Italien – Solens mat & vin

- en resa för dig som vill uppleva det jordnära italienska köket

Johan, som har bott i Italien i mer än 15 år, välkomnar oss som sina personliga gäster och tillsammans gör vi dagsutflykter till olika småbyar på landsbygden. Där provsmakar vi lokalproducerade specialiteter såsom ost, vin, olivolja, korv och skinka. Vi är en liten exklusiv grupp och precis som i TV-serien Solens Mat får vi komma nära inpå och till och med in i köken.

Vi bor i den lilla kuststaden Terracina där vi äter fiskbaserad mat på många av de trevligaste och bästa krogarna. Förutom mat och dryck bjuder resan även på en del kultur, såväl vardaglig som historisk. Vi rör oss i spåren av neandertalare, etrusker, romare, påvar och Mussolini som alla bidragit till Terracinatraktens historia.

Johan hälsar:
”För att fullt ut kunna njuta av resan bör man kunna gå obehindrat (en dryg km alt 1,5 km) med stående pauser. Detta då vi rör oss en del till fots i lilla Terracinas centrum för olika event och måltider ”

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensktalande reseledare Johan
 • Flyg Arlanda-Rom t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i dubbelrum med italiensk frukost
 • 6 luncher inkl. vin/måltidsdryck
 • 4 middagar inkl. vin/måltidsdryck
 • Utfärd Cori med ricotta- och skinkprovning
 • Besök på olivgård
 • Utfärd San Felice
 • Besök på Jupitertemplet
 • Besök i restaurangkök med kurs
 • Besök hos en lokal glassmakerska
 • Ost- och vinprovning
 • Ostronprovning
 • Ett lektionstillfälle i Italienska
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Dubbelrum för eget bruk 2500 kr.

Utfärd Ponza med lunch bokas och betalas i förväg, 1300 kr.
Bindande vid slutbetalning av resan.

Liten exklusiv grupp på max 26 pers

Höjdpunkter

 • Hemma hos lokala matproducenter
 • Nazzarenos matlagning
 • Avsmakningsmiddagen i Terracina
 • Prosecco med utsikt över Terracina
 • Den goda maten

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-09-06
Resa: Italien – Solens mat & vin
Dagar: 8
Pris: 21450 kr
Platser: 5

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM -ROM

Vi landar sent och Johan möter oss på flygplatsen i Rom. Vi åker direkt ner till Terracina, en resa på ca 1,5 timme. Vi får smörgås och dryck på bussen. Väl framme ca 23.00 checkar vi in och gör kväll.

Dag 2
MONTE SAN BIAGIO

Vi åker till en liten familjegård intill bergsbyn Monte San Biagio. Väl framme bjuds vi på en hemlagad lunchbuffé på gårdens produkter. Vi besöker också en olivoljekvarn. Efter paus på hotellet åker vi upp till det anrika Jupitertemplet för guidad promenad och njuter av utsikten. Sedan väntar en matig aperitif i gamla stans historiska miljö. (F, L)

 

Dag 3
SPRÅK & MATLAGNING

På förmiddagen ges tillfälle att närma sig det italienska språket genom praktiska och lekfulla övningar. Lunchen intar vi på stranden och på kvällen bjuder kocken Nazareno in oss i sitt kök och visar hur man lagar en trerättersmiddag som vi sedan avnjuter med ett gott vin. (F, L, M)

Dag 4
OSTRON, GLASS & OST- OCH VINRESA

Vi börjar dagen i lugn och ro med en guidad promenad i vår stad. I lagom tid anländer vi till Vincenzos ostronställe och restaurang. Här får vi tillfälle att prova ostron och en härlig lunch vid havet. Till efterrätt tittar vi in hos glassmakerskan Imma och tar del av några av hemligheterna bakom och smakar på den fantastiska italienska glassen. På kvällen beger vi oss till delikatessaffären ”La Bottega di via Sarti” för en lättare men mättande måltid när vi blir guidade på en Ost- och Vinresa genom Italien av den stolte ägaren Emanuele Coppola. (F, L, M)

 

Dag 5
SAN FELICE CIRCEO

Vi beger oss till byn San Felice och Circeos nationalpark där vi äter en lätt lunch på de vidsträckta sanddynerna vid havet. På hemvägen passerar vi en av Mussolinis projektstäder, Sabaudia. Tillbaka i Terracina i tid för ett eftermiddagsdopp och en aperitivo innan vi äter en gemensam middag. (F, L, M)

Dag 6
CORI

Idag besöker vi den anrika och pittoreska bergsbyn Cori med dess kända Akropolistempel och Maurizio Ricci som visar oss hur han kokar sin lufttorkade skinka i vin och demonstrerar hur man gör ricotta och pecorinoost. Vi avsmakar detta och annat under en lunch i det gröna. Sen har ni en egen kväll att själva utforska någon av Terracinas mysiga krogar. (F, L)

Dag 7
EGEN DAG/UTFÄRD PONZA

Egen dag att koppla av och utforska Terracina med dess långa stränder, trevliga butiker och mysiga restauranger eller åka med till ljuvliga ön Ponza. På kvällen går vi till ”Hosteria del Vicoletto” för att njuta av en middag på fisk och skaldjur. Nu väntar en måltid som kombinerar det bästa med Italien, god mat, gott vin och ett varmt bemötande. (F, M)

Extra utfärd till Ponza med lunch:
Idag erbjuder vi en frivillig heldagsutfärd till vackra och dramatiska Ponza, en ljuvlig ö av vulkaniskt ursprung, ofta kallad Capris lillasyster. Vi guidas runt ön och äter en god lunch. (L)

 

Dag 8
HEMRESA

En skön förmiddag för att packa och kanske inhandla det sista. Vi ses för en sista lunch och har sedan gott om tid innan vi lämnar Terracina vid 17-tiden för hemresa från Rom. (F, L)

 

Reseledare

Johan Berg

Italien, Terracina, Sicilien, Korsika, Sardinien & Bergslagen

Johan Berg har bott i Italien i 17 år och kan sitt "andra" land väldigt väl. Han berättar om både historia och människor på ett underhållande sätt.

