Toscana med konst, kultur & gastronomi

- fem dagar tillsammans med Toscanakännaren Bodil Jacobsson

Upplev Toscanas vackra landskap med böljande kullar, konst, historia och speciellt utvalda kulinariska upplevelser. Vi kommer att bo i vackra Impruneta, känd för sin olivolja och terrakottaproduktion, en trevlig by med etruskisk förflutet. En av dagarna kommer vi att lära känna Siena med dess tusenåriga historia, vi får uppleva vardagslivet i en Bodils hemby San Casciano samt vackra Florens med besök på ett av de största konstmuseerna i världen. Med oss på denna resa är Bodil Jacobsson, auktoriserad guide för både Siena och Florens.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare & lokalguide Bodil
 • Flyg Arlanda - Florens t/r
 • Transfer flygplats-hotell t/r
 • Del i standardrum med frukost 4 nätter
 • 1 Schicchialunch (L)
 • 3 middagar (M)
 • Ostavsmakning
 • Olivoljeprovning
 • Vinprovning
 • Rundtur Siena och Florens
 • Inträde och visning Uffizierna
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum (standard enkel) 2 000 kr
Dubbelrum som enkelrum 3 100 kr
Superior dubbelrum (ej twin beds) 400 kr/person

Höjdpunkter

 • Bodil Jacobsson, vår auktoriserad guide för både Siena och Florens
 • Toscanas vackra landskap
 • Vardagslivet i en Bodils hemby San Casciano

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-04-15
Resa: Toscana med konst, kultur & gastronomi
Dagar: 5
Pris: 16450 kr
Platser: Väntelista

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - IMPRUNETA

Vi flyger via Köpenhamn till Florens där vi är framme runt lunchtid. Bodil möter oss på flygplatsen och vi tar oss till mysiga Impruneta, 10 km söder om Florens. Det är en charmerande gammal stad som alltid varit under Florens inflytande och herradöme. Först lite fri tid för lunch innan Bodil tar oss på en guidad rundvandring bland många sevärdheterna som den romanska Basilica di Santa Maria, kyrkan Chiesa di San Pietro i Gersolé som blev byggd av adelssläkten Gherardini under 1300-talet. Impruneta är känd för sin över 100 åriga tradition av terrakottatillverkning. Vi går ner till en workshop där vi kan se hur man tillverkar vaser och statyer mm. (OBS! ca 700 meter brant backe). Vi får våra rum på hotellet och till kvällen äter vi välkomstmiddag, då vi får smaka på den berömda Peposo alla fornacina, en rikt pepprad gryta och en typisk rätt för det florentinska köket, som föddes i Impruneta. (M)

Dag 2
FLORENS & KONSTEN

Idag skall vi besöka Florens för en intressant stadsvandring, där vi får lära oss mer om stadens historia och kultur. Florens är renässansen vagga, i stor utsträckning var det familjen Medici som möjliggjorde den italienska renässansen och det europeiska banksystemet. Arkitekter som Brunelleschi och vetenskapsmän som Galileo Galilei har alla varit verksamma i Florens under olika tidpunkter. Vi besöker ett av världens största konstmuseum – Uffizierna. Det anses vara ett av världens främsta och äldsta konstmuseer. Här möter vi flera av de stora av konstens mästare. ”Våren” är ett av Sandro Botticellis mästerverk som finns här. Detta verk, som mäter ca 2×3 m, beställdes av Lorenzo di Pierfrancesco de Medici. Till kvällen skall vi äta den traditionella Bistecca Fiorentina, en klassisk italiensk kötträtt som tillagas väldigt enkelt och där köttet står i centrum. (F, M)

Dag 3
CHIANTI & SAN CASCIANO

Vi börjat med att besöka Bodils hemstad San Casciano, här får vi inblick hur en mindre stad fungerar, med familjestrukturer, kyrkans inflytande, skolan och sjukvård. Vi hälsar på hos köttmästaren Secci och tittar närmare på La bistecca Fiorentina och besöker de kvinnliga skomakarna. Vi gör en Schicchiata-provning till lunch. (Schicciata är Toscanas svar på brödet focaccia). Därefter möter vi syskonparet som tillverkar en vida känd Pecorini fårost som medan de smågrälar med varandra. Vi smakar på den färdiga produkten. Ny väntar ett besök på en Olivpress där man gör olivolja på olivsorten Frantoio som avslutas med en intressant olivoljeprovning. Bodil säger ”Personligen är jag mycket mån att sprida kunskap om olivolja om då jag håller på att utbildar mig till olivoljesommelier, ett spännande och outforskat område”. Åter Impruneta och vårt hotell för en egen kväll. Bodil tar med de som önskar på en frivillig middag i staden. (F, L)

Dag 4
SIENA

Nu väntar Siena, en mysig, gotisk och elegant stad som är känd för sitt vackra torg. En stad med en rik och spännande historia. Väl framme visar Bodil oss staden, hon kan verkligen sitt Siena. Hon berättar om staden på ett entusiastiskt sätt och vi får veta alla detaljer om stadens mycket välkända hästkapplöpningar. Vi ser katedralen, ett storslaget mästerverk i romansk och gotisk stil, känt för sitt 3000 kvadratmeter marmorintarsier. Fri tid för lunch i Siena. Dagen bjuder även på en vinprovning innan vi äter avslutningsmiddag i Impruneta under kvällen. (F, M)

Dag 5
HEMRESA

Frukost och utcheckning innan vi beger oss till flygplatsen i Florens där vi tar farväl av Bodil och flyger direkt hem till Stockholm. (F)

Reseledare

Bodil Jacobsson

Italien, Toscana, Florens, Siena

Bodil är auktoriserad guide för både Siena och Florens. Hon har bott i regionen i över 30 år, och hon kan verkligen sitt Toscana.

Hotell

Imprunenta: Bellavista Impruneta ***

Detta 3-stjärniga hotell ligger i centrum av Impruneta och har en takterrass med utsikt över stadens stora torg och den toskanska landsbygden. Alla rum på Bellavista Impruneta är rymliga och utrustade med eget badrum, hårtork och satellit-TV. Bellavista erbjuder gratis Wi-Fi och gratis parkering. Den vänliga personalen hjälper dig med utflykter och turistinformation. Bellavista är familjeägt. Hotellets restaurang serverar typiska toskanska rätter och har vacker utsikt över den kringliggande landsbygden.

Läs mer om hotellet här>>

Bra att veta

På våra resor besöker vi små och äldre städer med trappor och ojämna markförhållanden. Du bör på egen hand kunna gå minst 2 km och bära dina väskor.
Detta är en grupp resa med ca 20 – 30 deltagare.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>

Några av våra resor