Kantabrien Vandring

- det okända Spanien med vandringar längs pilgrimsleden och Guggenheim i Bilbao

Med gröna dalar, orörda stränder och fantastiska bergskedjor utgör Kantabrien, som ligger inklämt mellan Baskien i öst och Asturien i väst en del av det okända, annorlunda Spanien. Trakten upptäcker man bäst i sakta mak. Det gör vi både till fots på dess småvägar, med buss och med båt medan vi njuter av fantastiska utsikter, oslagbar mat och ett lugn som man sällan finner i övriga delar av Spanien. Kantabriens kustremsa mäter 284 km och vi vandrar längs med delar av den som även utgör delar av den kända pilgrimsleden Camino de Santiago. Kantabriens huvudstad Santander är den största staden i regionen. Här bor vi under resans 4 sista nätter och gör utflykter och lätta vandringar under dagarna samt besöker konstmuseet Centro Botín och Guggenheim i Bilbao. Med oss på resan har vi svenske Hans Eguinoa som bor i Santander.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare Hans Eguinoa
 • Flyg Stockholm - Bilbao t/r
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 5 luncher inkl. vin & vatten (L)
 • 5 middagar inkl. vin & vatten (M)
 • Lättare vandringar dag 2-6
 • Besök hos nunnorna i Santa Clara ordern
 • Båtutflykt till Santoña
 • Besök till Eco Garden Tarruco
 • Entré till Guggenheim Museum
 • Guidade rundturer enligt program
TILLVAL:

Enkelrum 4 000 kr

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
BILBAO - CASTRO URDIALES

Ankomst till Bilbao, 30min transfer till Castro som ursprungligen är en liten fiskeby vid Kantabriska havet men i och med dess närhet till Bilbao har den växt till baskernas sommarstad nummer ett. En liten genuin by med hamnen och den vackra lilla kyrkan Iglesia de Santa María de la Asunción i gotisk stil. Vi äter en härlig fiskmiddag med vin på en av hamnens små tavernor. (M)

Dag 2
PILGRIMSLEDEN & LAREDO

En kort transfer med buss. Vi följer pilgrimsledens kuststräcka från Pobeña och Playa de la Arena ca 5-7km. Efter trappor där vi vinner lite höjd följer en vild kust med en härlig promenadväg som alla klarar av. Fotostopp här och där längs med Bizcayabuktens klippor och sedan möter bussen upp vid lilla Ontón. Vi åker ca 15min med buss till gamla järnbruket El Pobal i Muskiz, där en riktig demostration av hur man smidde järn med vattenkraftens hjälp rundar av förmiddagen. Lantlig lunch i trakten innan vi tar oss vidare till Laredo vid kusten. Middag på egen hand i Laredo. (F, L)

Dag 3
BÅTUTFLYKT TILL SANTOÑA

Vandring ca 4-5km direkt från hotellet till den lilla färjan som tar oss på en kort och njutbar resa till konserveringsindustrins mecka, Santoña. Här besöker vi en producent av sardeller, tonfisk och annat gott som de framställer på traditionellt vis. Man har en lång tradition av konservering som italienarna ursprungligen tog hit och som än idag står sig stark som en kulinarisk höjdpunkt från norra Spanien. Lunch i trakten och sedan vidare till Santander för incheckning och middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 4
SANTANDER & KUSTVANDRING

Hans visar oss sin hemstad, Santander, med buss där vi får se den berömda El Sardinerostranden, strandpromenaden och halvön La Magdalena. Vi släpps av vid fyrtornet Cabo Mayor där dagens kustvandring inleds. Picknicklunch och vandring ca 8 km. Gemensam middag under kvällen. (F, L, M)

Dag 5
SANTA CLARA & VANDRING

Idag tar vi färjan Reginas över bukten för ett exklusivt möte med nunnorna i Santa Claraordern. De har specialiserat sig på kakor och sötsaker och vi passar på att samtala och provsmaka några av dessa bakverk. Sedan tar vi en kort busstur till Galizano där vi vandrar ca 7 km längs med kusten till vackra Langrestranden och vidare till hägrande picknick i det gröna nära Latas fina kyrka. Efter lunch rullar vi nöjda och mätta tillbaka till Santander. Till kvällen väntar en fin middag på konstmuseet Centro Botín. (F, L, M)

