Outforskade Albanien

Josifs Albanien - storslagen natur, en fördold historia och underbar mat

Nu har du chansen att få uppleva Albanien som nyligen öppnat upp för besökare och möta stolta och vänliga Albaner som längtar efter att få visa upp sitt land och berätta sin historia. Josif vår värd, som växt upp under kommuniståren, visar oss det bästa av hans nya Albanien.

Det albanska köket överraskar och alla våra fördomar kommer på skam. De albanska krögarna är utbildade i italiensk och grekisk matkultur, vilka de briljerar i och gjort till sina egna. En dag besöker vi t ex en toppmodern ekologiskt driven gård som bjuder oss på en lunch som både vad gäller smaker och fantasifulla presentationer platsar i vilket kocktävlingsprogram eller på modern gourmetkrog som helst.

Både naturen och historien får oss att häpna. Vi reser från majestätiska berg till ett smaragdgrönt hav. Under tiden berättar Josif sin familj och landets historia, som de flesta varit totalt ovetande om och vi alla berörs starkt av.

Det är lätt att hålla med om både trendorakel och Josif om att det är nu man ska besöka Albanien när det gamla orörda ännu finns kvar och landet samtidigt hunnit bygga upp en turistnäring som ger oss den komfort vi är vana vid. Snart kanske även Albanien förlorar en del av sin särart och rättar in sig i ledet av europeisk musik, mat och mode.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Ciceron och guide Josif Paparisto
 • Flyg Arlanda - Tirana via Belgrad t/r
 • Del i dubbelrum med frukost
 • 5 luncher inkl vin & vatten
 • 4 middagar inkl vin & vatten
 • Rundresa 7 dagar med buss
 • Guidade rundturer i Gjirokaster, Berat, Tirana, Shkoder & Durres
 • Besök till Butrint
 • Besök till vingård med vinprovning
 • Besök till etnogård
 • Guidad visning Bunkart2
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 1 400 kr

Höjdpunkter

 • Josif - vår lokala svensktalande guide som skapat denna resa
 • Maten - det läckra medelhavsköket
 • Naturen - smäktande berg, det vackra havet
 • Bergbyarna - UNESCO utvalda byarna Berat & Gjirokaster

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
DURRES, VLORE

Transfer till Arlanda och flyg via Belgrad till Tirana där Josif, vår svensktalande guide, möter oss på flygplatsen. Vidare till hamnstaden Durrës. Här väntar en härlig lunch på en restaurang intill Adriatiska havet. Josif tar oss med på en promenad när vi får se Balkans största romerska amfiteater och det venetianska tornet. Vidare mot kuststaden Vlore där vi bor en natt. (L)

Dag 2
BUTRINT, SARANDE, GJIROKASTER

Vi fortsätter på en vacker och slingrig väg längs kusten och den Albanska rivieran som avslutas i söder med klassiska Sarande. Genom fönstren ser vi förutom det klarblå vattnet ålderdomliga och fascinerande byar. Vi bryter på vägen för lunch invid havet. Vi besöker den drygt 3000 år gamla staden Butrint, som idag är en stor och mycket stämningsfull arkeologisk park. Butrint, som finns på UNESCO:s världsarvslista, byggdes och präglades både av greker och romare och var en viktig koloni med sin strategiska position. En vacker bussresa genom berg och dalar tar oss sedan till Gjirokaster, med ett stopp vid Blå ögat, en naturpark med mystiska djupblå vattenkällor. Väl framme i den vackra kuperade staden checkar vi för 2 nätter och äter sedan en god middag lokala specialiteter. (F, L, M)

Dag 3
GJIROKASTER & LOKAL GÅRD

Under en rundtur lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen, även denna stad är en världsarvsstad tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet: hundratals boningshus med karaktäristiska tak av skiffer, träbalkonger och vita stenväggar. Vi ser också Enver Hoxhas födelsehus. Vid lunchtid beger vi oss till Josifs vän som har en gård, här kommer vi äta en god lunch. Josifs vän berättar om livet på landet. Åter till Gjirokaster för egen tid att utforska staden och kanske köpa lite lokalt hantverk. (F, L)

Dag 4
GJIROKASTER, BERAT, TIRANA

På förmiddagen väntar en fin bussresa omgivna av det vackra landskapet till Berat, som är en av Albaniens stora sevärdheter och turistmål. På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Vi börjar uppe med en god lunch i den borgen, varifrån man har en vacker utsikt över bergen. Sedan åker vi ner till den något nyare staden nedanför kullen där vi under en rundtur till fots besöker vi Berats urtida moskéer och kyrkor, slottet och över 300 år gamla ännu bebodda hus. Det ä en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när turkarna och det Ottomanska riket härskade över Albanien. Vidare mot Tirana, Albaniens huvudstad. Här stannar vi i 3 nätter på centralt belägna hotell. (F ,L, M)

