Kroatien & Bosnien Hercegovina

Från storstad till byar längs kroatiska kusten

Följ med på en rundresa som ger en inblick i den tidiga historien till dramatiska händelser utspelades i vår tid. Vi besöker fascinerande städer i Dalmatien och Hercegovina. Längs Kroatiens kust finns de vackraste och mest välbevarade antika städerna i världen. Vi möter den serbiska, kroatiska och bosniska kulturen under en och samma resa. I Bosnien-Hercegovinas huvudstad får vi veta hur olika nationaliteter och religioner har levt och arbetat tillsammans och format denna multikulturella stad som förenar öst och väst. Vi njuter även av god mat och dryck och ser stora sevärdheter som den kända bron, Stari Most, i Mostar och en av de sista urskogarna i Europa. Under en frivillig utfärd kan vi åka med på en båttur till ön Brač.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande reseledare Zlatko Papac
 • Flygresa Stockholm–Sarajevo och Split-Stockholm
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 5 luncher
 • 6 middagar
 • Stadsrundtur Sarajevo
 • Utfärd till nationalparken Sutjeska
 • Stadrundtur Dubrovnik
 • Stadsrundtur Mostar
 • Utfärd till Zadvarje med grappaprovning
TILLVAL:

Enkelrum: 1350 kr

Båtutfärd till Brač 35 €
Bokas och betalas på resmålet

Höjdpunkter

 • Sarajevo
 • Den vackra bron i Mostar
 • Kroatiska skärgården
 • Två länder på en resa

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM-SARAJEVO

Vi möter vår reseledare vid ankomsten till Sarajevos flygplats. Vi ankommer under middagstid och första stopp i Sarajevo är en restaurang som bjuder på middag. Kort promenad till hotellet som ligger i närheten och incheckning. (M)

Dag 2
SARAJEVO-TREBINJE

Dagen börjar med en guidad rundtur i Sarajevo där vi får veta mer om dess spännande historia. Folk med olika nationaliteter, religioner och bakgrund har levt och arbetat tillsammans och format denna multikulturella stad som förenar öst och väst. Vi besöker det gamla centrumet Baščaršija och fortsätter förkovra oss i stadens historia, nu med fokus på den Österrikiska Ungerska perioden. Vi avrundar vid hörnet där Gavrilo sköt ärkehertigen Franz Ferdinand. Vid ett besök till Hoppets tunnel får vi en inblick i tiden under belägringen av Sarajevo (1992 – 1995). På vägen till Trebinje besöker vi nationalparken Sutjeska, här finns en av sista urskogarna i Europa. Vi besöker även platsen för ett av de största slagen under andra världskriget. Lunch på restaurang. Väl framme i Trebinje får vi våra rum och äter gemensam middag. (F, L, M)

Dag 3
TRBINJE-DUBROVNIK

Dubrovnik, beläget på Kroatiens yttersta sydspets, har genom århundraden begåvats med de bästa av arkitekter och konstnärer. Doftande citroner, magnifika palmer och agaver pryder de vackra renässansträdgårdarna i de medeltida stenpalatsen. Vi gör en guidad stadsrundtur och har egen tid för lunch. Vidare till Trebinje för en guidad rundtur Staden har många sevärdheter från den tid då Österike/Ungern regerade landet. På kvällen besöker vi en familjeägd vinkällare Anđelić som har ett mycket gott renommé. Vi avslutar med en trevlig forellmiddag vid floden Trebišnjica. (F, M)

Dag 4
TREBINJE-STOLAC-MOSTAR

Efter utcheckning åker vi mot Stolac men först stannar vi vid Vjetrenica grottan där vi får se olm en sällsynt fisk som bor i kalkgrottorna. Vid lunch besöker vi staden Stolac. Den guidade rundturen avslutas vid Radimlja (UNESCO) där vi pratar om Stećci och livet i landet under tidiga medeltiden. Check in på hotellet innan vi får en guidad tur i Mostar. Middag och övernattning på hotellet. (F, L, M)

Dag 5
MOSTAR-SPLIT-PODGORA

Idag åker vi till Split, Kroatiens näst största stad. Vi gör en rundtur i den charmiga Diocletianus palatset som avslutas med lunch på en restaurang bakom Jupitertemplet. På vägen till vårt hotell stannar vi i staden Omiš för fika. Omiš har en spännande historia då det var piratnäste under medeltiden. Vi checkar in på hotell i Podgora och avslutar dagen
med middag. (F, L, M)

Dag 6-7
LEDIGA DAGAR ELLER BRAč

Brač lockar som en av de vackraste öarna i Adriatiska havets skärgård. Vi åker båt från hamnen i Podgora till Brač. Med oss åker några musiker som underhåller oss under det vackra båtutflykten. Väl på Brač serveras vi lunch följd av fri tid för sol och bad. Fri kväll för middag på egen hand i Podgora. (F)

Dag 8
EN RESA BAKÅT I TIDEN

Halvdagsutflykt till Zadvarje, som bjuder på fantastiska vyer tills vi når till en avlägsen by i Biokovo på andra sidan av havet. Vi besöker en liten gård, och ser hur man gör Soparnik (en paj gjord på mangold och vitlök) förutom att vi ska prova soparnik prata om arkitektur i gamla dalmatinska byar, vi provar på Zadvarjes egna grappa och vin underhållna av en säckpipespelare. Efter Peka, en traditionell lunch, i Dalmatiens Zagora åker vi till hotellet. Fri eftermiddag för bad i Podgora. Gememsam middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 9
HEMRESA

Efter frukost åker vi till flygplatsen i Split och flyger direkt till Stockholm Arlanda. (F)

Reseledare

Zlatko Papac

Balkan

Zlatko är vår man i Balkan som efter flera år i Sverige flyttade tillbaka till Bosnien för att jobba med turismen.

Några av våra resor