsarvslista, byggdes och präglades av både greker och romare och var en viktig koloni med dess strategiska position. Vi äter lunch på en av serveringarna längs den vackra havsbukten. Åter mot Gjirokaster för avslutningsmiddag. (F, L, M)

Dag 6
GJIROKASTER - TIRANA - STHLM

Vi checkar ut och åker till Durres vid Adriatiska havet. Efter lätt lunch åker vi vidare till Tiranas flygplats där vi tar farväl av Josif och flyger hemåt. Med oss i bagaget har vi många fina minnen av Albanien. (F, L)

Reseledare

Josif Paparisto

Albanien, Makedonien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Tirana: Hotel Kotoni Tirane **** (2 nätter)

Hotel Kotoni Tirane ligger i hjärtat av det fina området Blloku i Tirana intill statliga byggnader som premiärministerns kontor. Många restauranger och barer ligger knappt 150 meter från hotellet. Museer och gallerier finns på promenadavstånd. Hiss, bar och restaurang finns på hotellet. Rummen har AC, badrum med dusch/bad, hårfön, TV, värdeskåp och minibar.

Läs mer om hotellet här>>

 

 

 

 

Gjirokaster: Fantasy **** (3 nätter)

Hotel Fantasy har ett centralt läge i de historiska kvarteren alldeles intill stadens basar. Hotellet har en bar och restaurang. Det finns hiss, trädgård, uteservering och WiFi. Rummen har AC, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, vattenkokare.

Läs mer om hotellet här>>

 

Om resmålet

Albanien – Efter många år med en kommunistisk regering är Albanien nu mitt i en omvälvande förändring, även om landet står stadigt på sin rika historia och naturliga skönhet. I motsats till sina grannländer är det nya resmålet fortfarande relativt orört. Som om inte en härlig temperatur, gästvänlighet och azurblått hav inte vore nog? Albanien är dessutom känt för sin rika och långa historia! Här finns det oändligt med arkeologiska skatter, slott, UNESCO-arv och romersk historia, bland annat historiska Butrint och den äldsta staden i Albanien – Berat.

Resekommentarer

Stort tack för Albanien-resan

Allt var över förväntan, landet, arrangemangen, upplägget, guidningen, hotellen och för att inte tala om måltiderna som var läckra och rikliga. Josif är en kunnig och intressant guide som dessutom tog oss med till restauranger av högsta klass där vi fick smaka av många olika rätter.

Inger & Kristina

Visa kommentaren

Bra att veta

På denna resa besöker vi både små och äldre städer med trappor och en hel del ojämna markförhållanden. Man behöver kunna gå på egen hand på en stadsrundtur på 1-2 timmar för att få ut det bästa av denna resa. Detta är en gruppresa med cirka 25 – 30 resenärer.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>