CYPERN – Afrodites sköna ö med Senioren

- rundresa med våra lokala experter Pambos och Ulla

Upplev Cyperns vackra natur och kultur under en unikt skapad rundresa där du får komma den cypriotiska kulturen lite närmare. Tanken med resan är att du ska få se den vackra naturen, smaka på öns specialiteter och möta lokala mathantverkare och personligheter. Cypern, är förknippad med romantik och mytologi, det var här som kärlekens och skönhetens gudinna Afrodite steg upp ur det skummande havet. Här finner du gröna bergsområden, tusenåriga kloster och kyrkor och slumrande byar. Klart havsvatten, framstående mosaikverk och arkeologiska skatter är något som Cypern också bjuder på. Detta och mycket mer kan vi se fram emot under vår resa till Cypern .
Våra reseledare Pambos Louca och Ulla Ignatio, är båda lokala auktoriserade guider och har genuin kunskap om sin ö. Pambos har bott i Sverige, och studerat på Turismlinjen i Borlänge och har under många år arbetat som guide för svenska grupper. Han bor i Aya Napa och är vår reseledare första delen av resan sedan tar Ulla över som bor i Pafos. Ulla är finlandssvenska och bott på ön i 30 år med sin familj. Med deras kunskap och erfarenhet får vi en unik upplevelse av Cypern under denna rundresa. Vi bor 2 nätter i Larnaca och 5 nätter i Pafos och upplever städer som Nicosia, Larnaca och Limasol samt vackra byar i Trodosbergen och besök hemma hos och vingårdar. Resan är unikt framtagen för SENIOREN

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare & lokalguide
 • Flyg Arlanda/Köpenhamn/Göteborg - Larnaca t/r
 • Del i dubbelrum 7 nätter med frukost
 • Bussresor enligt program
 • 5 middagar varav 4 inkl dryck
 • 4 luncher inkl. dryck varav en lättare lunch
 • 2 vinprovningar
 • 1 vin - och juiceprovning
 • Halloumi – och brödbakning
 • Guidade turer i Larnaca, Limasol, Pafos, Nicosia, Lefkara
 • Utfärder: Trodosbergen, Vingårdar, Nicosia
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum + 2100 kr
ALLA SPF MEDLEMMAR ERHÅLLER 500 KR RABATT

Höjdpunkter

 • Pambos och Ullas stora kunskap om Cypern
 • Besök hos Sofia och se halloumi och brödbakning
 • Besök hos olika mathantverkare och vingårdar
 • Vackra bergsbyar och kloster

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
CYPERN – LARNACA

Pambos möter oss på Larnaca flygplats och tar oss med till vårt centralt belägna hotell i Larnaca som ligger nära den långa välskötta sandstranden med en bred palmkantad strandpromenad. Nu ska vi få se Larnaca under en intressant rundtur. Pambos tar oss med till det turkiska fortet från 1605 och den konsthistoriskt intressanta S:t Lazaruskyrkan samt lokala hantverkare. Till kvällen skall vi få prova på några lokala specialiteter till middag. (M)

Dag 2
NICOSIA

Idag skall vi uppleva Cyperns huvudstad Nicosia. Staden ligger mitt på gränsen mellan den norra turkiska delen och den södra grekiska delen av Cypern. Vi får en intressant inblick i Nicosias historia och de cypriotiska konflikterna av Pambos. Vårt besök innefattar både den norra och södra delen av Nicosia, och eftersom det finns stora kontraster mellan stadsdelarna kommer du att känna att du stiger in i en annan värld när du korsar gränserna. Det tydligaste tecknet på skillnaderna är själva gränsövergången (glöm inte att ta med ditt pass!) men allt från vilken sorts butiker det finns till hur de olika byggnaderna ser ut och är byggda. Öns två olika kulturer är i sig intressanta och vittnar om de stora skillnaderna mellan nord och syd. I den södra delen hittar vi en toppmodern stad, medan vi i norr upplever en mindre och lugnare del med basarer, minareter, tehus och massa annat spännande. Många av Nicosias vackra gamla byggnader hittar vi i den norra delen och är väldigt vackra att vila ögonen på. Vi äter en lättare lunch när vi besöker den turkiska sidan bestående av börek och dryck. Till kvällen tar Pambos med oss till en av hans favoritrestauranger i Larnaca. (F, L, M).

