Kulturresa till Dalarna med Anders Hanser & Linnéa Sallay – SvD accent

- en unik resa med fotografen Anders Hanser & sångerskan Linnéa Sallay

Följ med på en oförglömlig och unik resa till Dalarna tillsammans med Anders Hanser och Linnéa Sallay. Under resan visas 14 av Anders egna Dalafilmer varav två är med Max von Sydows röst. Efter både frukost och middag presenterar Anders sina filmer, och ett par även på kulturgårdarna. Genom filmerna kommer vi konstnärerna in på livet. Vi bor på anrika Klockargården i Tällberg, varifrån vi gör dagliga utflykter till hembygdsgårdar och museer i regionen. Färdledare under resan är vår omtyckta guide och operasångerskan Linnéa Sallay. Linnéa spelar även fiol med inriktning på folkmusik & visa, något som vi naturligtvis får njuta av under resans gång. En innehållsrik resa med stora upplevelser! Resan är unikt framtagen för SvD accent.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Fem dagar bussresa enligt program
 • Reseledare Linnéa Sallay
 • Anders Hanser visar bildspel/filmer
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 5 luncher inkl. måltidsdryck (L)
 • 4 middagar på hotellet (M)
 • Unikt specialprogram inkl. dagliga filmvisningar
 • Alla kostnader för inträden och guidade visningar ingår
 • Besök till: Loussastugan, Alvféngården, Dalaskåpsmuseet, Våmhus Hembygdsgård, Fryksås, Dalhalla, Nusnäs, Zornmuseet, Zorngården och Carl Larsson gården
 • Linnéas konsert i Sundborns kyrka
TILLVAL:

Enkelrum 1 100 kr

Höjdpunkter

 • Våra fantastiska & kunniga reseledare Linnéa Sallay
 • Anders Hansers bildspel
 • Unika besök och innehållsrika upplevelser

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-08-26
Resa: Kulturresa till Dalarna med Anders Hanser & Linnéa Sallay – SvD accent
Dagar: 5
Pris: 16950 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
AVRESA, LUOSSASTUGAN & TÄLLBERG

Vi avreser ca kl. 08.00 med buss från Cityterminalen i centrala Stockholm och styr kosan mot Anders Hansers Dalarna. Vi besöker Fagersta Västanfors Hembygdsgård och äter lunch på Wanbo Herrgård. Resan fortsätter med ett besök och en visning på Dan Anderssons stuga Luossastugan i Skattlösberg. Byn brukar kallas ”Finnmarkens huvudstad”. Dan Andersson föddes 1888 i den numera nedbrunna skolan, där fadern var byns skollärare. År 1905 avslutade fadern arbetet på skolan och försökte sig på ett nytt liv i ett arrendetorp med kolningsskyldig- het under Ludvika Bruk. Här fick Dan Andersson pröva på det kolarliv som återkommer i hans diktning. Familjen flyttade senare tillbaka till Luossastugan, och det blev den tidigt framlidne poetens bostad mellan 1912 och 1915. I den lilla stugan bodde hela familjen Adolf Andersson på sex per- soner. Stugan är i ursprungsskick med originalinredning och inventarier. Efter besöket åker vi till vårt hotell Klockargården i Tällberg där vi kommer att bo under hela vistelsen. Efter incheckning och middag visas bildspelet Dan Andersson – Nu mörknar min väg uppläst av författaren Martin Lindström och med stämningsfull musik komponerad av Axel Hambraeus. Vi ser också Benny Andersson & Orsa spelmän 30 år. Anders är länken mellan Benny Andersson och Orsa spelmän. (L, M)

Dag 2
LEKSAND & ÖVRE GÄRDSJÖ

Efter frukost inleder vi morgonen med visning av filmen Rune Lindström- Himlens spelman. Hans mest kända verk är Himlaspelet men han har även skrivit andra folkspel i Dalarna och varit manusförfattare till en mängd svenska långfilmer. Därtill samarbetade Lindström med Hugo Alfvén kring tonsättarens baletter. Under förmiddagen beger vi oss med buss till Alvféngården i Leksandsbyn Tibble. Där upptäcker vi tonsättaren och konstnären i en och samma person och ser Anders film Hugo Alfvén – ”Tonmålaren”. Det är ett levande porträtt där kompositören och konstnären själv berättar om sitt liv. Bland Hugo Alfvéns musikskatt återfinns verk som Midsommarvaka, Roslagsvår, Dalarapsodin, Sveriges Flagga samt Festspel som spelas varje år vid Nobelprisutdelningen. Lunch äter vi på anrika Korstäppans Herrgård i Leksand. På eftermiddagen gör vi ytterligare ett besök på Dalaskåpsmuseet i Övre Gärdsjö i Rättvik. Här får vi en guidad visning med intressant information om hur skåpen dekorerades och hur dalmåleriet uppstod. I filmen Dalmålarnas skatt med Bengan Janson fördjupar vi denna historia efter middag på hotellet. Då visas även med Max von Sydow bildspelet Erik Axel Karlfeldt- Så vart jag en drömmare. (F, L, M)