Dag 6
KANTABRIENS MATKULTUR

I Kantabrien finns en lång tradition av ekologisk odling och av småskaligt jordbruk. Vi gör besök hos lokala producenter som en ekologisk grönsaksproducent, ett ysteri med prisbelönta ostar där vi avnjuter ost och enkel lunch. Efter lunchen far vi hem till hotellet. Egen tid för shopping eller andra upptåg. Kvällens avskedsmiddag blir på en gourmetrestaurang på en av stadens kulinariska höjdpunkter. (F, L, M) – Dagens vandring ca 3 km.

Dag 7
GUGGENHEIM & HEMRESA

Transfer med buss till Bilbao. Besök på det titanskimrande Guggenheim museum, Frank Gehrys mästerverk och inledningen på stadens förvandling. Njut av Jeff Kontz ”The Puppy”, Bourgeois ”Mamá” och mycket, mycket mer. Lunch på egen hand och transfer till flygplatsen för hemresa via München under kvällen. (F)

Reseledare

Hans Eguinoa

Spanien

Hans är uppväxt i Sollentuna med spansk pappa och svensk mamma och rör sig, som en resenär sade, ”som en kameleont mellan bägge kulturerna”. Med Hans får ni uppleva Spanien ur en annan vinkel, med ett annat perspektiv, och komma spanjorerna in på livet!

Hotell

Hotel Las Rocas ****, Castro 1 natt

Las Rocas Playa Hotel ligger nära några av Castro Urdiales mest populära sevärdheter som Edificio Salvarrey och Plaza Del Ayuntamiento. Playa Brazomar ligger en kort bit från hotellet. Rummen på Las Rocas Playa Hotel har en tv, luftkonditionering och minibar, och kostnadsfritt wifi. Receptionen är öppen dygnet runt, och hotellet har rumservice och en concierge.

Läs mer om hotellet här>>

Hotel Cosmopol ***, Laredo 1 natt

Hotel Cosmopol har ett idealiskt läge vid havet och erbjuder gratis Wi-Fi. Det ligger intill stranden Salvé, i hjärtat av den kantabriska semesterorten Laredo. Rummen på Cosmopol är ljusa och bekväma. Alla rum har balkong och TV. De har även eget badrum med hårtork. Hotellet har en elegant restaurang och det finns även en bar och en terrass.

Läs mer om hotellet här>>

 

Hotel Bahía ****, Santander 4 nätter

Hotel Bahía har utsikt över Santanderbukten och stadens katedral. Här erbjuds gratis Wi-Fi och en 24-timmarsreception. Santanders färjeterminal samt stadens centralstation och busscentral ligger bara 200 meter bort. Hotel Bahías rymliga rum har TV och en minibar. Alla rum har utsikt över havet eller Santanders katedral. Bahías restaurang serverar en varierad frukostbuffé, à la carte-rätter och en daglig fast meny. Hotellets café har utsikt över bukten. Från hotellet tar det mindre än 10 minuter att promenera till stadens största butiker och ett flertal restauranger.

Läs mer om hotellet här>>

Om resmålet

Kantabrien är en liten, relativt okänd region i norra Spanien, som ligger mellan Atlanten och den kantabriska bergkedjan. Kantabriens största ort är den eleganta kuststaden Santander med dess magnifika sandstrand El Sardinero. Den lilla regionen innehåller en mängd gömda skatter: pittoreska fiskebyar som Laredo, San Vicente de la Barquera, Loja eller Castro Urdiales; vackra inlandsmiljöer vid Nationalparken Picos de Europa samt några av Europas bäst bevarade grottmålningar i Altamira och en enkel men smakrik gastronomi. Här är det väldigt enkelt att kombinera stadsliv med bad, aktiv turism och gastronomiska upplevelser.

Bra att veta

VI REKOMMENDERAR: Resan innehåller lättare vandringar mellan 4-8 km. Vandringarna kommer att gå i ett lugnt tempo, och man behöver att ha normal kondition. Se till att du har bra och bekväma vandringsskor, helst vattentäta. Detta är en gruppresa med cirka 20 – 25 resenärer.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>

Några av våra resor