Opera på Skäret med Rita Saxmark & Teddy Lundberg

- musikresa med Bellinis vackra melodier

Vår älskade musikresa till Opera på Skäret är tillbaka! Färden tar oss genom det vackra Bergslagen och vid sjön Ljusnaren, någon kilometer utanför Kopparberg, ligger platsen för vår operaupplevelse. Det säregna operahuset i en naturskön miljö är en del av upplevelsen. Den unika akustiken i detta virkesmagasin är så magnifik att den är svår att överträffa. I år har vi förmånen att närvara vid premiären av Bellini på Skäret, med Bellinis gripande opera “Norma”. Norma är den mest spelade bel canto-operan av Vincenzo Bellini, mästaren av vackra melodier. Ingen kan som han få en melodi att uttrycka känslor med sådan intensitet och skönhet. Efter operan väntar en förstklassig middag och boende på det anrika Loka Brunn. På vår resa följer operakunniga reseledare med och ger oss en alldeles speciell upplevelse. Välkomna att uppleva Bellinis mästerverk tillsammans med oss!

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Operakunniga reseledare: två bussar med reseledarna Rita Saxmark & Teddy Lundberg
 • Bussresa 2 dagar
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • Operabiljett till Bellinis Norma
 • 2 luncher dag 1 och 2 (L)
 • Trerättersmiddag dag 1 (M)
 • Ölprovning dag 2 (Ö)
 • Besök på Herrgården i Grythyttan: ”Grythytte Qwarn”
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum 300 kr

Höjdpunkter

 • Våra musikkunniga reseledare Rita & Teddy
 • Premiär för Bellini på Opera på Skäret
 • Boende på anrika Loka Brunn
 • En trevlig dag två med olika besök, lunch och en ölprovning

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-08-11
Resa: Opera på Skäret med Rita Saxmark & Teddy Lundberg
Dagar: 2
Pris: 5990 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
OPERA PÅ SKÄRET & LOKA BRUNN

Vi välkomnas ombord på våra två bussar som avgår från Cityterminalen i Stockholm mot Bergslagen. Vi gör ett frivilligt fikastopp på vägen. Framme i Kopparberg och Sågverket på Skäret börjar vi med en god lunch. Innan det är dags för resans höjdpunkt har vi chans att förbereda oss på föreställningen och besöka områdets mysiga butiker. Operan börjar kl. 15.00 och varar i cirka tre timmar med en längre paus mellan akterna. Uppfyllda av Bellinis vackra melodier och den sammetsmjuka augustikvällen styr vi bussarna mot vårt hotell Loka Brunn för att avnjuta en sen trerättersmiddag. Än idag odlas kryddor i örtagården som kung Gustav III anlade här på 1700-talet. Köket är inspirerat av den omgivande naturen och serverar klassiska svenska smaker i modern tappning, med fokus på lokalproducerade råvaror. (L, M)

Dag 2
GRYTHYTTAN, ÖLPROVNING & HEMRESA

En god frukost innan vi gör oss redo för dagen. Vi börjar med att styra båda bussarna mot Grythyttan. Den ena bussen med Teddy ges först en möjlighet att strosa omkring i den idylliska Grythyttan. Vi rekommenderar ett besök i den vackra kyrkan, färdigställd i slutet av 1632. Den andra bussen med Rita tas direkt till den pittoreska Grythyttans Herrgård, där vi träffar Kristina Henricsson, vars familj har bott på herrgården i fem generationer. Där kommer vi att besöka stenkvarnen ”Grythytte Qwarn” och ha möjlighet att köpa nymalet mjöl, lokal konst och hantverk från trakten. Därefter byter grupperna plats för att uppleva båda sevärdheterna. Efter besöket i Grythyttan kliver vi åter ombord på bussarna och fortsätter mot Nora, där vi gör ett stopp på Bryggerikrogen. Huset, en gång känt som den gamla Tändrörsfabriken med anor från 1500-talet, har nu omvandlats till en krog som bjuder in till en måltid lagad med de bästa svenska råvarorna i säsong. Vi frestas av en läcker lunch och en liten ölprovning där vi får smaka på tre olika öl från svenska bryggerier. Mätta och nöjda påbörjar vi vår resa hem. Efter två dagar fyllda med musik, mat, gemenskap och avkoppling räknar vi med att vara tillbaka i Stockholm Cityterminalen runt kl. 19.00. (F, L, Ö)

Reseledare

Rita Saxmark

Sverige, Musikresor

Rita har länge varit knuten till ReseSkaparna som reseledare och artist. Med varma och härliga sätt är hon en mycket uppskattad reseledare.

