Inlandsbanan med Catharina Falkengård

- upplev allt det bästa med banan

Åk Inlandsbanan mellan Mora och Gällivare med Catharina Falkengård, erfaren reseledare med rötter i Jämtland. Catharinas syster, Christina, som är journalist och författare till resehandboken om banan, har samlat ihop allt det bästa utmed banan. Med många stopp, övernattningar och utflykter i Östersund, Vilhelmina, Arvidsjaur/Arjeplog, Jokkmokk och Gällivare är dagarna fyllda av spännande möten. Innan vi skiljs blir det, nästan säkert, midnattssol uppe på Dundret.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
  • Reseledare Catharina Falkengård
  • Utresa Stockholm - Mora med buss
  • Hemresa Gällivare - Stockholm med flyg
  • Resor med Inlandsbanan, 5 sträckor enligt program
  • Del i dubbelrum med frukost 7 nätter (F)
  • 6 luncher (L)
  • 7 middagar (M)
  • Entréer till Zorngården och Zornmuseet, Pettersson Berger, Jamtli, Nybyggarmuseet, Inlandsbanemuseet, Silvermuseet och Ajtte fjäll- och samemuseum
  • Visning på Silvermuseet, Jokkmokks tenn och Ajtte fjäll- och samemuseum
  • Gruväventyr i Gällivare
  • Personliga möten utmed vägen
  • Bussresor enligt program
TILLVAL:

Enkelrum 2 900 kr

Höjdpunkter

  • Inlandsbanan - Resan är målet
  • En unik resa med en erfaren reseledare
  • Jamtli med Nationalmuseum
  • Klappa älgar på Moose garden
  • Kasta snöboll ovanför trädgränsen
  • Midnattssol
  • Skogssameläger i Båtsuoj
  • Världsarvet Laponia

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - MORA

Vår resa börjar med en buss till Mora med lunchstopp i Bjursås. I Mora startar får vi titta in hemma hos Zorns med både tjusig diskbänk, centralvärme och Morafläta. Zorns berömda självporträtt har kommit tillbaka efter utflykten till Nationalmuseum. Vår första middag tillsammans kommer också att handla om Inlandsbanans historia. (L, M)

Dag 2
MORA & INLANDSBANAN

Dagen börjar med bussutflykt i Mora med omnejd. I Nusnäs får vi se hur Sveriges mest kända symbol växer fram med kniv och två färger i penseln galopperar utöver världen. Hårkullor och korgmakare för oss till Våmhus och i Kallmora möter vi tredje generationen slipstenstillverkare innan det är dags för första etappen på Inlandsbanan. Kafferast i Fågelsjö innan vi stiger av på Östersunds Västra station och promenerar till hotellet. Till middag får vi Långanröding tillagad som till kronprinsessans bröllopsmiddag. (F, L, M)

Dag 3
ÖSTERSUND

Östersund med omnejd. Vi börjar med en tur i stan innan vi åker till Nälden och Frösö handtryck. Petersson Bergers vänförening har rustat Sommarhagen där vi möjligen bland hans anspråkslösa orkidéer har chans att se en blommande ”vild” brunkulla. Frösö kyrka tar emot med sin granna utsikt och efter lunch är det dags för Jamtli med forbondehästar, Överhogdalstapeten och den fälla som skulle fånga Storsjöodjuret. Fiket med rullrån kan stärka krafterna för en tur i Nationalmuseums fina filial. Fri hemgång innan vi möts för en tur till Orrviken och de mäktiga älgarna där det om vi har tur finns nästan nyfödda kalvar om inte att gulla med så ändå att få se. Vi äter inte älg till middag men väl tjälknöl. (F, L, M)

Dag 4
ÖSTERSUND - VILHELMINA

Tidig start för att ta itu med sträckan Östersund-Vilhelmina. Snabb incheckning och sedan en tur inåt nybyggarland med kyrkplatsen i Fatmomakke med Birgittas hemfiskade röding tillagad som de gör just här och Stekenjokk ovan trädgränsen som mål. Trappstegsforsen känner många igen och en lång dag toppas av en sen god middag och mötet med Doris och Sven-Åke Risfjell. Sedan sover vi gott. (F, L, M)

