Smaka på Skåne

- Traditionella Skånska Gästgiverier, lokala mathantverkare, vingård & ön Ven

Välkommen att uppleva Skåne med Hven. Följ med på en specialkomponerad resa för den sanna älskaren av god mat, dryck och kultur. En kulinarisk resa i Skåne tillsammans med vår omtyckte och kunnige reseledare Jöran Nielsen, som själv är en glad skånepåg och munskänk.

Vi möter lokala mathantverkare, bryggmästare Håkan och vinmakare Bengt när vi besöker lokala gårdar. Vi ska prova på skånska delikatesser som skånskt smörgåsbord, äggakaga, spiddekaga, sillanrättningar & Vens durumpasta samt smaka på lokalt producerade drycker som vin, whisky och akvavit. Resan ger en inblick i Skånes mat- och dryckeskultur samt dess intressanta historia. Vi får uppleva ett omväxlingsrikt landskap med mjukt kuperat backlandskap, bokskogsklädda åsar, blänkande sjöar, väl bevarade korsvirkeshus och små gårdsbutiker.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Ciceron Jöran Nielsen
 • Tågresa Stockholms C - Skåne t/r
 • Bussresa 4 dgr i Skåne
 • Del i dubbelrum med frukost 3 nätter (F)
 • 4 luncher (L)
 • 3 middagar varav en inkl 1 glas vin och en inkl öl(M)
 • Välkomstdrink mousserande dag 1
 • 4 provsmakningar (öl, vin, whisky, snaps)(P)
 • Utfärd till Ven med båt & rundtur
 • Rundtur Snälleröd destilleri
 • Rundtur Klackabacken bryggeri
 • Besök Spirit of Hven
 • Besök Lunds Domkyrka
 • Rundturer i Ystad & Landskrona
 • Rundtur Snälleröds destilleri, Skeppards vingård, Remmarlöv gårdsbryggeri
TILLVAL:

Enkelrum: 950 kr

Höjdpunkter

 • Jöran Nielsens kunskap om Skåne
 • Möten med lokala mathantverkare, vinmakare och bryggmästare
 • Provsmakningar av lokala produkter och drycker
 • Skånska Gästgiveri med skånsk mat

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
GÄSTGIVERI, SNÄLLERÖD, LANDSKRONA

Resan går med tåg från Stockholm genom ett vackert svenskt landskap till det gemytliga Skåne. Vår reseledare Jöran möter oss med buss vid stationen i Hässleholm. Färden går till trevliga Röstånga Gästgiveri, där vi ska njuta av deras välkända skånska smörgåsbord. Vi åker genom vackra Skäralid för att besöka Snälleröds destilleri, som har anor från 1700-talet och har idag återupplivat traditionen och hantverket att tillverka snaps och akvavit på traditionellt sätt och med svenska smaker. På vägen till Landskrona berättar Jöran om Skåne och om ”landets krone”, en gång tänkt som Kalmarunionens huvudstad och senare som vårt försvarsfäste mot Danmark. Vi ser även det idylliska fiskeläget Borstahusen. Vi bor centralt på Hotell Öresund. Välkomstdrink och gemensam tvårättersmiddag. (L, M)

Dag 2
VEN & KASTELLET

Idag ska vi upptäcka Tycho Brahes ö Ven. Jöran och en lokalguide visar oss runt på den tidigare danska ön i Öresund. Vi får veta mer om Ven, dess historia och livet på ön för de ungefär 360 fast boende. Här finns minnen av astronomen, astrologen och multivetenskapsmannen Tycho Brahe som levde på ön på 1500-talet. Vi besöker St Ibbs medeltidskyrka vackert belägen vid Backafallen och många har säkert nynnat med i ”Flicka från Backafall”. Ön har ett eget destilleri, Spirit of Hven vars produkter prisbelönats världen över. Här får vi en personlig rundtur med information om produkterna och provsmakning samt god lunch på lokala produkter. Ven är även känt för att ha Europas nordligaste odling av durumvete till pasta och bröd. Vi lämnar Ven under eftermiddagen med färjan till Landskrona. De som önskar kan besöka den vackra kyrkan Sofia Albertina och gå en trevlig promenad med Jöran längs ”linjen” precis som Selma Lagerlöf som bodde 13 år i stan. Vi ser lustbåtshamnen och medeltidsborgen Citadellet med det vackra koloniområdet. I centrum finner stadens 1800-tals rådhus och flera butiker. På kvällen skall vi äta en god middag på restaurang Restaurang de la Gare. (F, L, P, M

