Bosniens bästa – SvD accent

- med naturskön tågresa och världsarvsstaden Mostar

Vår reseledare Zlatko Papac har samarbetat med oss i många år och rest runtom i forna Jugoslavien. Nu har han nyligen blivit delägare i Storia Hotel i staden Čapljina mitt i landskapet Hercegovina, där vi ska bo under resan som Zlatkos gäster. Resan börjar i Sarajevo och sedan åker vi tåg på en av världens vackraste tågsträckor hela vägen till Čapljina. Från Zlatkos hotell gör vi utflykter till hans favoritställen. Vi besöker storstad, landsbygd och världsarv men även platser som berättar om landets brokiga historia. Denna resa är unikt producerad för SvD accent.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande reseledare & guide Zlatko Papac
 • Flyg Arlanda - Sarajevo tur & retur
 • Tågresa i Bosnien
 • Del i dubbelrum med frukost 7 nätter (F)
 • 5 luncher (L)
 • 6 middagar (M)
 • 1 vinprovning
 • Stadsrundturer enligt program
 • Entréer till museum enligt program
TILLVAL:

Enkelrum 1750kr

Höjdpunkter

 • Zlatkos kunskap och gästvänlighet
 • Tågresa på en av världens vackraste tågsträckor
 • Världsarvsstaden Mostar

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-09-14
Resa: Bosniens bästa – SvD accent
Dagar: 8
Pris: 18950 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
Stockholm - Sarajevo - Čapljina

Vi flyger direkt till Sarajevo flygplats, där vi möter Zlatko som tar med oss på en välkomstdrink följd av en lätt lunch. Guidad rundtur i Sarajevo. Zlatko berättar om stadens historia men även om vardagen för människorna som fått anpassa sig efter de krävande och nyckfulla härskare som turats om att härska här under de senaste femhundra åren. Vi börjar vid Stadsbiblioteket som brann ner under belägringen av staden 1992 och fortsätter förbi platsen där Gavrilo Princip sköt österikeungerska ärkehertigen Ferdinand. Vid järnvägsstationen kliver vi på tåget som tar oss genom det vackra landskapet till vårt hotell i Čapljina. Middag och övernattning. (L, M)

Dag 2
Naturpark & vinprovning

Idag ska vi besöka en naturpark, bestående av fem sjöar. Naturparken är egentligen ett fågelreservat, så tidig på morgon beger vi oss till parken och åker sedan på en rundtur med båt för att njuta av parken. Nu väntar Mogorjelo, med arkeologiska fynd från romarrikets period i Hercegovina. Vi avslutar med en promenad i Pocitelj, en liten men vacker medeltida stad i närheten till vårt hotell. Vi pratar om den orientaliska arkitekturen men också om staden som var ett viktigt handelsnav under medeltiden. Vi avslutar med ett besök på en närliggande vinproducent. Vi provar deras unika mousserande vin och ett urval av tre viner med tilltugg samt går en rundtur. Fri eftermiddag på hotellet och en gemensam middag på hotellet. (F, M)

Dag 3
Stolac - Civilisationernas vägskäl

Det finns flera orsaker varför man kallar Stolac för civilisationernas vägskäl. Just därför åker vi till Zlatkos hemstad och pratar om stadens långa historia. Vi promenerar genom hela staden. Vi börjar med Podgrad- delen av staden som från början var handelscentrum som med tiden flyttades till dagens centrum. Vi tar en kopp espresso mitt i centrum för att fortsätta vidare mot Saras bro. Lunch invid vattenfallet, Provalije, en upplevelse i sig. Stopp vid Radimljanekropolen där vi pratar om medeltida bosniska kyrkan, de gravstenar som finns resta här och symboliken bakom de snidade texterna och motiven. Gemensam middag. (F, L, M)

