Vin & Gastronomi i ljuvliga Toscana

- med Toscanakännaren Bodil Jacobsson

Följ med och upplev mitt älskade Toscana. Under resan kommer du att få upptäcka den mer okända delen av Toscana, Maremma. Vi besöker flera vingårdar och restauranger som serverar lokala specialiteter. En av dagarna kommer vi att lära känna Siena med dess tusenåriga historia och en kväll avnjuter vi en marremansk avsmakningsmeny på Trattoria da Ghigo. Bodil tar oss med till sin by, där vi får uppleva vardagslivet i en italiensk by.
Bodil är auktoriserad guide för både Siena och Florens, och hon kommer verkligen att förmedla regionens historia och kultur på ett mycket kunnigt och omtyckt sätt.
Vi reser från vackra Florens genom Toscanas vackra landskap till havet och Follonika, där vi bor på ett familjeägt hotell intill havet.
Välkomna på en Gastronomi och vinresas i Toscana.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare & lokalguide Bodil
 • Flyg Arlanda - Pisa t/r
 • Del i dubbelrum 7 nätter med frukost (2 nätter Florens & 5 nätter Follonica)
 • 3 luncher
 • 5 middagar inkl vin & vatten
 • 3 vinprovningar
 • Guidade rundturer i Siena, Florens & Follonica
 • Inträde Niki De Saint Phalles
 • Inträde och visning Uffizierna
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 3 100 kr

Höjdpunkter

 • Bodils kunskaper om regionen
 • Middagen hos Ghigos
 • Vinprovning och måltid på vingården Col D’Orcia.
 • Besöket till Bodils hemby

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2023-04-25
Resa: Vin & Gastronomi i ljuvliga Toscana
Dagar: 8
Pris: 20020 kr
Platser: Väntelista
Avresedatum: 2023-10-07
Resa: Vin & Gastronomi i ljuvliga Toscana
Dagar: 8
Pris: 19450 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
FLORENS

Vi landar i Pisa strax efter lunch. Bodil möter oss på flygplatsen och vi reser in till Florens. Vi får våra rum på vårt hotell. Bodil visar sitt Florens under en intressant stadsvandring, där vi får lära oss mer om stadens historia och kultur. Florens är renässansen vagga, i stor utsträckning var det familjen Medici som möjliggjorde den italienska renässansen och det europeiska banksystemet. Arkitekter som Brunelleschi och vetenskapsmän som Galileo Galilei har alla varit verksamma i Florens under olika tidpunkter. Till kvällen gemensam välkomstmiddag. (M)

Dag 2
FLORENS OCH KONSTEN

Idag får vi se mer av Florens samt besöker ett av världens största konstmuseum – Uffizierna. Här möter vi flera av de stora av konstens mästare. Uffizierna är en riktig konstskatt som har flera av världens främsta renässansmästerverk i sina samlingar. Bland de mest kända är Sandro Botticellis Venus födelse men här finns även verk av exempelvis Leonardo da Vinci, Artemisia Gentileschi, Michelangelo och Rafael. Uffiziernas samlingar är enorma och omfattar verk från så tidigt som medeltiden till modern tid. Mest berömd är Uffizierna för sin stora samling av konstverk från renässansen, men all konst i museet är värd att besöka Uffizierna för. Namnet Uffizierna kommer från det italienska ordet för kontor, nämligen uffizi. Cosimo I de’Medici, på svenska Cosimo den store, gav order om att det skulle uppföras ett administrationskontor i Florens. År 1581 stod Uffizierna färdigt som administrationsbyggnad och idag känner vi förstås Uffizierna bättre som ett av världens mest omtalade konstmuseum. Vi får en intressant visning av museet. Egen tid att upptäcka Florens och en egen kväll, Bodil tipsar om bra restauranger. (F)

Dag 3
SAN CASCIANO & SIENA

Idag lämnar vi Florens och börjar med att besöka Bodils hemby San Casciano, där vi får en inblick i vardagslivet och möter Bodils lokala vänner. Vi äter en lätt lunch hos Bodils vänner. Nu väntar Siena, en fantastisk stad med en rik och spännande historia, och förmodligen den vackraste staden i Toscana. Sienas viktigaste sevärdheter ligger runt den solfjädersformade Piazza del Campo. Runt Siena löper en lång stadsmur med både citadell och hela nio entréportar. I Sienas tre stadsdelar slingrar sig smala gränder, omringade av välbesökta torg, kyrkor och palats. Är du intresserad av konst, passar Siena bra som resmål. Näst efter Rom, Florens och Venezia är Siena nämligen den främsta italienska staden vad gäller konstverk från den sena medeltiden. Under 1200-1500-talen tävlade Siena och Florens om vilken stad som hade flest rikedomar och praktfullast konst. Väl framme visar Bodil oss staden, hon kan verkligen sitt Siena. Hon berättar om staden på ett entusiastiskt sätt och vi får veta alla detaljer om stadens mycket väl kända hästkapplöpningarna.