Dag 3
BRYGGERI, LUNDS DOMKYRKA, WALLANDERS YSTAD

Vi börjar dagen med att besöka Gårdsbryggeriet Remmarlöv utanför Eslöv, ett litet familjeägt hantverksbryggeri. Håkan, sonen i 5:e generationen, startade ölbryggeriet med sin fru Michéle, hösten 2014. De brygger i huvudsak med svensk basmalt, med vatten från egen brunn och filtrerar ölen när stilen kräver det. Håkan ger oss en intressant rundtur och vi får smaka på deras öl. Nu skall vi få se gemytliga Lund och Nordens främsta romanska katedral, den 900 år gamla Domkyrkan. Som kontrast besöker vi även den lilla Dalby kyrka, Nordens äldsta stenkyrka från 1000-talet. En tur genom det skånska landskapet tar oss till den gamla kaffestugan vid Vombsjön för en lättare måltid. På vägen söderut åker vi längs Sövdesjön och genom Sövde by med sina korsvirkeshus. Trakten är ett naturområde med bok-, löv-, tall- och granskog. I Wallanders och Ernst-Hugo Järegårds Ystad skall vi bo centralt på trevliga Continetal Hotel. Under en promenad bland de fina gamla husen, som vittnar om ett rikt historiskt förflutet kan vi känna igen miljöer från Wallanderserierna. Till kvällen äter vi en middag med lokalt tema i korsvirkeshuset på Möllers bryggeri och smakar på deras eget öl. (F, L, P, M)

Dag 4
WALLANDERS YSTAD, BRÖSARPS GÄSTGIFVERI, KLACKABACKEN BRYGGERI

Österlen har mycket småföretagande, ett exempel på det är Cherztin Persåkres Österlenkryddor med egenproducerade kryddor från Österlen som förgyller våra måltider hemma och ”Borstakongen” i Onslunda där vi får en inblick i borstarnas värld. Ägaren Anki berättar och visar borstar i alla storlekar och till alla behov, till och med sådana du inte trodde du behövde….
I Tomelilla besöker vi Sveriges minsta museum, det intressanta Hasse & Tage museet där vi får veta mer om dessa folkkära glädjespridare. Via natursköna Brösarps backar kommer vi till Brösarps Gästgiveri där vi ska avnjuta deras prisvinnande Skånska ”Äggakaga” med varmrökt fläsk och rårörda lingon. Till kaffet serveras Spiddekaga! Mätta och belåtna kör vi en kort stund till Ravlunda kyrka där både Fritiof Nilsson ”Piraten” och vår vissångare Olle Adolphsson ligger begravda. Vår avslutande höjdpunkt är ett besök på Skepparps trevliga vingård, som fick Skånska vinpriset 2021. Här verkar vinbonden Bengt ”Fuffe” Åkesson, han odlar vindruvor och gör skånskt vin. Vi får veta om Österlens ”Provence”, hur vinframställningen går till och under sakkunnig ledning provsmaka gårdens egna viner. Vidare till Hässleholm där vi tar avsked av Jöran och tar tåget åter till Stockholm. (F, L, P)

Reseledare

Jöran Nielsen

Skottland, Irland, Holland, Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige

Jöran är kanske vår mesta reseledare, ständigt på resande fot. Med enorm kunskap och roliga anekdoter gör han resan till ett sant nöje!

Hotell

Hotell Öresund***

I Landskronas absoluta hjärta med utsikt över både staden och sundet finner vi vårt hotell. Hotellets Spa på fjärde våningen bjuder på en utsikt med stort U, både upp mot himlen och ner mot vattnet. Här lam man bada både inne och ute.

Läge: Centralt beläget invid Sofia Albertina kyrka.
Rummen: Alla rum har platt-tv, badrum med hårtork, ett skrivbord och en vattenkokare.
Faciliteter: SPA på fjärde våningen, restaurang, 24-timmarsreception, takbar med utsikt över havet och gratis WiFi.
Adress: Sofia Albertina Plats 5, Landskrona
Tel: 0418-47 40 00
Läs om hotellet här

Hotel Continental Ystad****

Alla rum är individuellt inredda med hjälp av särskilt framtagna designmöbler och avkopplande färger. Skrivborden är handritade från Österlen och textilierna i rummen är planerade i samarbete med Frejas Boning. I alla rum hittar du en säng som klarat höga komfortkrav, en TV och ett helkaklat badrum utrustat med kroppsvårdsprodukter som framställts exklusivt för oss. Hotellets reception är bemannad dygnet runt, så att du alltid har tillgång till den service du behöver. På ditt rum, liksom i hotellets alla lokaler, har du gratis tillgång till wi-fi. Hotellets grundmurar må närma sig sina 200 år, men interiör och hotellrum är nyrenoverade i klassiskt vacker men nordiskt ljus stil. Bland våra rum finns dessutom ett par stycken där vi låtit utvalda konstnärer sätta sin prägel på var sitt rum. Hos oss finns inte två hotellrum som är lika dana.

Läge: Centralt beläget intill centralstation, marina och shoppingstråk.
Rummen: Alla rum har WC med dusch/bad, hårfön, TV & telefon.
Faciliteter: Hiss, bar, restaurang.
Adress: Hamngatan 13, Ystad
Tel: 0411-137 00

Läs om hotellet här

Bra att veta

Detta är en gruppresa om ca 25 – 30 personer.

Vi hörsammar Folkhälsomyndighetens uppmaning om att informera och förhindra smittspridning. En förutsättning att följa med på resorna är att du är frisk. Våra bussar har 50 platser. Bussarna rengörs noggrant efter varje resa. Ombord finns toalett och vi tillhandahåller handsprit. Våra guidningar genomförs utomhus och i stora byggnader med mindre än 50 personer. Under visningar och guidade promenader utomhus ber vi dig hålla rekommenderat avstånd till andra deltagare.

Välkommen på en upplevelseresa i vårt blommande Sverige!