Montenegro med SvD Accent

- ett outforskat land invid Adriatiska havet

Res med till ett av Europas vackraste länder, beläget vid Adriatiska havets kust där det turkosa havet glittrar och bergen reser sig majestätiskt i fjärran. Här upptäcker vi Montenegros historia, kultur och natur. Vi ser världsarvsstaden Kotor och åker på en båtutflykt i Kotor bukten. På den största sammanhållna vingården i Europa ”13 juli” väntar ett besök i den gigantiska vinkällaren som är belägen i en gammal flyghangar. En dag upplever vi Cetinje, den forna huvudstaden i det en gång kungliga Montenegro. Staden anses vara vaggan för montenegrinsk kultur och bjuder på en intressant historia. I byn Njeguši smakar vi på den montenegrinska prosciutton och andra specialiteter. Vi bor bekvämt invid havet i Budva på femstjärnigt hotell. Vår svensktalande reseledare, Zlatko Papac, uppväxt i det forna Jugoslaven har efter flera år i Sverige återvänt och visar sin region på ett mycket uppskattat sätt. Tillsammans upptäcker vi det bästa som landet har att erbjuda.
Resan är unikt framtagen för SVD Accent, med fokus på att få uppleva den lokala kulturen, gastronomin och naturen.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande reseledare
 • Flyg Arlanda - Podgorica via Warszawa t/r
 • Del i dubbelrum med frukost på 5* hotell 6 nätter
 • 3 luncher (L)
 • 4 middagar (M)
 • 1 vinprovning
 • Stadsrundtur Budva
 • Båtutfärd till Kotorbukten
 • Utfärd till vingård
 • Utfärd till Cetinje
 • Utfärd till Herceg Novi
TILLVAL:

Enkelrum: 1 700 kr

Höjdpunkter

 • Vår reseledare och guides Zlatkos unika kunskaper
 • Möte med Zlatkos vänner
 • Båtutfärd Kotorbukten
 • Besök Vinlandet

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2023-10-07
Resa: Montenegro med SvD Accent
Dagar: 7
Pris: 17550 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
BUDVA

Flyg till Podgorica via Warszawa, vår reseledare, Zlatko Papac möter oss på flygplatsen. Vi stannar för en lätt lunch på vägen till Budva där vi kommer att bo under vår tid i Montenegro. Budva ligger vid kilometerlånga stränder i en bukt av Adriatiska havet. Här finns både en vacker medeltida stadskärna och moderna delar med hotell, restauranger, små parker och shoppingarkader. Vi bor centralt på det fina Iberostar Slavija Budva, gemensam välkomstmiddag på hotellet. (L,M)

Dag 2
BUDVA

Ni ska vi få lära känna Budva, en av de äldsta städerna vid Adriatiska havets kust. Staden har ett rikt kulturarv, som bland annat inkluderar en välbervarad stadskärna omringad av en medeltida mur, Stari Grad. Vi lyssnar till spännande berättelser om Budvas historia och utveckling. Resten av dagen egen tid att koppla av på stranden framför hotellet eller på hotellets spa. Lunch i egen regi. Middag på hotellet. (F, M)

Dag 3
BÅTUTFÄRD

Dagen bjuder på en kombinerad utfärd med buss och båt i Kotorbukten med storslagna vyer över branta berg och stilla vatten. Vi besöker Perast och den lilla ön Gospa samt Škrpjela. Gospa och Škrpjela brukar av engelsmännen kallas Our Lady of the rocks/Vår Fru av klipporna. Det är en konstgjord ö som sjöman och lokaa befolkningen byggde under medeltiden till Heliga Maria som skulle skydda sjöman ute till havs.

Efter en härlig lunch i den lilla byn Perast åker vi till Kotor för en guidad rundtur. Kotors gamla stad är med på UNESCO: s världsarvslista och en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa. Efter rundturen bir det eftermiddagsfika på en trevlig uteservering i Gamla stans gränder. Egen kväll i Budva. (F, L)

Dag 4
VINLANDET & PODGORICA

En utfärd genom det vackra landskapet upp på ca 500 meters höjd tar oss till Vinproducenten ”13 jul Plantaze” (13 juli) för ett besök i deras fantastiska vinkällare. Företaget som startades 1963 och är idag Montenegros största vinproducent, men även en av de största vinproducenterna i hela världen. Vi avslutar besöket med en trevlig vinprovning av gårdens viner med bl. annat Procorde Vranac. Vi fortsätter in till den lilla huvudstaden Podgoricas, här hittar du inte många historiska platser och inte heller banbrytande ny arkitektur, istället möts du av trevliga restauranger och spännande kaféer. Egen tid för lunch. Zlatko visar staden och berättar om den innan vi återvänder till Budva. Gemensam middag invid havet. (F, M)

Dag 5
CETINJE & LOKALT MATHANTVERK

Idag går färden till Montenegros inland. En gång ett av de få fria territorium under Osmanska tiderna på Balkan. Resan går till Cetinje, den forna huvudstaden i det en gång kungliga Montenegro. Vi stannar först i byn Njeguši där vi provar den montenegrinska prosciutton följd av en rustik lunch. På eftermiddagen gör vi en rundtur i Cetinje med besök till Konung Nikola Petrović residens. Staden anses vara vaggan för montenegrinsk kultur och bjuder på en intressant historia. Åter Budva, egen kväll. (F, L)

Dag 6
BUDVA & HERCEG NOVI

På eftermiddagen åker vi till Herceg Novi där vi under en lättsam guidning får lära oss om stadens turbulenta historia. Vi får höra om tiderna då staden styrdes av bosniska kungar, Hercegovinas hertigar, det Ottomanska imperiet, Frankrike, Venedig, Ryssland, Spanien, Österrike-Ungern och Italien. Vi promenerar till en restaurang invid havet för gemensam avslutningsmiddag. (F, M)

Dag 7
HEMRESA

Avkopplande förmiddag innan det är dags att fara mot flygplatsen där vi tar farväl av vår reseledare och reser hemåt. (F)

Reseledare

Zlatko Papac

Balkan

Zlatko är vår man i Balkan som efter flera år i Sverige flyttade tillbaka till Bosnien för att jobba med turismen.

Hotell

Slavija Budva Hotel *****

Högklassiga Slavija Budva Hotel har en takterrass med bar och infinitypool samt två restauranger,

Iberostar Slavija ligger 450 meter från närmaste strand och drygt 1,5 km från Budvas historiska stadsdel. Här erbjuds boende med en utomhuspool, ett spa och en restaurang. Hotellet har också en lobbybar och en snackbar på takterrassen. I hotellets spa finns bastu och ångbastu. Olika massagebehandlingar kan också ordnas.

Rummen: I rummen finns luftkonditionering, antingen en balkong eller en terrass. Kassaskåp och en minibar erbjuds mot en extra kostnad. Det finns en te-/kaffemaskin samt tillgång till strykjärn med strykbräda. Fri wifi, en plattskärmstv och telefon samt tofflor, hårtork och badrock.

Läs mer om hotellet