Teddy Lundberg

Sverige, Frankrike, Spanien, Musikresor

Teddy är vår omtyckta tenor. Med stor kunskap leder han oss i operans värld på resor både i Sverige och utomlands. Han tar även väl hand om er på långtidssemester på Teneriffa.

Hotell

Loka Brunn

Under många hundra år har människor vallfärdat till Loka Brunn för att mötas, dricka brunn, njuta och koppla av. Loka Brunn var sedan länge en känd hälsokälla, men den organiserade kurortsverksamheten startade år 1720. Under 1700- och 1800-talet utvecklades Loka Brunn till ett eget litet samhälle. Här fanns bland annat kyrka, lasarett och häkte. Det var även Gustav III som anlade köksträdgården, där kockarna skördar örter än idag.

På Loka Brunn finns 54 byggnader, de flesta med flera hundra år på nacken. Faluröda timmerstugor och pampiga jugendvillor skapar en liten by, med den pittoreska kyrkan bevarad i mitten. Alla hus är unika, varsamt renoverade och bär på en historia värd att uppleva.

Loka Brunn har en fantastisk arkitektur med hus från 1700-talet fram till sekelskiftet 1900. Rummen är ofta tidstypiskt inredda efter husets uppförandeepok. Rummen har dusch/wc/tv och telefon och nästan samtliga rum har även trådlöst internet kostnadsfritt. En härliga frukostbuffé serveras i Stora Societetshuset.

Faciliteter: 11 pooler (6 inomhus och 5 utomhus), 3 bastur, Relaxrum, Bar, Restaurang, Gym, 24 konferenslokaler och totalt 54 byggnader på området.

Loka Brunn Hotell & Spa AB
712 94 Grythyttan
Läs mer om hotellet här>>

Om resmålet

Vincenzo Bellinis gripande opera Norma: Säsongen 2024 kommer Opera på Skäret att ge Vincenzo Bellinis gripande opera Norma på den stora scenen. Det är första gången Opera på Skäret presenterar ett verk av just Bellini. Vincenzo Bellini skrev operan Norma tillsammans med librettisten Felice Romani. Förlagan till operan Norma var den franske skalden Alexandre Soumet`s tragedi Norma, ou Línfanticide. Norma hade sin urpremiär år 1831 på Teatro alla Scala i Milano och har alltsedan dess funnits på de stora operahusens repertoar.

Herrgården i Grythyttan: Herrgården i Grythyttan har anor från 1300-talet och är den enda högreståndsgården i Grythyttan. Byggnaderna som är helt intakta är från början av 1800-talet och bebos sedan fem generationer av familjen Henricsson. Kvarnen i Grythyttan har anor från tidigt 1600-tal. Den har byggts om flera gånger och nuvarande byggnad är från slutet av 1800-talet. 1958 maldes det mjöl för sista gången. Kristina Henricsson driver Herrgården och i Grythytte Qwarn finns ett sommarkafé med galleri och gårdsbutik.

Bryggerikrogen i Nora: Tack vare sitt läge intill tre forsar har platsen som idag kallas Kvarteret Bryggeriet varit ett industriområde med anor från 1500-talet. Bryggerihuset, som idag är konsthall, byggdes från 1893 och man kan fortfarande se spår av den öltillverkning som pågick där fram till 1950-talet. De övriga byggnaderna i området uppfördes 1890–1950. Restaurangen ligger i gamla Tändrörsfabriken, som användes till bland annat tillverkning av stubintråd, tjärkokeri och förvaring av krut. Krogens grundare och krögar Veronica Carlsson är uppvuxen i Bergslagen. Hon har stor erfarenhet inom gastronomi och dryckeskunskap. 2015 flyttade Veronica hem och grundade Bryggerikrogen. Erik Lindeberg är delägare och köksmästare och har en gedigen erfarenhet från branschen.

Resekommentarer

Tack för Opera på Skäret 2023

Hjärtligt tack för en mycket givande resa!

Ett särskilt tack för att ni var så flexibla att ni gjorde ett stopp i Västerås för vår skull så vi slapp åka till Stockholm fram och tillbaka.
Vi uppskattade vår guide och entertainer, Rita, mycket. Proffsigt och avspänt!

Sagt om reseledaren Rita Saxmark

Visa kommentaren

Bra att veta

Detta är en gruppresa med cirka 30 – 40 resenärer per buss. Vi kommer att ha två bussar på resan: en av bussarna åker från Stockholm vägen via Västerås tur och retur och den andra bussen åker vägen via Eskilstuna tur och retur. TIPS! Även om föreställningen spelas inomhus i sågverket kan det bli kallt även på sommaren. Det finns filtar att låna, men ta gärna med en extra tröja.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>