Dag 3
LEFKARA, GETGÅRD & GRANATVIN

Vi lämnar Larnaca och reser en bit upp i bergen och börjar med att besöka en getgård, där vi får se hur man producerar halloumi och får smaka på ost och bröd samt kaffe. Vidare till Lefkara som har en intressant historia, byn är delad i Kato Lefkara (nedre) och Pano Lefkara (övre). Byn är känd för sina unika broderier, “lefkaritiko”. När Venedig styrde över ön var det många adliga familjer som tillbringade sin semester här. Pambos guidar oss runt i byn samt visar oss det lokala hantverket. Lite egen tid för lunch i Lefkara, prova någon av de mysiga restaurangerna. Vi åker åter ner mot kusten västerut, och en bit utanför Limasol ska vi möta Costas på sin fruktodling, han odlar granatäpplen och citrusfrukter samt producerar granatäppelvin. Han visar entusiastisk sina odlingar och berättar om hur han skördar och hur man bäst skalar ett granatäpple och bjuder in oss att smaka på juicer och vin. Vidare till Pafos där vi skall bo i 5nätter, på Athena Beach Hotel, som ligger invid havet ca 2 km från nedre Pafos och har en fin trädgård samt pooler. Till kvällen serveras en trevlig buffetmiddag i deras restaurang. Pambos tackar för sig och lämnar er i Ullas goda händer. (F,M)

Dag 4
HISTORISKA PAFOS OCH PANO PAFOS

Idag skall vi få se både övre och nedre Pafos, vi åker med vår buss till övre Pafos. Här bor lokalbefolkningen och byn erbjuder många affärer och restauranger. Vi gör en guidad rundtur i staden till fots med Ulla och besöker Places, en plats där man samlat lokalt hantverk och specialiteter. Vi får smaka på lite av specialiteterna samt se de lokala hantverkarnas arbete. Lite egen stund att titta runt i Övre (Pano) Pafos innan vi tar vår buss ner till Kato Pafos och de historiska delarna. Vi börjar med en meze lunch. Ulla tar oss med på en guidad rundtur av det intressanta arkeologiska området nära Pafos hamn, den s k Arkeologiska parken som en gång var Cyperns huvudstad. Här ser vi Asklepiostempel, konserthall Odeion, det antika torget med kolonner samt höjdpunkten – mosaikgolven i Dionysos, Orfeus, Aion och Theseus villor. Dessa romerska adelsmannavillor innehåller mosaiker som är bland de allra främsta i hela Medelhavsområdet. De gjordes från 200-talet till 400-talet efter Kr och motiven är hämtade ur den grekiska mytologin. De är upptagna på Unescos världsarvslista och upptäcktes då en cypriotisk bonde plöjde sin åker i början av 60-talet. Nu kan man välja att åka tillbaka med vår buss till hotellet eller om man vill vara kvar i Pafos centrum och ta lokalbuss åter eller promenera längs havet till hotellet. (Ca 2,5 km). Egen kväll att se Pafos. (F,L)

Dag 5
VINGÅRDAR OCH MATHANTVERK I TROODOSBERGEN

Idag skall vi utforska Cypern genom bergsbyarna i Troodos, provsmaka autentisk mat och träffa lokala mathantverkare. Vi provar viner, ost, sötsaker, honung och olivolja. I byn Chloraka kommer vi att besöka Stavros, hans familj gör läcker honung och andra biprodukter. Vi får en rundtur och smakar på deras produkter. Nu väntar ett besök ”hemma hos” Sofia i byn Letymbou. Hon visar hur man bakar det traditionella brödet samt hur man lagar halloumi, sedan får vi smaka på brödet och osten med cypriotiskt kaffe. Vi fortsätter till vingården Tsangarides, där vi får en kortare visning samt en vinprovning och vi njuter av den vackra utsikten över bergen. Vingården är vida känd och har fått flera utmärkelser. Längst upp med en fantastisk utsikt finner vi Kolios vingård, ca 900 m.ö.h. Här har familjen odlat på samma mark i många generationer. Vi äter en god lunch och får smaka på deras viner samt se deras vingård. I närheten finner vi Stagona olivoljefarm, här får vi veta mer om utvinning av olivolja och smakar på olivoljor. Vi återvänder mot Pafos och vårt sista stopp blir i byn Geroskipou, känd för sina traditionella sötsaker som Loukoumi. Vi smakar och lär oss mer om hur man tillverkar dem samt får träffa en av familjerna som fortsätter med dessa speciella traditioner. Åter till vårt hotell sen eftermiddag. (F, L)