Vidare till den lilla kustorten Follonica, här skall vi bo nära havet på hotell Ausonia, ett familjehotell i tredje generationen. Hotellet ligger 25 m från havet och strandpromenaden. Middag på hotellet. (F, L, M)

Dag 4
FOLLONICA

En dag att vila och uppleva Follonica. Vi startar dagen med en härlig frukost buffé för att se Follonica till fots. För de som önskar följ med till den lokala marknaden som alltid hålls på fredagar eller bara koppla av och njut av stranden. Till kvällen gemensam middag på lokal fiskrestaurang. (F, M)

Dag 5
PIENZA & VINGÅRD I MONTALCINO

Vi beger oss inåt landet till Pienza. Högt uppe på en kulle bland vingårdar och olivlundar reser sig siluetten av en historisk renässansstad från 1400-talet. Kyrktorn, murar, stenhus och cypresser tittar ut över Val d’Orcias omsjungna landskap. Pienza är inte en stor stad, men det är en mysig stad. Här i Pienza kretsar livet lite extra kring fårost. Pecorino di Pienza anses av många nämligen vara världens bästa pecorino. Pienzas historia började egentligen som den rätt obetydliga byn Corsignano. År 1405 föddes dock en man som skulle komma att förändra stadens öde. Stadens son Aenas Silvius Piccolomini blev 1458 utsedd till påve och tog namnet Pius II. Europa var splittrat, men påvens makt var under denna tid stor. Och Pius II hade en vision som han var fast besluten om att genomföra. Han skulle bygga om sin hemby Corsignano till den ”ideala renässansstaden”.  Bodil visar oss staden och berättar dess historia. Vi smakar också på byns kända Pecorino ost.

Vidare till vingården Col D’Orcia som är en av de mest historiska vingårdarna i Montalcino. Redan 1890 köpte familjen Franceschi godset Frattoria di Sant’Antimo i Colle. 1933 presenterade de sin Brunelli på vinutställningen i Siena, en av de första vinmässorna i Italien. När bröderna Leopoldo och Stefano Franceschi tog över vingården delade de upp den och bytte namn på de två nybildade vingårdarna. Leopoldo valde namnet Il Poggione för sin vingård. Stefano döpte sin vingård till Col d’Orcia, vilket betyder ”kullen ovanför Orcia” och är uppkallat efter floden som rinner genom fastigheten. Eftersom Stefano och hans fru inte hade några ättlingar som kunde driva vingården vidare sålde de den till familjen Cinzano 1973. De ökade successivt vinodlingsarealen från några få hektar till dagens 140 hektar. 108 av dem är klassificerade Brunello, vilket gör Col d’Orcia till den tredje största ägaren av Brunello-vinodlingar i Montacino. Greve Francesco Marone Cinzano har varit ordförande sedan 1992. Han övergick successivt till biodynamisk vinodling, vilket är en ytterligare kvalitetsegenskap jämfört med de andra stora producenterna. Med 2013 års årgång är Col d’Orcia den största ekologiska vingården i Toscana. Förutom ett väl genomtänkt sortiment producerar Col d’Orcia två mycket uppskattade och världsberömda Brunelli. En traditionell och en Brunello Riserva från den 7 hektar stora vingården Poggio al Vento. Vinframställningen är mycket traditionell. Vinerna jäses i rostfria stål- och cementtankar och lagras sedan på slovenska och franska ekfat, ibland i mer än fyra år. Vinerna från Col d’Orcia är högt värderade och eftertraktade internationellt.

Vi får en guidad tur i gårdens naturpark, med en unik titt på förvaltningen av en ekologisk gård med biodynamiska metoder. Rundturen i vingården följer, med en exklusiv smak av Brunello från de lagrade faten. Vi avslutar med en komplett guidad provning av 6 viner och en lunch i gårdens villa. Åter till vårt hotell på kvällen. (F,V,L)

Dag 6
SCANSANO & IL GIARDINO DEI TAROCCHI

Vi åker till Scansano där vi besöker en vinanläggning som är ett kooperativ – Cantina vignaioli di Scansano.

