Hälsingland

- Tre härliga dagar fyllda med upplevelser

Den här turen är för dig som sätter värde på god mat och härliga upplevelser. Vi får en smakbit av Hälsingland längs Ljusnans dalgång, med lin, Hälsingegårdar, trädgård och hantverksskicklighet. Det blir en resa att minnas!

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare /Guide Anneli Wiklund
 • Bussresa 3 dgr
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 3 luncher (L)
 • 2 middagar (M)
 • 4 kaffe
 • Visning Hälsingegård Erik Anders
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 600 kr

Höjdpunkter

 • Delsbo och vackra Dellensjöarna
 • Järvsö och Stenegård
 • Besök på Hälsingegård Ol-Anders
 • Växbo Lin

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
VÄRLDSARVET HÄLSINGEGÅRDAR

På vägen till Hälsingland stannar vi för en kaffepaus. Så till Bollnäs där Anneli möter er. Vi far vidare längs Voxnans dalgång till Alfta och anrika Alfta Gästgiveri, där en god lunch väntar. Eftermiddagen ägnas åt Hälsingegårdarna. Vi tar en liten tur längs Stora Hälsingegårdars väg och gör sedan ett besök på Hälsingegård Ol-Anders. Vi hör om dåtidens fester och kalas i de vackert smyckade rummen. Här finns också en intressant utställning om bygdens stora utvandring till Amerika i mitten av 1800-talet. Vi inkvarterar oss på Scandic hotel, vackert beläget vid sjön Warpen i Bollnäs. (L, M)

Dag 2
LJUSNANS DALGÅNG & BERG

Vi följer Ljusnans dalgång norrut och kommer till Järvsö och Järvsö kyrka, som sägs vara Sveriges största landsortskyrka. Vi dricker förmiddagskaffe på trevliga Stenegård, som har en intressant utställning om Lill-Babs med bilder och minnen från hennes rika artistliv. Vi tar del av Hälsingegårdarnas historia och vackert hantverk på världsarvscentrum och kan ta en promenad i trädgården som nu börjar vakna till liv efter vintervilan. Så mot Delsbo och vackra Dellensjöarna. En tur upp på Avholmsberget där vi får en god lunch och kan njuta av den fantastiska utsikten över Dellensjöarna, de blånande bergen och bygden. Så går färden vidare till Ljustorget i Ljusdal. Här möts vi av en magisk värld av fantastiska handgjorda ljus från Løiten-Lys i Norge. Så åter mot Bollnäs och en god middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 3
HANTVERK & LIN

Dagen börjar med ett besök hos Anny på Återbrukshyttan. En ung tjej som gör glas, lampor mm genom återbruk av gammalt bruksglas. Linet har en intressant historia i Hälsingland och vi åker till Växbo och Växbo Lin, där vi får en guidad tur i väveriet, och besöker den inspirerande linnebutiken. Här äter vi en god lunch på Växbo Krog innan vi åker vi mot kusten. Vi kommer till Trönö, där en av landets bäst bevarade medeltidskyrkor finns och där också Nathan Söderblom växte upp. Så vidare till Söderhamn och en kort rundtur i staden. Efter rundturen gör vi ett besök på Hälsingegården Erik-Anders, en av de sju gårdar som ingår i UNESCOs ”Världsarv Hälsingegårdar”. Vi får en visning och förundras över de vackra schablonmålningarna i de ljusa, fina färgerna. Vi dricker vårt eftermiddagskaffe här innan vi, fyllda av upplevelser, börjar färden hemåt. Vi stannar för en middagspaus påvägen hem. (F, L)

Reseledare

Anneli Wiklund

Slovakien, Sverige, Vandringsresor

Anneli är vår alltid lika glada vandringsledare. Med lång erfarenhet av reselederi och vandring gör hon resan till ett härligt minne.

Hotell

Scandic hotell i Bollnäs

Läge: Vid stranden av sjön Varpen, bara 300 meter från Bollnäs centrum.
Rummen: WC, dusch/bad, hårfön, TV, gratis WiFi.
Faciliteter: Bar, restaurang, fitnesscenter
Adress: Stenbomsgatan 8, 821 42 Bollnäs
Tel: 0278 74 41 00
Läs med på hotellets hemsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev