Giganterna från Uppland

- en ny kulturresa med Anders Hanser & Linnéa Sallay

Efter succéresan till Dalarna kommer här en uppföljare! Följ med på en oförglömlig och unik resa till ett nytt resmål tillsammans med fotograf Anders Hanser och guide och operasångerska Linnéa Sallay. I Uppland får vi nu lära känna brukssamhällen och personligheter som Carl Eldh, Carl Milles m.fl och vi kommer dessa in på livet genom Anders uppskattade filmvisningar. Vi bor på fina Gimo Herrgård, varifrån vi gör dagliga utflykter till de olika bruken i området och där allt binds genom Anders filmvisningar.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Bussresor enligt program
 • Reseledare Linnéa Sallay
 • Ciceron Anders Hanser
 • Logi enligt specifikation
 • 4 luncher inkl. måltidsdryck
 • 3 två-rättersmiddagar
 • Unikt specialprogram inklusive dagliga filmvisningar med Anders
 • Alla kostnader för inträden och guidade visningar

Höjdpunkter

 • Millesgården
 • Dannemora gruvor
 • Lövstabruk
 • Gimo herrgård

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-05-17
Resa: Giganterna från Uppland
Dagar: 4
Pris: 13950 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
GIGANTERNA FRÅN UPPLAND

Avresa från Cityterminalen kl. 08.30. Vårt första besök blir till Carl Eldhs ateljémuseum där vi får en guidad visning. Carl Eldh (1873–1954) var under det tidiga 1900-talet en av Sveriges mest framstående skulptörer. Nu väntar Millesgården på Lidingö. Konstnärshemmet som byggdes 1908 av skulptören Carl Milles och hans fru, Olga. Milles (1875-1955) var under 1900-talets första hälft den skulptör som dominerade svenskt konstliv. Millesgården är idag ett museum med konstnärshem, antiksamling, en vidsträckt skulpturpark och en konsthall. Besök och filmvisning av Millesgården. Vi äter lunch på vägen norrut mot Knivsta och Lagga kyrka där Carl Milles mor, Valborg, är begravd. Vi tittar närmare på den typiska Millesängeln som är placerad här till minne av modern. I Uppsala ser vi sedan Sten Sturemonumentet, en skulpturgrupp i brons utförd av just Carl Milles. Vi åker förbi Botaniska huset som det kallades när det var Linnés bostad under perioden 1743-1778. I början av 1800-talet blev huset istället tjänstebostad för universitetets ”director musices” som ansvarade för musiken vid universitetet. Den siste i raden var Hugo Alfvén som bodde här 1910-1935. Under kvällen kommer vi till Gimo herrgård. Gemensam middag och filmvisning: Med Blågula Ögon och Carl Milles & Carl Eldh – Giganterna från Uppland. (F, L, M)

Dag 2
DU SOTIGE VALLON

Frukost och sedan filmvisning av filmen: Liljefors – Med egna ord. Bruno Liljefors är den svenske konstnären som förknippas med natur- och djurmotiv, särskilt i dramatiska situationer. Med bussen åker vi sedan till Dannemora gruvor där vi får en guidad rundtur. Gruvan som började bryta silver 1481 och som än idag har en stor malmfyndighet kvar i berget. Hör guiden berätta om gruvarbetarnas hårda arbete. Arbetet som lade grunden till Sveriges största export – Stångjärnet. Ännu en guidad tur väntar i Vallonsmedjan i Österbybruk för en guidad tur. Här får vi höra historien om hur allt började och hur smederna från Vallonien kom att utveckla smideskonsten så att järn och stål från Österbybruk blev eftertraktat över stora delar av världen. Vi besöker den enda bevarade och fungerande vallonsmedjan där det berättas om smidesteknik och arbetsförhållanden. Lunchen äter vi på herrgårdsområdet där vi också får lite tid att se oss omkring. Sista stoppet för dagen blir till Tobo bruksmuseum, som visar Tobos historia från vallonbrukstiden till idag med fokus på Monarkepoken, 1937-1967, med dess tillverkning av skidor, radio och TV. Visste du att Tobo var Sveriges TV-tätaste ort 1958? Väl tillbaka på hotellet äter vi middag och ser en filmvisning: Historiens vingslag & Fabrikörerna. (F, L, M)

Dag 3
KLINGANDE KLENODER

Frukost och filmvisning av filmen: Du sotige vallon. Dagens utflykt går först till Lövstabruk. Detta var en gång Sveriges största järnbruk och anlades av Louis de Geer på 1620-talet. Här väntar besök på Hantverkets hus och Drivhuset. Vi får sedan en verkligt unik upplevelse i kyrkan när vi får höra Lukas Arvidsson spela på den berömda Cahmanorgeln. Lunchen serveras på värdshuset innan vi besöker Klaverens hus. Gemensam middag och filmvisning av: Klingande klenoder & Hugo Alfvén – Tonmålaren (F, L, M)

Dag 4
GIMO BRUK & ALBERT ENGSTRÖM

Efter frukost ser vi filmen: Albert Engström – Mitt liv och leverne. Gimo bruk räknar sin historia från år 1615. Då anlade Kronan en hytta här. Efter en tid utarrenderades verksamheten till Willem de Besche och Louis de Geer. Mer om bruket får vi höra under vår vandring i Bruksmiljön. Vid ankomsten till Grisslehamn äter vi lunch på Hotel Havsbaden innan vi promenerar till Albert Engströms ateljé som ligger vackert beläget längst ut på klipporna vid Ålands hav. Albert Laurentius Johannes Engström, konstnär, tecknare och författare, föddes den 12 maj 1869 i Småland men hans själ och hjärta kom att tillägnas det oändligt vackra Roslagen. I Grisslehamn kom Albert i kontakt med en rustik och ärlig miljö där det berättades många äldre historier som gav honom stor inspiration. Avslutningskonsert med Linnéa väntar på vägen tillbaka till Stockholm. Sen eftermiddag är vi åter på Cityterminalen efter en resa full av konst, musik och kultur i Uppland. (F, L)

Reseledare

Anders Hanser

Fotograf

Anders Hanser är mest känd som ”Abba-fotografen” efter åren då han fotade de fyra stjärnorna i privata sammanhang när de var som allra störst. Mindre kända är hans prisade och musiksatta bildspel om kultur och världsarv. Anders har gjort 15 filmer och bildspel om Dalarna och dess konstnärer, genom dom får vi ett speciellt och nära möte med Dalakonstnärerna.

Linnéa Sallay

Sverige, Musikresor

Linnéa har en gedigen musikutbildning och är en av våra mest uppskattade reseledare. Därtill Auktoriserad Stockholmsguide.

Hotell

Gimo Herrgård

Inbäddad i norduppländska skogar med den glimrande Gimosjön och vidsträckta ängar inpå knuten välkomnas ni till Sveriges första gustavianska herrgård – familjeägda Gimo Herrgård. Här finner du 85 personligt inredda rum och sviter, Sjöstugan SPA Lounge med panoramautsikt över sjön och restaurangen som serverar utsökta måltider på lokala råvaror från Roslagen med omnejd. Våra standardrum är  fördelade på herrgårdens byggnader. Samtliga rum har badrum med dusch, hårtork kabel-tv och wi-fi.

Länk till Gimo Herrgård

Bra att veta

Detta är en gruppresa med cirka 20-25 resenärer.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>