Dag 4
Olivlundar och vingårdar

På vägen mot Cerno stannar vi vid det vackra Kravicavattenfallet, format som en halvcirkel, 120 meter brett och 26 meter högt. Nästa stopp blir ett franciskanerkloster där vi besöker ett arkeologiskt museum. Vi pratar om olika historiska föremål som samlats genom århundraden och som nu finns på museet. Vi stiger av bussen och strövar runt i Cernodalen mellan olika åkrar. En gång i tiden var hela dalen en stor tobaksodling och de flesta av invånarna var beroende av tobak. Idag odlas allt från potatis och tomater, till örter, olika frukter m.m. På familjen Sušac gods presenterar Zlatko ägaren och vi promenerar tillsammans genom olivlundar och vinodlingar. Besök på Tobaksmuseet och lätt middag innan vi återvänder hem. (F, L, M)

Dag 5
Žitomislić - Blagaj – Mostar

Hercegovina är genomsyrat av olika religioner och idag ska vi besöka olika platser som haft betydelse för dessa. Först ut är är ett av de viktigaste ortodoxkristna klostren i denna region. Vi besöker klosterkyrkan, pratar om ortodoxi och avslutar med ett besök på museet. Med det osmanska styret kom islam till Balkan som en ny religion. Vi besöker huset Dervish Tekke, ett underbart exempel på islamisk kultur under lätt inflytande av barocken. Eftermiddagen är reserverad för Mostar. Rundtur i Gamla stan, där vi hittar den enkelbågade bron, en symbol för Mostar. Lunch på egen hand. Vi avslutar utflykten med ett besök på det The Hub of Fine Arts. Vi guidas genom verk av Matisse, Modigliani, Chagall, Van Dongen, Degas och andra berömda konstnärer. Middag på hotellet. (F, M)

Dag 6
Båttur i Neumbukten

Efter en timmes bussresa kommer vi fram till den enda kuststaden i landet, Neum, där vi går ombord på en båt som tar oss med på en panoramatur i bukten. Vi avslutar turen på en plattform mitt i viken, där färska musslor och fisk tillagad på grillen väntar på oss. Vill du fräscha upp dig medan de skickliga grillmästarna lagar vår måltid är det bara att hoppa i havet direkt från plattformen. Vi åker tillbaka till vårt hotell vid 17-tiden på eftermiddagen. Fri kväll för middag på egen hand. (F, L)

Dag 7
Bokklubbsdagen

Zlatko som älskar böcker har ordnat en liten ”svenskhörna” på hotellet. Det är egentligen ett litet bibliotek (med målet att bli ett riktigt bibliotek), som består av olika böcker som Zlatko har samlat på sig under 30 års tid. Vi sitter i cirkel och varje gäst (som vill) tar med sig en bok hemifrån och presenterar titel, författare och varför man valt just den boken. Vi fikar, pratar om litteratur, byter böcker med varandra och i slutet presenterar Zlatko en gästförfattare. Vi får chansen att ställa frågor och bjuder in hen att äta avslutningsmiddag med oss. (F, L, M)

Dag 8
Hemresa Čapljina - Stockholm

Vi checkar ut och åker till Sarajevo där vi tar farväl av Zlatko. Direktflyg hem till Arlanda. (F)

Reseledare

Zlatko Papac

Balkan

Zlatko är vår man i Balkan som efter flera år i Sverige flyttade tillbaka till Bosnien för att jobba med turismen.

Hotell

Hotel Storia, Capljina***

Hotel Storia ligger i staden Čapljina. Detta 3-stjärniga hotell har restaurang och bar samt utomhuspool och uteservering. All rum är luftkonditionerade med gratis Wi-Fi, eget badrum, TV och minibar. Hotellet har tvättmöjlighet och erbjuder tvättservice. Varje morgon serveras en kontinental frukost.

Läs mer om hotellet här>>

Bra att veta

På denna resa förekommer ojämna markförhållanden. Man bör kunna promenera ett par kilometer för att få ut det mesta resan. Detta är en gruppresa med cirka 25 deltagare. Denna resa är unikt producerad för SvD accent.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>