Smakupplevelser i Bergslagen

- med unika möten med prisbelönta lokala mathantverkare och krögare

I Bergslagen upptäcker vi och provar delikatesser som produceras av fantastiska mathantverkare. Vi låter oss väl smaka av ost, glass, kaffe, vilt, rökt fisk, bröd, choklad, vin och öl. Flera måltider avnjuter vi hos rikskända lokala krögare, dit folk vallfärdar för att få unika smakupplevelser. Vi möter Erik & Veronika på Bryggerikrogen i Nora, utnämnda i White Guide som ”mycket god klass” och en speciell måltid hos Niklas och Anna på Egastronomi som bjuder in oss till deras hem för riktig fine dining. Niklas har tävlat och vunnit flera utmärkelser. På Grythyttans Gästgivaregård, välkänd för sin goda mat äter vi en gourmetmiddag som håller toppklass.

Vi träffar Göran som skapar Sveriges svar på den nyttiga Olivoljan – ekologisk Rapsolja. Italiensk glass i all ära men glass gjord på fårmjölk av Björn i Danshyttan är en smakupplevelse. På Bredsjö Mjölkfår träffar vi Sara sommelier och ostmakare, hon ger oss en avsmakning av Grythyttans vin och deras egna ostar. Nyrostat kaffe och bröd hos Märta på Hjulsjö 103, ost på Tre sjöars kök & mejeri hos Maria samt Äkta Öl hos Fredrik på Sibbetorps gård. Vi smakar Eriks goda räksmörgås på Smultrongården, Kristinas vilt & fisk på Herrgården i Grythyttan och hos Corrie & Jaco får vi njuta av goda chokladpraliner.

Upptäck Bergslagens matskatter och dess entreprenörer med Johan, vår omtyckte matguide som tar er till Bergslagen! Vanligtvis åker vi med honom i Italien till hans vänner som är lokala matproducenter och smakar på deras kulinariska färdigheter. Nu åker vi i Bergslagen och träffar eldsjälar och personligheter som tänker utanför boxen och skapar god och spännande mat i trakterna runt Nora och Grythyttan, detta matens mecka i Bergslagen. Vi bor och äter kungligt eller snarare drottninglikt, drottning Kristina lade grunden för Sveriges gästgifverier. En natt bor vi på Grythyttans Gästgivaregård och en natt hos Peter & Peter på Lilla Hotellet i Nora, där man känner sig som hemma. Det fina i det hela är att det vi ser och provar också kan köpas med hem för att förlänga resan i goda vänners lag väl hemma igen.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare & matciceron Johan Berg
 • Bussresa 3 dagar
 • Del i dubbelrum 2 nätter med frukost
 • 3 trerättersmiddagar varav två med 2 glas vin (M)
 • 3 lättare luncher (L)
 • En ölavsmakning (AS)
 • En vinprovning med ost (AS)
 • Avsmakning av rapsolja (AS)
 • Kaffeprovning
 • Provsmakning av fårmjölksglass
 • Guidade rundturer i Nora och Grythyttan
 • Visning av Herrgården i Grythyttan
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 1000 kr

Höjdpunkter

 • Det lokala mathantverket
 • Personliga möten med lokala producenter
 • Hyllade krögare och deras utsökta mat
 • Bergslagens natur och historia
 • Nora - trästadens mysiga gator och hus

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
RAPSOLJA, GLASS, VIN & OST SAMT GOURMETMIDDAG

Vi reser norr om Mälaren mot Bergslagen. I Fellingsbro får vi lära oss mer om rapsoljans förträfflighet. Göran på Lycktäppans gård producerar ekologiskt framtagen rapsolja, vi smakar på oljan och besöker hans gårdsbutik. På charmiga Smultrongårdens café möter vi Adam och Eva. Vi får Adams omtyckta räksmörgås till lunch och botaniserar bland Evas vackra inredningsdetaljer. Nu är det dags för efterrätt och möte med de charmiga fåren hos Björn, bonde & glassfabrikör. Här får den italienska glassen en tuff utmaning, Björn har vunnit brons i Mathantverks-SM, två gånger. Vi får smaka tre olika glassorter samt klappa de söta fåren. Nu styr vi mot familjegården, Bredsjö Mjölkfår där vi prövar ost på fårmjölk och svenska viner. Sara, sommelier och dotter i huset presenterar de två av Grythyttans unika viner, tillverkade på skogens råvaror som bär och hjortron. Därtill serveras de smakrika välkända ostarna, en kombination av ortens ost & vin kittlar våra smaklökar. Efter en dag med många smakupplevelser avslutar vi på mysiga Grythyttans Gästgivaregård med en gourmetmiddag och sömn. Njut av de vackra salongerna och unika rummen. (F, L, M och AS)