Hotell

Terracina: Grand Hotel Palace***

Läge: Hotellet ligger ett stenkast från den fina stranden och ca 800 meter från de antika ruinerna av det romerska templet Giove Anxur.
På rummen finns: WC, dusch/bad, luftkonditionering, telefon, gratis WiFi, minibar, färg-TV och värdeskåp.
Faciliteter: 24-timmars receptionsservice, hiss, bar, snacksbar, strandstolar & parasoller
Hemsida: https://www.grandhotel-palace.it/en/
Adress: Lungomare Matteotti, 2, 04019 Terracina LT Tel. +39 0773 709523

Om resmålet

Terracina
Terracina (latin Tarracina) är en hamnstad cirka 11 mil sydost om Rom i Italien. 2011 hade den 44 657 invånare. Terracina grundades av etruskerna och nämns redan 509 f.Kr., men blev inte romersk koloni förrän 329 f.Kr. Staden hade under antiken stor stra¬tegisk betydelse med sin hamn, som anlades av kejsar Antoninus Pius. När Via Appia byggdes 312 f.Kr. upplevde staden sin första blomstringsperiod. Kejsarna Galba och ett antal påvar Domitianus hade bostäder i Terracina. Den gamla anrika härvägen Via Appia som går från Rom till Brindisi passerar som nämnts Terracina och knöt staden nära an till romarriket. Gamla staden, Centro Storico, innehåller gamla byggnader från nästan alla epoker som förflutit sedan stadens grundande, från antik tid till medeltid. Själva stadsmuren finns bevarad till viss del. I gränderna döljer sig mysiga kaféer, butiker och restauranger. En del av Via Appia finns också kvar. Bakom staden, på toppen berget till, ligger ett spännande Jupitertempel. Utsikten därifrån är fantastisk. När staden senare förlorade sin strategiska betydelse blev orten främst en plats för fiske. Traditionen av att fiska går igen i menyerna hos stadens många och välbesökta restauranger. I Terracina arrangeras varje torsdag en stor marknad med både mat, husgeråd och kläder. Där turisterna trängs med lokalbefolkningen, som ofta gör sina veckoinköp där. Terracina är en av de semesterorter i Ita¬lien som besöks av flest italienare. Det är också en av de allra äldsta badorterna i landet, då även de gamla romarna tyckte om orten. Populariteten kommer sig av ett underbart klimat, den fantastiska stranden som mäter över 5 km i längd, den historiska miljön och det härliga bylivet. Det gör att Terracina har en genuint italiensk känsla och atmosfär. Utanför Terracina ligger Ponza-öarna. Som väl kan mäta sig med både Capri och Ischia. De är trevliga utflyktsmål och erbjuder en storslagen natur. Det går båtar dagligen till och från Ponza-öarna från Terracinas hamn.

Italienska köket
Det italienska köket är den typiska kokkonst som utvecklats i Italien. Köket kännetecknas allmänt av sin enkelhet och sin betoning på färska råvaror av hög kvalitet. Ingredienser och rätter varierar från region till region men betecknas vanligtvis som medelhavs kök. I norra Italien används generellt mer smör och andra mejerivaror än vad som används i södra Italien, som använder olivolja i högre grad. Många rätter och produkter har blivit internationellt kända, som den italienska olivoljan, ostsorter (exempelvis parmesan, mozzarella och gorgonzola), korv- och charkuteriprodukter som mortadella, salami, parmaskinka samt pasta, pizza och lasagne. Till matkulturen hör också Italiens rika vinproduktion, med välkända viner som chianti och barolo. Kaffe, och då särskilt espresso, har också kommit att spela en viktig roll i det kulturella italienska köket.

Resekommentarer

Solens mat i Terracina

Är verkligen supernöjd. Lea och Johan har varit helt fantastiska!!! Delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter samt fått mig att känna mig som deras privata gäst. Jag hade inte förväntat mig en så positiv upplevelse.

Elisabeth Roth

Visa kommentaren

Solens mat i Terrcina

Vi vill gärna tacka för den perfekta resan till Italien. Jag tror att vi samtliga som var med på resan i maj i år tyckte att en bättre resa har vi inte varit med om.

Kerstin & Ragnar Fossgaard

Visa kommentaren

Bra att veta

Reseledare Johan hälsar: ”För att fullt ut kunna njuta av resan bör man kunna gå obehindrat (en dryg km alt 1,5 km) med stående pauser. Detta då vi rör oss en del till fots i lilla Terracinas centrum för olika event och måltider.” Detta är en gruppresa med cirka 26 resenärer.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>

 

Några av våra resor