Lappland i Polarnatten

En resa till norrskenets land

Midvintern gör Arktis till en speciell och alldeles fantastisk plats med ett helt unikt ljus. Hela området är täckt av ett vackert lager snö som reflekterar stjärnornas ljus och norrskenet som kommer och går. Under några dagar kommer få uppleva denna magiska plats.

Vår resa går till Kiruna och Abisko, Vi inleder i Kiruna där vi får lära mer om brytningen av järnmalm och det unika projektet att flytta hela staden för att kunna fortsätta med en säker järnmalmsbrytning. Vi fortsätter till Abisko som tack vare sitt läge har ett mikroklimat som ger fler dagar med klar himmel än på någon annan plats i norrskenszonen. Här bor vi mitt i Nationalparken på Abisko Turiststation med utsikt över Abiskoalperna, berget Nuolja, Lapporten och sjön Torneträsk.
Här har man erbjudit norrskens-upplevelser i mer än tio år och även om vi med naturfenomen att göra och aldrig kan garantera något, så är vi nog så nära det går att garantera norrsken under dessa dagar. Under de dagar vi är på plats i januari månad är det som mörkast och väldigt stor chans att se norrskenet. Tidpunkten i kombination med platsen ger oss de bästa förutsättningarna för alldeles unika upplevelser - även en vanlig skidtur blir något extra i polarnatten!
Som en extra upplevelse bjuder vi också på ett besök i Jukkasjärvi med det världsberömda Ishotellet. Jukkasjärvi är också hem för familjen Nuttis renskötarverksamhet och vid ett besök hos dem får vi veta mer om renskötarens vardag.
Det blir ett fullspäckat program med aktiviteter både under både dag- och kvällstid, men självklart blir det också tid för goda måltider och trevlig samvaro. Resan är unikt framtagen för SvD Accent.

Vår lokala guide Ingegerd Pudas visar sitt Kiruna på ett intressant sätt samt tar oss med till Ishotellet och Jukkasjärvi. STF:s guider tar oss med på vinteräventyr i Abisko. Höjdpunkten är vår nattmiddag på Aurora Sky station.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Resa med nattåg i liggvagn (4 pers per kupé) Stockholm Kiruna/Abisko tur och retur
 • Boende i dubbelrum (2 enkelsängar) på Abisko turiststation med frukost 3 nätter
 • 4 luncher
 • 3 middagar varav en norrskensmiddag på Aurora Sky Station
 • Guidning i LKAB gruva
 • Aktivitetsdag med skidor eller snöskor
 • Utfärd till Jukkasjärvi med visning av ishotellet
 • Besök hos renskötare
 • Bildvisningen om norrskenet
 • Kvällsbesök på Aurora Sky Station med norrskensskådning och middag
TILLVAL:

Inget enkelrumstillägg, begränsat antal enkelrum.
Enkelrum superior: 550 kr
Rum med dubbelsäng: 600 kr per person
Sovvagn för 2 personer: 1150 kr per person

Höjdpunkter

 • Skåda norrsken från världsunika Aurora Sky Station
 • Besöka Kiruna med gruvan och stadsvandring
 • Jukkasjärvi med Ishotellet och besök i samevistet
 • Skid- eller snöskotur i polarnatten
 • Vistelsen i Abisko nationalpark

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
NATTÅG TILL KIRUNA

Avresa mot Kiruna, med nattåg från Stockholm. Del i liggvagn 4 personer eller så kan man välja sovvagn med 2 personer i kupén.

Dag 2
KIRUNA OCH ABISKO

Ankomst till Kiruna på förmiddagen. Vi blir mötta av vår lokala guide Ingegerd Pudas som tar oss med buss till Kirunas hjärta – LKABs gruva där vi får åka ner i berget för att se den fantastiska historien om järnmalmsbrytningen. Vi färdas ned till en av de gamla orterna där man tidigare bröt malmen. Numera sker det flera hundra meter nedanför denna ort. Vi fortsätter sedan till Camp Ripan för lunch.  Efter lunch är det dags för en rundvandring i Kiruna där vi får lära oss mer om det unika arbete som pågår med flytten av staden. Hela stadskärnan håller på att flyttas för att malmbrytningen gradvis hamnar under staden och skapar sprickbildningar i berggrunden. Vi besöker även Kirunas kyrka, som verkligen är sevärd och speciell, den är en av Sveriges största träbyggnader.
Sen eftermiddag fortsätter vi med buss till Abisko och kommer dit i lagom tid för middag. Efter middagen möter ni STF:s guider som ger oss en genomgång av väder och norrskensprognos. För den som vill finns bra möjlighet att ta en promenad i omgivningarna och spana efter det magiska Aurora Borealis. (L, M)

Dag 3
PÅ TUR MED SKIDOR OCH SNÖSKOR

I dags ska vi bekanta oss med fjällen runt Abisko med en tur på skidor i Nationalparken. För de som hellre vill tar vi en tur på snöskor som ett alternativ. Efter frukost samlas vi i sportuthyrningen för att pröva ut vår utrustning och kommer sedan att delas upp i grupper med varsin guide. Turen går i lugnt tempo och vi får möjlighet att njuta av omgivningarna. Trots att polarnatten råder är det inte helt mörkt utan vi kan se och uppleva mycket under färden. Lunch äter vi i det fria med våra medhavda lunchpaket.