Dag 5
VILHELMINA-ARVIDSJAUR

Utanför Vilhelminas lilla museum tar Lapp-Lisa emot och vi får möta den verklighet som människorna här har levt under innan vi går till Risfjells ateljé för att få se hur det går till. Det blir bara en korttur på banan innan vi stannar för uppehåll vid Bergmans fisk. Vår egen lunch får vi när tåget stannar i Sandnässjön. Vi hinner äta innan vi ska njuta av vår nationalälv, Vindelälven, som Evert Taube diktat om. Ur egen portmonnä får du köpa fika i Sorsele när vi möter södergående tåg. Där finns också ett fint Inlandsbanemuseum i gamla packboden. Avstigning i Arvidsjaur med rundtur i samhället och kanske en titt på regementet som återuppstått. Lappstan tittar vi på innan vi drar till Båtsuoj, middag och mötet med Lotta och Tomme Svensson som berättar om skogssamevardag. Inga frågor är fel här. Och renarna finns alldeles nära. Innan dagen är slut har vi åkt efter vacker vattenväg till Arjeplog och får se hur kartan stämmer med verkligheten. Vi sover vid Hornavan, baren brukar varen öppen och de som vill kan få doppa sig i Sveriges djupaste sjö. (F, L, M)

Dag 6
ARJEPLOG - JOKKMOKK

Silvermuseet bjuder till och vi börjar med filmen om Arjeplog som bara är så bra och dessutom får vi höra om spanska sjukan som är viktig i Arjeplogs historia. Det är lappmarksdoktorn Einar Wallqvists storverk vi får ta del av och den lilla rosa kyrkan byggdes av drottnings Kristina när hon ville bryta silver i Nasafjäll. Innan vi är framme i Arvidsjaur igen så ska vi se en elftedel av Sverige från Galtispouda. I Arvidsjaur kan vi slå vad om vilket håll tåget går. Fram kommer vi till Jokkmokk i vilket fall och det blir stopp vid Polcirkeln och möjlighet att pussas i Inlandsbanans enda tunnel. Men det måste gå fort. I Jokkmokk hämtar hotellet väskorna och vi går till hotellet där en fin middag väntar i ljusa natten. (F, L, M)

Dag 7
JOKKMOKK - GÄLLIVARE

I tur och ordning Jokkmokks gamla kyrka, Jokkmokks tenn, Ajtte fjäll- och samemuseum, Vuollerim och fjälljordbruk, dramatiken i Messaure med Janne, Porjus och kraftverket med Arkivkommittens berättelse. Middag i Jokkmokk innan vi tar tag i den sista etappen till Gällivare där vi snabbt ska checka in och ta bussen för en tur upp på Dundret och midnattssolen. Få fjällområden är så lättillgängliga som Dundret. Endast fem kilometer från tätorten Gällivare reser sig Dundrets topp 820 meter över havet. (F, L, M)

Dag 8
GÄLLIVARE & HEMRESA

Frukost och utcheckning innan vi åker på ett Gruväventyr med gruvarbetarlunch. Aitikgruvan är en koppargruva som ligger cirka 15 kilometer östsydöst om Gällivare. Gruvan som ägs av Boliden AB är Skandinaviens största dagbrott och en av Europas största koppargruvor. Men här finns också Malmberget. Malmbrytningen startade 1741 på berget Illuvaara, det berg som sedermera kom att kallas Malmberget. Det första malmtåget lastades år 1888 vilket var början på den stora malmruschen som lade grunden till hur hela Malmfältsområdet ser ut i idag. I dagens Malmberget sker LKABs järnmalmsbrytning strax norr om samhället. I takt med att LKAB har expanderat brytningen av de malmkroppar som breder ut sig under tätorten har delar av Malmberget undan för undan rivits eller flyttats. Samhällsomvandlingen pågår nu och har berört Gällivare kommuns medborgare under snart 40 års tid, vilket vi får höra mer om. Efter åtta intensiva dagar tar vi farväl och reser tillbaka till Stockholm. (F, L)

Reseledare

Catharina Falkengård

Uzbekistan, Ukraina, Norge, Sverige

Catharina har gedigen kunskap och stor erfarenhet av världens alla hörn. Hon har alltid en historia att berätta.

Hotell

MORA: Mora Hotell & Spa****

Mora Hotell & Spa ligger mitt i upplevelsernas centrum. Här i området runt Siljan finns det en unik kultur av det gamla Dalarna, med dalahästtillverkning, fäbodkultur, folkmusik och konst. Mora Hotell & Spa drivs av familjen Lund sedan 2018. Till slut hittade vi hem till våra rötter i Mora efter ha bott och verkat i hela Europa men Mora och Dalarna är magiskt! Nu har vi tagit med oss all kärlek för mat, vin och livsnjutning till Mora för detta är den finaste platsen på jorden. Välkommen till en fantastisk vistelse!

