Konst, kultur & gastronomi i Toscana

- med Toscanakännaren Bodil Jacobsson

Upplev Toscanas vackra landskap med böljande kullar, konst, historia och speciellt utvalda kulinariska upplevelser. Vi kommer att bo i vackra Impruneta, känd för sin olivolja och terrakottaproduktion, en trevlig by med etruskisk förlutet. En av dagarna kommer vi att lära känna Siena med dess tusenåriga histora, vi får uppleva vardagslivet i en Bodils hemby San Casciano samt vackra Florens med besök på ett av de största konstmuseerna i världen. Med oss på denna resa är Bodil Jacobsson, auktoriserad guide för både Siena och Florens.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare & lokalguide Bodil
 • Flyg Arlanda - Florens t/r
 • Del i dubbelrum 5 nätter med frukost
 • 1 lunch
 • 3 middagar
 • Vinprovning
 • Olivoljeprovning
 • Ostavsmakning
 • Inträde och visning av Katedralen
 • Inträde och visning Uffizierna
 • Guidade rundturer i Siena och Florens
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum (standard enkel): 2 200 kr (3 st)
Dubbelrum som enkelrum: 3 400 kr (5 st)
Superior rum (endast dubbel): 700 kr /pp

Höjdpunkter

 • Bodils kunskaper om regionen
 • Middagen på Battibecco
 • Vinprovning på lokal vingård
 • Besöket till Bodils hemby Casciano

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-10-23
Resa: Konst, kultur & gastronomi i Toscana
Dagar: 6
Pris: 17950 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - IMPRUNETA

Vi flyger direkt till Florens där vi anländer på kvällen. Bodil möter oss på flygplatsen och vi tar oss till mysiga Impruneta, 10 km söder om Florens. Det är en charmerande gammal stad som alltid varit under Florens inflytande och herradöme. Vi får våra rum och äter en enklare middag på hotellet. (M)

Dag 2
CHIANTI & SAN CASCIANO

Vi börjar med att besöka Bodils hemstad San Casciano, här får vi inblick i hur en mindre stad fungerar, med familjestrukturer, kyrkans inflytande, skolan och sjukvård. Vi hälsar på hos köttmästaren Secci och tittar närmare på La bistecca Fiorentina och besöker de kvinnliga skomakarna. Vi gör en Schicchiataprovning till lunch. (Schicciata är Toscanas svar på brödet focaccia). Därefter möter vi syskonparet som tillverkar en vida känd Pecorini fårost som medan de smågrälar med varandra. Vi smakar på den färdiga produkten. Ny väntar ett besök på en Olivpress där man gör olivolja på olivsorten Frantoio som avslutas med en intressant olivoljeprovning. Bodil säger ”Personligen är jag mycket mån att sprida kunskap om olivolja om då jag håller på att utbildar mig till olivoljesommelier”. Åter Impruneta och vårt hotell för en egen kväll. Bodil tar med de som önskar på en frivillig middag i staden. (F, L)

Dag 3
FLORENS & KONSTEN

Idag skall vi besöka Florens för en intressant stadsvandring, där vi får lära oss mer om stadens historia och kultur. Florens är renässansen vagga, i stor utsträckning var det familjen Medici som möjliggjorde den italienska renässansen och det europeiska banksystemet. Arkitekter som Brunelleschi och vetenskapsmän som Galileo Galilei har alla varit verksamma i Florens under olika tidpunkter.
Vi besöker ett av världens största konstmuseum – Uffizierna. Det anses vara ett av världens främsta och äldsta konstmuseer. Till kvällen skall vi äta den traditionella Bistecca Fiorentina, en klassisk italiensk kötträtt som tillagas väldigt enkelt och där köttet står i centrum. (F, M)

Dag 4
IMPRUNETA

Efter frukost tar Bodil oss på en guidad rundvandring bland många sevärdheterna som den romanska Basilica di Santa Maria, kyrkan Chiesa di San Pietro i Gersolé som blev byggd av adelssläkten Gherardini under 1300-talet. Impruneta är känd för sin över 100åriga tradition av terakottatillverkning. Vi går ner till en workshop där vi kan se hur man tillverkar vaser och statyer mm. (OBS! ca 700 meter brant backe). Lunch på egen hand och fri tid att utforska Impruneta innan vi åter träffas för ett besök hos en lokal köttmästare. Bodil tar med de som önskar på en frivillig middag på stan. (F)

Dag 5
SIENA

Nu väntar Siena, en mysig, gotisk och elegant stad som är känd för sitt vackra torg. En stad med en rik och spännande historia. Väl framme visar Bodil oss staden, hon kan verkligen sitt Siena. Hon berättar om staden på ett entusiastiskt sätt och vi får veta alla detaljer om stadens mycket välkända hästkapplöpningar. Vi ser katedralen, ett storslaget mästerverk i romansk och gotisk stil, känt för sitt 3000 kvadratmeter marmorintarsier. Fri tid för lunch i Siena. Dagen bjuder även på en vinprovning innan vi äter avslutningsmiddag i Impruneta under kvällen. (F, V, M)

Dag 6
HEMRESA

Frukost, utcheckning och lite fri förmiddag innan vi beger oss till flygplatsen i Florens där vi tar farväl av Bodil och flyger via Köpenhamn hem till Stockholm. (F

Reseledare

Bodil Jacobsson

Italien, Toscana, Florens, Siena

Bodil är auktoriserad guide för både Siena och Florens. Hon har bott i regionen i över 30 år, och hon kan verkligen sitt Toscana.

Hotell

IMPRUNETA - Hotell Bellavista Impruneta ***

Impruneta: Bellavista Impruneta ***

Detta 3-stjärniga hotell ligger i centrum av Impruneta och har en takterrass med utsikt över stadens stora torg och den toskanska landsbygden. Alla rum på Bellavista Impruneta är rymliga och utrustade med eget badrum, hårtork och satellit-TV. Bellavista erbjuder gratis Wi-Fi och gratis parkering. Den vänliga personalen hjälper dig med utflykter och turistinformation. Bellavista är familjeägt. Hotellets restaurang serverar typiska toskanska rätter och har vacker utsikt över den kringliggande landsbygden.

Läs mer om hotellet

Bra att veta

På våra resor besöker vi ibland små och äldre städer med trappor och ojämna markförhållanden. Du bör på egen hand kunna gå minst 2 km under utflykterna. Du ska kunna bära ditt eget bagage mellan flygplatsen, transferbussen och hotellet.

Detta är en gruppresa med ca 20 – 30 deltagare.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>

Några av våra resor