Dag 5
TIRANA

Idag skall vi få uppleva Tirana under en intressant guidad promenad av staden med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skenderbegtorget stod för inte alltför länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Bunkart2 är ett museum inrymt i en väldig bunkeranläggning. Det är en symbol för den hänsynslösa regimen, som ger oss ytterligare en insikt i landets grymma historia. På eftermiddagen besöker vi Kvarteret, Blloku. I det fattiga, bergiga landet var Kvarteret ett mytiskt begrepp. Det var Makten. Palatset. Storebrors kontrollrum. Det var den förbjudna staden i det stängda landet, de kvarter där de albanska ledarna och eliten hade levt skyddade av soldater och poliser och fredade från insyn. Middag på Josifs och hans familjs favoritrestaurang, där vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning. (F, M)

Dag 6
TIRANA, SHKODER

Idag väntar en spännande heldagsutfärd till Shkodër som ligger vid södra sidan av Shkodërsjön. Vi besöker en vingård och en etnogård, där vi äter en lunch som både vad gäller smaker och fantasifulla presentationer platsar på en modern gourmetkrog. Vidare mot Rozafa borgen & Shkodër, en katolsk stad, präglad av italiensk och österrikisk arkitektur. Vi besöker bl.a. stadens världsberömda katedral samt en fotoutställning av Marubi, en välkänd italienare. Åter mot Tirana för avslutningsmiddag. (F, L, M)

Dag 7
TIRANA, KRUJE, HEMRESA

Vi åker till Kruje, staden som är förknippat med den albanska nationalhjälten Skenderbeg. Här besöker vi ett museum inrymt i slottet samt basaren som erbjuder fint hantverk innan vi fortsätter mot flygplatsen för hemresa. Transfer från Arlanda. (F)

Reseledare

Josif Paparisto

Albanien, Makedonien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för ReseSkaparna, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Hotell

Vlore: Hotel Regina City Palace ****

Läge: på strandpromenaden, 15 minuters gångavstånd från centrum.

Officiell gradering: 4*

Rum: luftkonditionering/värme, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox.

Faciliteter: Bar, restaurang, hiss, utomhuspool på taket.

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Modernt, nytt hotell i Vlore. Modernt inredd och nära till Vloras nöjesliv med fina fiskrestauranger och barer . Här bor du invid strandpromenaden och Joniska havet.

Info om hotellet

 

Gjirokaster: Hotel Argjiro Gjirokaster ****

Hotel Argjiro Gjirokaster 4*

ge: Centralt i det historiska kvarteren Basarens pass, 0 m från centrum.

Officiell gradering: 4*

Rum: Luftkonditionering/värme, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox, vattenkokare

Faciliteter: Bar, restaurang, terras, trädgård

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Hotellet är byggt på ruinerna av ett övergivet hus i de historiska stadsdelarna av Gamla Basaren kvarteret och ligger väldigt centralt. Hotellet är byggt i en traditionell Gjirokaster arkitektur med vackra handsnidade trätak i olika mönster. Invid hotellet finns affärer och historiska sevärdheter som Gjirokasters borg och boningshus från 1700 talet.

Info om hotellet

Tirana: Hotel Kotoni Tirane ****

Läge: på paradgatan i hjärtat av Tirana, centralt

Officiell gradering: 4*

Rum: luftkonditionering/värme, TV med satellitkanaler, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox, flaskvatten ingår.

Faciliteter: Bar, restaurang, hiss, terras med uteservering.

Wifi: Ja i allmänna utrymmen och på rummet.

Kotoni är ett familjeägt hotell. Fastigheten byggdes av Kotoni familjen året 1938 och under kommunist Albanien inhyste utrikes departementet. Kotoni familjen fick tillbaka huset tidigt 90 tal och byggde om den till ett boutique hotell. Lugn och hemtrevligt, fina och breda rum med moderna badrum. Hoteller ligger i utkanten av Kvarteret där partitopparna bodde i ett avgränsat område mitt i centrala Tirana.

Info om hotellet

 

Bra att veta

På denna resa besöker vi både små och äldre städer med trappor och ojämna markförhållanden. Man behöver kunna gå på egen hand på en stadsrundtur på 1-2 tim för att få ut det bästa av denna resa. Detta är en gruppresa med cirka 25 – 30 resenärer.