Innehållsrika Inlandsbanan

- tillsammans med Catharina Falkengård

Vi har i denna resa, samlat ihop allt det bästa efter banan och reser från Östersund till Gällivare med stopp i Vilhelmina, Arvidsjaur/Arjeplog och Jokkmokk. Själva resan är resans mål. När du sätter dig på tåget börjar äventyret direkt och du behöver inte fundera på något mer än att hänga och njuta av resan tillsammans med Catharina Falkengård som gjort många resor upp hit. Dagarna är fyllda av spännande möten och vi kommer särskilt den samiska kulturen nära.

Foto: Inlandsbanan, Joakim Lagerkrantz

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare Catharina Falkengård
 • Flyg Stockholm - Östersund
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 3 luncher (L)
 • 5 middagar (M)
 • Resa Inlandsbanan enligt program
 • Entréer till Jamtli, Silvermuseet och Ajtte Fjäll- och samemuseum
 • Visning på Silvermuseet, Jokkmokks tenn, Ajtte och IceHotel 365
 • Bussresor enligt program
 • Flyg Kiruna-Stockholm
TILLVAL:

Enkelrum: 2100 kr

Höjdpunkter

 • Nationalmuseum Jamtli och Friluftsmuseet
 • Icehotel 365
 • Polcirkeln
 • Ájtte - Svenskt fjäll- och samemuseum
 • Upplev samiskt hantverk och möten med renar

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - ÖSTERSUND

Vi flyger direkt från Arlanda till Östersund där buss hämtar vid ankomst för resa till Jamtli. Där vi får tid för besök till Nationalmuseum Jamtli och Friluftsmuseet. Här finns också ett kafé med smörgåsar och enklare lunchrätter för de som är hungriga efter resan. Nationalmuseum Jamtli öppnade sommaren 2018 och är en arena för konstupplevelser med måleri, skulptur och design ur Nationalmuseums samlingar. På friluftsmuseet promenerar vi runt bland historiska gårdar och miljöer. Parken rymmer cirka 20 miljöer där den äldsta är från 1785 och den modernaste från 1975. Incheckning på Clarion Grand Hotel Östersund och middag. (M)

Dag 2
ÖSTERSUND - VILHELMINA

Tidig morgon promenerar vi till stationen för att resa med Inlandsbanan till Vilhelmina. Vid ankomst promenerar vi 700 meter till Hotell Vilhelmina där vi äter lunch och checkar
in. På eftermiddagen besöker vi paret Risfjells ateljé där vi får lära oss om samiskt hantverk. Hantverk från grunden tar tid och varje föremål blir unikt. Bara materialinsamlingen, där de rör sig längs renens flyttstråk är en spännande process i sig. Inget horn, ingen björkvril är den andra lik. Allt från uppdragande av väv, solvning, till färdig bildväv är också ett tidskrävande arbete, där varje bild blir ett unikum. Fri tid under kvällen och middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 3
VILHELMINA - ARJEPLOG

Frukost och utcheckning från hotellet. Banan går vidare norrut vid elvatiden. I Vilhelmina norra stannar vi för lunch. Vi passerar Vindelälven och får en paus i Sorsele. Buss hämtar i Arvidsjaur för en tur till familjen Svenssons skogsameläger i Båtsuoj. Där är inga frågor fel, vi äter middag, smakar på renmjölk och får chans att träffa renar och kasta lasso. Vi kör sedan genom ett vackert landskap mot Arjeplog. Hornavan hotell ligger vid Sveriges djupaste sjö och midnattssolen kan vara nära. (F, L, M)

Dag 4
ARJEPLOG - JOKKMOKK

På Silvermuseet väntar filmen om Arjeplog innan vi går en tur för att titta på museets märkligheter, insamlade av den legendariske Lappmarksdoktorn. Drottnings Kristinas kyrka ligger också vid Hornavans strand och det finns möjligheter att kunna få titta på Doktorns bostad. Fri tid för lunch. Vi kör med bussen tillbaka till Arvidsjaur för att åka med banan ytterligare
norrut. Strax före Jokkmokk brukar det vara ett stopp vid Polcirkeln. Framme i Jokkmokk promenerar vi till vårt hotell och äter gemensam middag sen kväll. (F, M)

Dag 5
JOKKMOKK - GÄLLIVARE

Idag ska vi göra Jokkmokk! Vi besöker Svenskt Tenn för en guidad visning och Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum. Ájtte är specialiserat på fjällvärldens kultur och natur och är huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige. Här har vi tid till att besöka utställningarna och att äta lunch. På eftermiddagen väntar ett möte med renskötaren Helena Länta och middag innan tåget går till Gällivare vid åttatiden på kvällen. Sen incheckning vid ankomst till Grand Hotel Lapland i Gällivare. (F, M)

Dag 6
GÄLLIVARE -KIRUNA - STOCKHOLM

Buss hämtar för en tur runt i Gällivare och sedan till Kiruna för att hinna kika in i kyrkan med Bror Hjorts altartavla innan det är dags för att fortsätta resan mot Jukkasjärvi. Icehotel 365 stod färdigt 2016, först i världen med att kunna erbjuda isupplevelser året om. Visning här och lunch på värdshuset. Direktflyg hem till Arlanda. (F,L)

Reseledare

Catharina Falkengård

Uzbekistan, Ukraina, Norge, Sverige

Catharina har gedigen kunskap och stor erfarenhet av världens alla hörn. Hon har alltid en historia att berätta.

Hotell

Clarion Hotell Östersund ****

Läs mer om hotellet här

Hotell Wilhelmina ****

Läs mer om hotellet här

Hornavan Hotell ***

Läs mer om hotellet här

Hotell Jokkmokk ***

Läs mer om hotellet här

Grand Hotel Lapland ****

Läs mer om hotellet här