Vi återsamlas på Turiststationen och kan jämföra våra upplevelser under dagen. Efter en bastu eller lite relax är det dags för middag.
Efter middagen kommer vi att får en bildvisning av fotografen Chad Blakley. Chad är en amerikan som förälskat sig i Abisko och det magiska arktiska ljuset. Han kommer att visa några av de mest spektakulära ”ljusshowerna” som naturen visat upp under de senaste åren.

Dag 4
JUKKASJÄRVI, ISHOTELLET OCH SAMEVISTET

Ingegerd möter upp igen för att ta oss med till Jukkasjärvi för ett besök på det världsberömda Ishotellet. Här får vi en rundvisning och inblick i hotellets spännande historia samtidigt som vi kan njuta av de unika konstverk som skulpterats fram i isen. Efter en gemensam lunch beger vi oss till Nutti sameviste. Här träffar vi familjen Nutti och får en inblick i samernas kultur, historia och renskötseln. Vi passar också på att besöka Jukkasjärvi kyrka, som härstammar från tidigt 1600-tal och är den äldsta bevarade kyrkan i Lappland. Mest berömd är den för altartavlan av Bror Hjort som skänktes till kyrkan vid 350-årsjubileumet 1958. Vi återvänder till Abisko sen eftermiddag.

Efter lite vila på Turiststationen är det dags för resans höjdpunkt; ett kvällsbesök med middag på STF Aurora Sky Station. Utrustade med varma overaller tar vi linbanan upp på berget Nuolja där vi kan njuta av en vidunderlig utsikt samtidigt som vi är långt borta från all ”ljusförorening” som kan störa polarnattens magiska ljus. Med våra varma overaller kan man faktiskt lägga sig rakt ned i snön och bara njuta av norrsken och stjärnor efter en god middag. (F, L, M)

Dag 5
FRI DAG I ABISKO, HEMRESA

Fri förmiddag. Efter lunch är det dags att ta farväl av Abisko och bege sig hemåt. Bagaget transporteras över till stationen och en kort promenad tar oss till stationen för hemresa med nattåget. (F, L)

Dag 6
TILLBAKA I STOCKHOLM

Åter till Stockholm på morgonen.

Hotell

STF Abisko Turiststation

Abisko Turiststation öppnade 1907 och ligger inne i Abisko nationalpark med en vidunderlig utsikt över fjällvärlden och Torneträsk.

STF Abisko Turiststation har välkomnat gäster från hela världen i mer än 100 år och har genom åren blivit en mötesplats för människor med gemensamma intressen. Här finns den vackra naturen och det magiska ljusfenomenet finns precis utanför husknuten!

RUM: Vi bor i huvudbyggnaden har alla rum egen dusch / toalett och frukost inkluderad i rumspriset.  Vi har enkelrum, om man har svårt att gå rekommenderar vi enkelrum superior, då det finns hiss till dessa rum. Vi har Rum med 2 enkelsängar om man önskar ett rum med dubbelsäng kan man boka dubbelrum superior.  Många av rummen har en fantastisk utsikt och vår vackra natur ligger bara några steg bort. På förfrågan finns även tillgänglighetsanpassade hotellrum. Samtliga rum är rökfria.

I huvudbyggnaden hittar du reception, restaurangen Kungsleden, bastu samt butiken Fjällboden som även har uthyrning av utrustning.

Restaurang Kungsleden

Restaurang Kungsleden serverar tre måltider om dagen; frukostbuffé, lunchbuffé och middag på kvällen.

Frukost
På frukostbuffén finns energi som gör att du orkar med en dag på fjället. Här finns nybryggt kaffe, äggröra, havregrynsgröt, våfflor, bacon, kokta ägg, yoghurt och mycket mer att välja på. Du får en bra start på dagen.

Restaurangen är KRAV2-märkt och använder lokala råvaror i så stor utsträckning som möjligt.

Läs mer

Om resmålet

Abisko ligger längs malmbanan och har sin egen tågstation så att resa hit är mycket enkelt och bekvämt. Det har varit en turistort sedan tidigt 1900-tal och är bland annat startpunkt för Kungsleden. Sedan ett tiotal år är det också centrum för norrskensturism, då dess unika läge i regnskugga av bergen, gör att det ofta är klar himmel och därmed lätt att få se Aurora Borealis – norrskenet. Här finns också möjlighet att utöva vintersport och vandring på sommaren.

Bra att veta

All utrustning för skid- eller snöskotur finns tillgängligt att låna på plats.

När vi stiger av tåget i Kiruna möts vi av buss och vårt bagage kommer att vara tryggt förvarat i bussen medan vi gör våra besök i gruvan och inne i Kiruna.

Några av våra resor