Dag 6
TRODOSBERGENS BYAR & KLOSTER

Ulla tar oss med på en spännande utfärd upp i Troodosbergen, vi reser på serpentinvägar upp i bergen där vi ser små byar och magnifika tallskogar med bl a svarttall. En härlig, kylig luft mättad av pinjedofter möter oss. Vi besöker Kykkos klostret, vackert beläget på toppen av berget Kykkos. Det är ett imponerande kloster med många vackra föremål och mosaiker. Du kommer inte att kunna hålla ögonen från ikonerna och freskerna. Ulla berättar om legenden om varför dess mest kända ikon, ”Den gyllena flickan”, är halvt gömd. Och du kommer också att ha lite ledig tid att vandra runt på området och njuta av panoramautsikten över bergen. Vi stannar för en typisk cypriotisk lunch i trakten av Pedoulas gjord på lokalt framställda råvaror. Här väntar en härlig bergsutsikt, vi kommer vara omgivna av körsbärsträdgårdar, tallskogar och naturliga källor. Efteråt anländer vi till pittoreska byn Omodos för en guidad promenad – med ett kort kyrkbesök för de som vill och vi avslutar med att prova det lite söta commandaria vinet, ett av Cyperns mest kända viner. Vi går genom de kullerstensbelagda bysantinska gatorna. Lite egen tid att upptäcka byn. Åter Pafos mot kvällen. (F, L)

Dag 7
PAFOS OCH CYPRIOTISK MIDDAG

En dag att koppla av på hotellet, eller strosa in mot Pafos. Till kvällen skall vi åka till byn Kathikas för att uppleva en trevlig avslutningsmiddag på en lokal taverna med traditionell mat och musik. (F,M)

Dag 8
KOURIONS RUINER, LIMASOL, HEMRESA

Avkopplande förmiddag på hotellet och egen tid för lunch. Ulla hämtar oss och vårt bagage med bussen. Vi besöker Kourions ruiner, ett omfattande komplex av romerska och bysantinska ruiner, med utsikt över havet, som är en av Cyperns intressantaste arkeologiska platser och mest känd för de vackra mosaikerna som smyckar de gamla husen och för den fantastiska amfiteatern. Vi vänder kosan mot Limasol, Cyperns näst största stad, även kallad Cyperns Dubai tack vare sina skyskrapor. Vi besöker de äldsta delarna, där slingrar sig smala gränder med hantverkare och butiker. Under en guidad tur får vi lära oss mer om staden och Ulla visar oss lokalt hantverk. Lite egen tid i Limasol att kanske handla det sista innan innan vi träffas för en trevlig avslutningsmåltid. Vi beger oss sedan till flygplatsen för en sen hemresa. (F,M)

Dag 9
ANKOMST SVERIGE

Efter 8 dagar fylla med upplevelser ankommer vi tidig morgon till Arlanda, Kastrup och Landvetter.

Reseledare

Ulla Ignatiou

Cypern

Ulla, är auktoriserad lokalguide och har bott på Cypern i över 30 år. Hon kan verkligen sitt Cypern och berättar med stor kunskap och inlevelse om Cypern idag, dess historia och om hur det är att leva på Cypern.

Pambos Louca

Cypern

Pambos Louca är lokal auktoriserade guide och har verkligen en genuin kunskap om sin ö Cypern.

Hotell

Larnaca - Amorgos Boutique Hotel ***

Mycket centralt beläget hotell i Larnaca, ca 50 m till stranden och nära till affärer och restauranger samt St Lazarus kyrkan.

Rummen: Rummen har plattskärms-tv, luftkonditionering och minibar, och du har även tillgång till kostnadsfritt wifi samt dusch och WC, hårfön och balkong

Faciliteter: Restaurang, bar, hiss

Läs mer om hotellet

 

PAFOS: ATHENA BEACH HOTEL ****

Constantinou Bros Athena Beach Hotel ligger vid havet i Kato Pafos, bara 2 km från det livliga centrumet. Här finns 3 pooler, 2 bubbelpooler och 1 tennisbana. Gratis Wi-Fi finns på hela boendet. Athena Beach erbjuder stora, välutrustade tvåbäddsrum/dubbelrum. Alla rum har en rymlig balkong och satellit-TV. Rum med utsikt över Medelhavet erbjuds mot tillägg. Hotellets restaurang erbjuder påpasslig service och traditionell cypriotisk mat. På den stora terrassen finns en uteservering med panoramautsikt. Här finns bastu, ångbad och ett hälsocenter där du kan njuta av massage och skönhetsbehandlingar samt tennisbana och boulebanor. LÄGE: Invid havet i Katos Pafos, Cypern

RUMMEN: Alla rum har dusch och wc, hårfön, telefon, kaffe-och tekokare, tv, WiFi, luftkonditionering, badrock och tofflor samt minibar på förfrågan. Kassafack. Poolhandduk på rummet.
FACILITETER: På hotellet finns 3 pooler, spa med jacuzzi och bastu, 3 restauranger, tennisbana, boulebanor och vackra trädgård med fina gräsmattor som vetter mot havet.
STRANDEN: Stranden i Pafos är klippor och sand blandat, med pirer och stadiga stegar ner i vattnet. Vattnet är klart och vackert.