Sommarens musikresa med opera på Läckö Slott

- Rossinis komiska opera La Gazzetta

Följ med Erik Sunnerstam till årets opera på Läckö Slott. Stiftelsen Läckö Slott presenterar stolt Rossinis komiska opera från 1816, baserad på Carlo Goldonis pjäs ”Äktenskap genom annons”. Den uppblåste (och lätt korkade) Herr Pomponio sätter ut en annons i tidningen La Gazzetta: ” En främling har anlänt … han har en giftas-färdig dotter av ung ålder, passande skönhet och mirakulös grace … grekisk figur, romerskt huvud” följt av ”från och med idag är tävlingen öppen.” Men dottern Isabella vill inte alls bli såld. Hon älskar Filippo som driver värdshuset där alla bor.

Detta är upptakten till en lustfylld berättelse med maskerader, kärlekslängtan och en knasig duell. Skratt och lite allvar, sprittande toner i hög hastighet och framför allt glimten i ögat. Resans hotellet är centralt beläget i den gamla delen av Lidköping och har en vacker utsikt mot ån Lidan. Njut av stadens arkitektur och upplev spännande visningar på både Läckö slott och Rörstrand porslinsmuseum. Välkomna till vår sommarresa där musik och konst möts på ett minnesvärt sätt.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Bussresa 2 dagar (avresa & ankomst Stockholm Cityterminalen)
 • Musikkunnig reseledare Eriks Sunnerstam
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • Tvårättersmiddag dag 1 (M)
 • Lunch dag 2 (L)
 • Guidad Läckö slottsvisning
 • Operabiljett Rossinis La Gazzetta (sittplatser på de främre raderna)
 • Guidad visning Rörstrands museum
 • Vacker flöjtmusik med Erik
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum 350 kr

Höjdpunkter

 • Flöjtisten Erik Sunnerstam som reseledare
 • Rossinis komiska opera La Gazzetta
 • Guidad visning på Läckö slott & Rörstrands museum

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
LÄCKÖ SLOTT & LA GAZZETTA

Vår gemensamma resa börjar från Stockholm Cityterminalen och tar oss söderut. Under bussresan får vi en intressant och inspirerande föreläsning av vår musikkunniga reseledare, så att alla känner sig väl förberedda och på så sätt för en djupare förståelse inför kvällens föreställning. Vid ankomsten till Lidköping checkar vi in på vårt centralt belägna hotell där vi avnjuter en tvårättersmiddag. Resans höjdpunkt, Läckö Slott, ligger vackert beläget på en udde i Ekens skärgård i Vänern. Med en historia som sträcker sig 700 år och unika bevarade barocksalar, erbjuder slottet utställningar och evenemang som gör det till en av Västsveriges mest besökta turistmål. Vi får en spännande visning innan det är dags att njuta av årets stora operafest – Rossinis La Gazzetta. Efter en minnesvärd kväll återvänder vi till hotellet för övernattning. (M)

Dag 2
RÖRSTRANDS MUSEUM & HEMRESA

Efter en härlig frukost ger vi oss ut på en kort promenad i det vackra Lidköping, där konst och design är en integrerad del av stadsbilden. Vid gågatans nyinvigning 2011 fick Lidköpingsborna skapa sina egna avtryck genom att måla motiv som överfördes till kakelplattor och integrerades i gatstenen. Norra Europas största öppna torg, stadens nya torg, pryds också av konstverk från formgivaren Anna Elzer Oscarson och konstnären Astrid Sylwan. Vi fortsätter att promenera till Rörstrands Museum, där en guidad visning väntar på oss. Vi får höra historien om Rörstrand, en av Europas äldsta porslinsfabriker och det svenska porslinets kronjuvel. Samlingarna sträcker sig över tre århundraden, från 1726 till idag, och inkluderar allt från praktkeramik och folkkära serviser till verktyg, skisser och en rundugn. Rörstrand är ett kulturarv som uppskattas och används världen över. Innan vi promenerar tillbaka till hotellet besöker vi Rörstrands fabriksbod, där vi får se produkter från Iittala, Hackman, Arabia, Hackefors, Höganäs Keramik och BodaNova. Vi påbörjar hemresan med bussen och gör en stopp för en gemensam lunch. Under resan bjuder Erik på en vacker musikstund med sin flöjt. En harmonisk avslutning på vår fantastiska resa. (F, L)

Reseledare

Erik Sunnerstam

Sverige, Norge, Malta, Musikresor

Erik är vår flöjtist med öga för detaljer. Han har gjort flera uppskattade musikresor, bland annat till Dalhalla. Numer tar han även med grupper utomlands med stor bravur.

Hotell

Stadshotellet i Lidköping

Detta centrala stadshotell vetter mot ån Lidan. Här bor du bara 100 meter från Lidköpings tågstation och 5 minuters promenad från Vänern. Rörstrands museum ligger 7 minuters promenad från hotellet, och till Limtorget i den gamla stadskärnan är det bara 4 minuters promenad.

Tillgång till WiFi och bastu är gratis. Alla rum på Stadshotellet Lidköping har tv, lyxiga sängar och trägolv. Flera av rummen har även utsikt över sjön, floden eller torget i Lidköpings gamla stadsdel. På Stadshotellet Lidköping finns en restaurang, en bar och en utomhusterrass.

Läs mer om hotellet här>>

Om resmålet

Sommaren 2024 presenterar Läckö Slott stolt Rossinis komiska opera från 1816 – aldrig förut spelad i Sverige: La Gazzetta

På ett värdshus där och då – eller här och nu – samlas underbara och udda personligheter. En pappa annonserar ut sin dotter, en annan lovar bort sin över en öl. En värdshusvärd planerar en mängd förklädnader och en ung man reser över hela världen för att finna den perfekta kvinnan. Allt börjar med en annons i tidningen LA GAZZETTA.

LA GAZZETTA på Läckö Slott blir en lustfylld och sprudlande Rossini-fest. Det kreativ teamet bakom braksuccén “En turk i Italien” år 2017 återvänder för att på ett lekfullt sätt blåsa liv i denna charmiga och smågalna opera.

Bra att veta

Vi promenerar en del i stan dag två. Du bör på egen hand kunna gå minst 2 km och bära dina väskor.
Detta är en grupp resa med ca 25 – 35 deltagare.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>