Cantina Cooperativa Vignaioli del Morellino di Scansano, grundades 1972 och har nu 160 medlemmar vars fastigheter sträcker sig över kullarna som omger staden Scansano, i provinsen Grosseto. De täcker totalt cirka 600 hektar. Dess enorma produktion är främst koncentrerad till områdets huvudvin, Morellino di Scansano. Källaren prioriterar kvaliteten på sina produkter som är garanterad av många certifikat. Man har antagit filosofin  att alla medlemmar ska vara direkt involverade, för att alltid ha det gemensamma målet att få utmärkta viner till sina kunders bord. Efter rundvandring av vinfabriken äter vi en ”wine brunch” och provar fyra viner.

I Pescia Fiorentina i Toscana inrättade den kända fransk/amerikanska konstnären Niki de Saint-Phalles ett berömt parkprojekt, inspirerad av Barcelonas världsberömda konstnär Gaudì. Från 1979 och framåt, skapade hon en en skulpturpark, kallad Giardino dei Tarocchi, Tarotträdgården, som består av de 22 figurerna i tarotkortlekens stora arkana. Vi besöker denna  mycket speciella konstutställning. Niki de Saint-Phalle är bland annat känd i Sverige för sina stora och färgrika figurer med namnet ”Paradiset” utanför Moderna museet i Stockholm.

Åter mot Follonica. Till kvällen skall vi smaka på den lokala traditionella pizzan. (F, V, L, M)

Dag 7
CAMPIGLIA, VINGÅRD, GHIGOS

Egen förmiddag att koppla av. På eftermiddagen åker vi upp till den medeltida staden Campiglia för en liten rundtur innan vi beger oss till vingården Monte Solaio. Vi träffar Davide som guidar oss i både vinkällaren och genom vinprovningen av tre olika viner och lokala delikatesser. Efter vinprovningen åker vi till Ghigos omtalade restaurang, dit italienarna själva vallfärdar. Här möter vi Ghigo och äter en god trerättersmiddag. (F, V,M

Dag 8
HEMRESA

Frukost och avresa till Pisas flygplats för hemresa. (F)

Reseledare

Bodil Jacobsson

Italien, Toscana, Florens, Siena

Bodil är auktoriserad guide för både Siena och Florens. Hon har bott i regionen i över 30 år, och hon kan verkligen sitt Toscana.

Hotell

FLORENS - HOTEL ALBANI FIRENZE **** (2 nätter)

Albani Hotel Firenze är en exklusiv oas i Florens historiska hjärta. Designad för de mest krävande smakerna, den har högt i tak, tygklädda väggar, fina mattor och raffinerad finish. Byggnaden är ett fint restaurerat ”tidigt 1900-talsresidens” som ligger bara några steg från Piazza Santa Maria Novella, Fortezza da Basso-mässan och många av stadens främsta turistattraktioner. Hotellet har 97 rum med eleganta möbler, fina gardiner, badrum i Carrara-marmor. Restaurangen Bernini erbjuder  lokal och internationell samt recept från den florentinska renässansen och viner från den privata källare.

Läge: Albani Hotel är centralt beläget nära Campanile di Giotto (0,6 km) och Cupola del Brunelleschi (0,7 km). Ca 15 min promenad till Galleri Uffizi.

Rummen: Dusch/bad, WC, plattskärms-tv, luftkonditionering och minibar, kostnadsfritt wifi, badrock, hårtork, 16 kvm
Faciliteter: Restaurang, bar, gym,bastu

Läs mer om hotellet

FOLLONICA - HOTELL AUSONIA *** (5 nätter)

Läge: Hotellet ligger ca 100 meter från havet och strandpromenaden i Follonica. Hotel Ausonia omges av tallskog på den toskanska kusten och har utsikt över ön Elba. Hotellet har en privat strand.
Rummen: Luftkonditionerade rum med gratis WiFi, eget badrum och minibar.
Faciliteter: Hotellet har bar och restaurang. Samt en trädgård och uteservering.
Adress: Viale Matteotti 74, 58022 Follonica, Italy
Tel: +39 0566 40096
Läs mer om hotellet

Bra att veta

På våra resor besöker vi ibland små och äldre städer med trappor och ojämna markförhållanden. Du bör på egen hand kunna gå minst 2 km under utflykterna. Du ska kunna bära ditt eget bagage mellan flygplatsen, transferbussen och hotellet.

Detta är en gruppresa med ca 25 – 35 deltagare.