Läs mer på hemsidan>>

ÖSTERSUND: Clarion Hotell Östersund****

Clarion Hotel Grand Östersund är ett personligt hotell beläget i centrum av Östersund. Hotellet har en skön atmosfär och är en naturlig mötesplats och en trivsam plats för både hotellgäster, konferensdeltagare, evenemangsgäster och Östersundare. Hotellet har relax med pool och bastu, bar och restaurang Kitchen & Table. Här erbjuds gratis tillgång till pool och bastu, samt rum med modern inredning.

Läs mer på hemsidan>>

VILHELMINA: Hotell Wilhelmina****

Hotell Wilhelmina invigdes nyårsafton 1964-1965 och har sedan dess stått för förstklassig service, god mat & med en atmosfär som andas såväl skog som fjäll. Hotell Wilhelmina har 64 rum och en magnifik utsikt över Volgsjöns glittrande vatten samt Blaikfjället.

Läs mer på hemsidan>>

ARJEPLOG: Hornavan hotell***

Hornavan hotell erbjuder på boende i en fridfull, lugn och stilla miljö. På tröskeln hittar du äkta vildmark med fantastiska fiskevatten. Hornavan med sina 226 meter är Sveriges djupaste sjö som täcker över 220 kvadratkilometer med djupt kristallklart vatten från glaciärerna. Sjön och naturområdet runt om är unikt med många möjligheter för nya upplevelser och aktiviteter.

Läs mer på hemsidan>>

JOKKMOKK: Hotell Jokkmokk***

Detta mysiga Lapplandshotell ligger omgivet av grönska vid sjön Talvatis. Det ligger bara 8 minuters promenad från Jokkmokks station och nio minuters promenad från fjäll- och samemuseet Ájtte. Här erbjuds mat från regionen och det finns tillgång till gym och bastu på hotellet. Hotellets restaurang och bar serverar specialiteter från Lappland, som rökt renkött och älgfilé. På sommaren kan gästerna avnjuta maten på terrassen med sjöutsikt. Det finns också grillplatser.

Läs mer på hemsidan>>

GÄLLIVARE: Grand hotel Lapland****

Grand Hotel Lapland ligger i Gällivares centrum, mittemot Gällivares tågstation. Detta område är känt för både midnattssolen och unika norrsken. Som gäst har du fri tillgång till gym, bastu och andra hälsofaciliteter. Grand Hotel Lapland har en egen bowlinghall, ett steakhouse med öppet kök och en kafébar. Under sommarmånaderna har du tillgång till Skybar och en takpool med bubbelpool.

Läs mer på hemsidan>>

Om resmålet

En unika resa med Catharina Falkengård och Inlandsbanan:

Från Mora till Gällivare – höjdpunkterna kanske är Zorn i Mora, trähästar i Nusnäs, Petterson Berger på Frösön, Silvermuseer i Arjeplog, tennsmederna i Jokkmokk, turbinen i Porjus eller fattigvårskorgen i Vilhemina men däremellan kommer möten med människor, dunket från rälsskarvarna. Birgittas hembakade tunnbröd i Sikås, kronprinsessans bröllopsröding, vedlotterna i Arvidsajaur, polcirkeln, vad som blev kvar av Messaure när vattenkraften betvingats. Och det handlar både om vattenfall och alla de stora älvarna, renar och den ljusa sommarnatten.

Vi börjar i Dalarna med Zorns, både hem och museum, hästar som målas med två färger i penseln (som i Kalle Anka på julafton) och det blir både korgar, hårkullor och slipstenar innan vi stiger ombord på första inlandsbanetappen.

I Östersund kan vi kanske möta Storsjöodjuret men säkert få klappa älgar, Jamtli och Peterson Berger har portarna öppna. Nästa etapp på banan har stopp i Vilhelmina där vi möjligen kan få kasta lite snöboll och funder över hur en gruva kan försvinna. Storslöjdaren Sven-Åke berättar hur han bär sig åt för att få linjer och stål både vackra och vassa.

Nyöppnat regemente i Arvidsjaur kan ta emot, Lotta och Tomme i Båtsuoj lär oss både tända eld och kasta lasso. I Arjeplog får vi i ljusa natten uppleva hur kartan och verkligheten både stämmer och är vacker. Grannare kan man i alla fall nästan inte få bo. Jokkmokk bjuder på ett museum som innehåller allt om Laponia och lite till och sedan kommer Gällivare som kronan på verket med chansen till midnattssol.

Väl mött!
Hälsar Catharina och Christina Falkengård