Outforskade Albanien med Josif Paparisto

Möt våren i Albanien

Nu har du chansen att få uppleva Albanien och möta stolta och vänliga Albaner som längtar efter att få visa upp sitt land och berätta sin historia. Josif, vår värd, som växt upp under kommuniståren, visar oss det bästa av hans nya Albanien. Vi reser från majestätiska berg till ett karibiskt hav medan Josif berättar om sin familj och landets historia. Det albanska köket överraskar och de albanska krögarna är utbildade i italiensk och grekisk matkultur, vilka de briljerar i och gjort till sina egna. En dag besöker vi en toppmodern ekologiskt driven gård som bjuder oss på en lunch som, både vad gäller smaker och fantasifulla presentationer, platsar i vilket kocktävlingsprogram som helst. Det är lätt att hålla med, både trendorakel och Josif, om att det är nu man ska besöka Albanien när det gamla orörda ännu finns kvar men samtidigt har en turistnäring som ger oss den komfort vi är vana vid.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Flyg Arlanda - Tirana via Warszawa t/r
 • Transfer Stockholm-Arlanda t/r
 • Ciceron och guide Josif Paparisto
 • Del i dubbelrum med frukost på 4 stjärniga hotell. (F)
 • 3 luncher inkl vin & vatten (L)
 • 4 middagar inkl vin & vatten (M)
 • Rundresa 6 dagar med buss
 • Guidade rundturer enligt program
 • Besök till Butrint
 • Besök till vingård med vinprovning
 • Besök till etnogård
 • Guidad visning Bunkart2
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 1 250 kr

Erbjudande

500 kr

Boka senast måndag 5 mars

Gäller till och med 2022-12-05

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2023-03-28
Resa: Outforskade Albanien med Josif Paparisto
Dagar: 6
Pris: 13950 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - TIRANA

Transfer till Arlanda och flyg till Tirana där Josif, vår svensktalande guide, möter oss på flygplatsen. Vi åker in till centrala Tirana där vi ska bo centralt i två nätter. Välkomstmiddag på en
av stadens trevliga restauranger. (M)

Dag 2
TIRANA

Idag skall vi få uppleva Tirana under en intressant guidad promenad av staden med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skenderbegtorget stod för inte alltför länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Bunkart2 är ett museum inrymt i en väldig bunkeranläggning. Det är en symbol för den hänsynslösa regimen, som ger oss ytterligare en insikt i landets grymma historia. På eftermiddagen besöker vi Kvarteret, Blloku. I det fattiga, bergiga landet var Kvarteret ett mytiskt begrepp. Det var den förbjudna staden i det stängda landet, de kvarter där de albanska ledarna och eliten levde skyddade av soldater och poliser och fredade från insyn. Middag på Josifs favoritrestaurang, där vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning. (F, M)

Dag 3
BERAT - GJIROKASTËR

På förmiddagen väntar en fin bussresa omgivna av det vackra landskapet till Berat, som är en av Albaniens stora sevärdheter och turistmål. Dagen börjar med besök och provsmakning hos en av traktens vingårdar. Albanien är ett intressant vinland, då man var en del av den tidiga vinutvecklingen i Europa. Vinkulturen har dock påverkats kraftigt av det Ottomanska riket då vinprodukionen i princip försvann helt för att sedan blomstra en period till man hamnade bakom ”järnridån”, då vinkulturen återigen fick sig en törn. Idag jobbar man för att höja kvaliteten och man fokuserar mycket på de inhemska druvorna. Berat byggdes på 1200-talet högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Vi börjar uppe på kullen där vi under en rundtur till fots besöker Berats urtida moskéer och kyrkor, slottet och över 300 år gamla ännu bebodda hus. Vi avslutar med en god lunch i den borgen, varifrån man har en vacker utsikt över bergen. Det är en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när turkarna och det Ottomanska riket härskade över Albanien. Vidare mot stenstaden Gjirokaster. Vi checkar in på vårt hotell som ligger i den gamla stadskärnan. Gjirokaster är en världsarvsstad tack vare den särpräglade osmanska arkitekturen från 1600-talet. Hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten, träbalkonger och vita stenväggar. (F, L, M)

Dag 4
GJIROKASTËR & LOKAL GÅRD

Den vackra Unesco-staden Gjirokaster kallas även staden som glimmar eftersom kalkstenen på gågatorna och taken på stenhusen skimrar när det regnar. Under en förmiddagspromenad lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen. Vi ser också diktatorn Enver Hoxhas födelsehus. Vid lunchtid beger vi oss till
Josifs vän som har en gård där vi äter lunch. Vi får höra om livet på landet i Albanien. Åter till Gjirokaster för egen tid att utforska staden och kanske köpa lite lokalt hantverk. (F, L)

Dag 5
BUTRINT & JONISKA HAVET

Idag beger vi oss mot kusten och Ksamil vid Joniska havet. En vacker bussresa förbi berg och genom dalar tar oss till Butrint, med stopp vid en mandarinodling. Vi besöker den drygt
3000 år gamla staden Butrint, som idag är en stor och mycket stämningsfull arkeologisk park. Butrint, som finns på UNESCO:s världsarvslista, byggdes och präglades av både greker och romare och var en viktig koloni med dess strategiska position. Vi äter lunch på en av serveringarna längs den vackra havsbukten. Åter mot Gjirokaster för avslutningsmiddag. (F, L, M)

Dag 6
GJIROKASTER - TIRANA - STHLM

Vi checkar ut från hotellet på morgonen och styr bussen i riktning mot Tiranas flygplats där vi tar farväl av Josif och flyger hemåt. Med oss i bagaget hem har vi många fina minnen av
Albanien. (F)

Reseledare

Josif Paparisto

Albanien, Makedonien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Tirana: Hotel Kotoni Tirane ****

www.hotelkotoni.com

Gjirokaster: Hotel Argjiro Gjirokaster ****

www.hotelargjiro.al