Dag 2
HERRGÅRD, KAFFE & BRYGGERIKROGEN I NORA

Johan tar oss med på en guidad promenad i pittoreska Grythyttan. Nu får vi träffa Kristina Henricsson vars familj har bott på Grythyttans herrgård i fem generationer. Vi får en personlig och unik inblick i hennes hem och släktens historia över en lunch i stora salen. Vi får även en visning av stenkvarnen Grythytte Qwarn där vi kan köpa med oss nymalet mjöl, lokal konst och lokalt mathantverk. Vidare till Hjulsjö, där vi träffar Märta som ger oss en avsmakning av kaffe från deras kafferosteri. Märta bakar också gott surdegsbröd som är vida känt. Vackra vägar tar längs Tre sjöars väg till Nora. Väl framme i Nora checkar vi in hos Peter och Peter på lilla hotellet. Här känner man sig som hemma i en generös och personlig miljö. När man önskar kan man gå ner i matsalen och ta en kaffe med kaka eller en kall dryck. Tid för att koppla av på rummet eller en liten promenad i centrala Nora innan vi beger oss till berömda och prisbelönade Bryggerikrogen, men innan middagen får vi bekanta oss med det nya omtyckta IPA ölet som bryggs på Nora Brygghus vägg i vägg. Hemvändande Veronica och Erik har skapat en krog som hyllas i presse. Lokalt med ambitioner, står det skrivet om Bryggerikrogen i Nora, vackert belägen i kulturkvarteret vid Hagbyån. Det stämmer, för ”här serveras riktig mat, på fina råvaror, så närodlade som möjligt, naturligt vin och öl från mikrobryggerier, i en välkomnande och hjärtlig miljö”, som krögarna själva uttrycker det. Nu har de också äran att även vara med i White Guide Nordic, vår egen Michelin guide. Mätta och fulla av kulinariska intryck promenerar vi sakta hem genom stan. (F, L, M och AS)

Dag 3
NORA, ÖLPROVNING & PRISBELÖNT MIDDAG

Peter dukar fram frukost i hemtrevlig miljö. Annika Reuter, vår lokalguide bestämde sig på stående fot vid ett besök i Nora att flytta hit. Hon tar med oss på en guidad promenad och berättar om stadens historia och sällsamheter. I lugn och ro åker vi vidare mot brandmannen Fredriks gård Sibbetorp där han tillverkar Äkta Öl, whisky och viltprodukter. Han visar oss bryggeriet och berättar den roliga historien om hur det kom sig att han blev ölbryggare och viltköttsproducent. Han välkomnar oss med en god grillad korv gjord av viltkött med tillbehör innan vi får en visning av bryggeriet som avslutas med att vi får prova ölen och något av det han jagat och förädlat. Vidare till en gammal kyrka som förvandlats till ett mattempel. Niklas och Anna tog över ett renoveringsprojekt där deras hemmahos krog vuxit fram ur den före detta kyrkan. Anna har designat en underbar miljö med ett öppet kök i kyrkorummet. Niklas har jobbat som inspiratör, kock, framtids- och konceptutvecklare inom restaurangbranschen i hela Sverige samt tävlat och placerat sig väl i Årets Kock, Kock VM och OS samt SM i Mathantverk. De har en egen filosofi om matupplevelser som bygger på att alla sinnen skall stimuleras vid en måltid. Niklas kommer att berätta mer om detta och sen ska vi bara njuta av en tidig fyrarättersmiddag med ädla drycker därtill. Mätta i kroppen och själen efter 3 härliga dagar styr vi kosan hemåt. Denna gång söder om Mälaren och Johan berättar lite lagom om vad vi ser och passerar. Åter vid 20.30 tiden. (F, L, M och AS)

Reseledare

Johan Berg

Italien, Terracina, Sicilien, Korsika, Sardinien & Bergslagen

Johan Berg har bott i Italien i 17 år och kan sitt "andra" land väldigt väl. Han berättar om både historia och människor på ett underhållande sätt.

Hotell

Grythyttans Gästgivaregård

GRYTHYTTANS GÄSTGIVAREGÅRD – uppskattad för sin goda gourmetmat
Grythyttans Gästgivaregård är hotellet för dig som älskar att känna historiens vingslag samtidigt som du erbjuds uppleva modern gastronomi. Alla 53 rum är individuellt designade med tapeter som skapar personlig karaktär. Varje rum har ett eget namn och sin egen historia.
Varmt välkommen in i familjen Spendrups vinkök! Mia Spendrup

Läs mer om hotellet

Lilla Hotellet Nora

LILLA HOTELLET I NORA – centralt beläget mitt i Noras trästad
Vi har glädjen att erbjuda just Dig ett hemtrevligt boende på detta småskaliga och mysiga hotell från 1900-talets början, med personlig service och hög kvalitét. Alla rum har dusch och toalett samt TV-skärmar och gratis WiFi. Frukostbuffén, dukas upp i vår mysiga matsal. Hotellbyggnaden uppfördes 1912 och har fungerat som hotell sedan dess. (www.lillahotelletnora.se)
Varmt välkomna, önskar. Peter & Peter

Nora Stadshotell

NORA STADSHOTELL – anrikt hotell, centralt beläget
Nora stadshotell byggdes 1878 och ligger mitt i Nora vid stadens vackra kullerstenstorg. Här finns 37 rum, restaurang och bar samt hiss.
(norastadshotell.se)

Bra att veta

Johan tipsar
”Då det finns en hel del gott att handla hos mathantverkarna så råder jag er att ta med en kylväska – med en dubbel uppsättning kylklampar.
Hotellen hjälper oss att kyla en uppsättning över natten så kan ni ha den andra uppsättningen kvar för stödkylning under natten då det inte finns kylskåp på rummet.”