Dag 3
FRYKSÅS, ORSA & DALHALLA

Frukost och visning av Hanser Lina – Vallkullan som blev operasångerska.Filmen handlar om Anders mamma, tillika operasångerskan Hanser Lina Göransson som debuterade på Kungliga Operan 1939 mot Jussi Björling. Därefter färdas vi till Orsa och besöker Våmhus Hembygdsgård. Här får vi möta en äkta hårkulla och korgmakare. I anslutning ser vi Anders bildspel Hårkullan och korgmakaren. Våmhus är framförallt känt för sina hårkullor, korgmakare och sin vackra natur. Lunch på Smidgården i Fryksås – en av Sveriges äldsta och största fäbodmiljöer med en sagolik utsikt över Orsasjön. På vägen tillbaka mot Tällberg besöker vi Dalhalla, utomhusscenen som byggdes i början av 90-talet i det nedlagta kalkbrottet Draggängarna efter initiativ av operasångerskan Margareta Dellefors. Platsen är delvis formad som en amfiteater och har fantastisk akustik. Här får vi en mycket intressant guidad tur om Dalhallas intressanta historia och geologi. Efter middagen visas filmerna Dalhalla – från kalkbrott till världsarena och Kalle Moraeus – Bortom de blånande bergen. (F, L, M)

Dag 4
NUSNÄS & ZORN I MORA

Efter frukost börjar vi dagen med en visning av filmen Staffans fålar – Historien om Dalahästen, innan vi ger oss iväg för att se dalahästtillverkningen i Nusnäs. Dagens dalahästtillverkning genomsyras av noggrannhet och är en process i flera steg. Eldrivna maskiner har ersatt vevande för hand, men det är också det enda som har förändrats. Hästarna täljs nämligen fortfarande av flinka fingrar och den karaktäristiska krusmålning görs också för hand. Lunch på Strand Kök och Bar i Mora. Eftermiddagen spenderar vi på Zornmuseet och Zorngården. Vi får en guidad rundvandring i makarna Zorns bostad. Efter middagen visas två filmer; Anders Zorn – med egna ord med Max von Sydow, samt som förberedelse inför resans sista dag visas Jag – Carl Larsson med Max von Sydow. (F, L, M)

Dag 5
SUNBORN & HEMRESA

Frukost och utcheckning. Innan avresa från Klockargården ser vi stämningsfulla Karin Larsson – Vårt älskade Sundborn med Pernilla August. På resan hemåt stannar vi för lunch och besök på Carl Larssongården i Sundborn. Mellan åren 1889 och 1912 förvandlade makarna Carl Larsson och Karin Bergöö- Larsson sin bostad till ett av Sveriges mest omtalade hem, som vi får en guidad tur igenom. Efter lunch bjuder Linnéa Sallay på en finstämd konsert i Sundborns kyrka, även den vackert smyckad av Carl Larsson. Detta blir resans sista programpunkt. Hemkomst framåt kvällen. (F, L)

Reseledare

Linnéa Sallay

Sverige, Musikresor

Linnéa har en gedigen musikutbildning och är en av våra mest uppskattade reseledare. Hon är sångerska och violinist och även Auktoriserad Stockholmsguide. Många har rest med Linnéa på våra operaresor men även andra fina långresor i Sverige och Europa. Kanske har ni också följt med Linnéa på någon av hennes härliga dagsturer i Stockholm med omnejd? Stadsvandringarna kan ni boka direkt med Linnéa Sallay; info@linneasallay.se | 073-500 62 82.

Anders Hanser

Fotograf

Anders Hanser är mest känd som ”Abba-fotografen” efter åren då han fotade de fyra stjärnorna i privata sammanhang när de var som allra störst. Mindre kända är hans prisade och musiksatta bildspel om kultur och världsarv. Anders har gjort 15 filmer och bildspel om Dalarna och dess konstnärer, genom dom får vi ett speciellt och nära möte med Dalakonstnärerna.

Hotell

Hotell Klockargården

Klockargården Hotel med anor från 1937 erbjuder smakfullt inredda rum i bevarade timmerhus som omges av en fridfull trädgård. Sjön Siljan ligger 1 km bort. Hotell Klockargården är en genuin dalagård mitt i Tällberg. På gården finns verksamma hantverkare och butiker att besöka och servering med vällagade bakverk och lunchrätter. Att spendera några dagar på Klockargården innebär att få en rejäl dos av Dalarna. Här finns färgerna, hantverket, timmerhusen och gästvänligheten. Hotellrum har olika storlek och karaktär med inredning inspirerad av Dalarna. Hotellets restaurang har en mysig atmosfär och serverar traditionella rätter baserade på lokala råvaror. Traditionellt tunnbröd bakas i Bagarstugan med anor från 1816. Nostalgiboden säljer lokala matvaror och gammaldags godis.

Läs mer om hotellet här>>

Om resmålet

KULTUR I DALARNA är en upptäcktsfärd för alla sinnen, där flera unika och klassiska kulturmiljöer och besöksmål väntar på att utforskas. Här finns alla möjligheter att utforska både ny och traditionell kultur.

ANDERS HANSER är ett unikum i den svenska mediabranschen och dessutom en verklig folkbildare. Sedan 1970 har han producerat närmare ett tusen filmer, bildspel, radio- och tv-program. 2014 belönades Anders med HM Konungens medalj som fotograf och för sin kulturproduktion.
Läs mer om den unika svenska bildskaparen>>

Bra att veta

Detta är en gruppresa med ca 25-35 deltagare. Resan är unikt framtagen för SvD accent.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>