Natursköna Sardinien – Strövtåg och kultur

Lätta vandringar - Natur - Barbagia - lokal mat & dryck med Monica och Giovanni

Sardinien – en av Italiens mest natursköna regioner – ett eget land med stolta sarder, karga berg och gyllene kuster. Detta är en resa för er som tycker om eller är nyfikna på Italien, maten, människorna och kulturen. Här får ni allt och lite till. Någon har kallat ön för Medelhavets bäst bevarade hemlighet. Sardinien har allt det där som vi nordbor uppskattar med Italien. Ändå är det ett helt ’eget land’ som bjuder på upplevelser för alla sinnen. Kom med på en unik resa där vi utforskar och upplever öns landsbygd under lättare vandringar, goda måltider, möten med människor i en underskön natur. Allt tillsammans med Monica, vår ciceron, som är bofast på Sardinien och har guidat i Italien i över 30 år. Hon kan verkligen sin ö och tillsammans med Giovanni som är agronom och särskilt intresserad av flora och fauna tar de oss dit ”inte alla turister kommer”. Sardinien är en ö för dig som gillar det ljuva livet. Här smakar vi på lokal mat och dryck och Monica ger oss en inblick i öns historia, kultur och vardag. Varmt välkommen med på en spännande upptäcktsfärd på Monicas underbara ö!

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare & vandringsledare
 • Flyg Arlanda - Alghero t/r
 • Bussresa enligt program
 • Del i dubbelrum med frukost (F) 4 nt Alghero, 3 nt Orosei
 • 4 picnicluncher (PL)
 • 2 luncher varav en med herdarna och en på Agriturismo (L)
 • 1 middag
 • Vinprovning med tilltugg (V)
 • Guidade turer i: Orgosolo, Alghero
 • Besök i flera små byar
 • 6 vandringar på 1,5 tim - 4 tim
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 3 900 kr

SPF-medlemmar har 500 kr rabatt.

Höjdpunkter

 • Monicas kunskap och intressanta berättelser om Sardinien
 • Giovannis kunskap om natur och fauna
 • Natursköna vandringar längs hav och i bergen

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-09-29
Resa: Natursköna Sardinien – Strövtåg och kultur
Dagar: 8
Pris: 20450 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
ALGHERO

Vi anländer till Alghero på kvällen och vid ankomst möter Monica och Giovanni oss på flygplatsen för en kort transfer till hotellet. Väl framme på vårt trevliga Hotell Angedras får vi våra rum.

Dag 2
ALGHERO, HAVSVANDRING

Vi inleder dagen med stadspromenad i de äldsta delarna av Alghero. Stadens medeltida hjärta har en stark katalansk prägel, eftersom Alghero lydde under det aragoniska kungaväldet under mer än tre århundraden. Platsen har dock varit bebodd sedan förhistorisk tid. Den första delen av den befästa muren byggdes redan på slutet på 1200-talet för den genovesiska kungafamiljen Doria. Med ljudet av historiens vingslag i öronen tar vi oss med vår chartrade buss till den närbelägna kuststaden Fertilia där vi inleder vandringen med en picknicklunch. De som önskar kan ta sig ett dopp innan vi återvänder till hotellet. Till kvällen tipsar Monica om några mysiga restauranger. (F, PL)

Vandring: Lätt vandring längs med havet cirka 4 kilometer sand- och stenstig.

Dag 3
NURAGER, CAPO CACCIA, VINGÅRD

Vi inleder dagen med ett guidat besök vid de mystiska bronsålderslämningar som är så typiska för Sardinien – nuragerna. Ett centralt beläget torn omgärdades av stenhyddor med vasstak. Med lite fantasi, och med arkeologernas hjälp kan vi föreställa oss hur nuragfolket, Sardiniens urinevånare bodde och levde. Så reser vi vidare mot vingården Ledà d’Ittiri. Dottern i familjen, Anna Maria, väntar på oss för att lära oss allt som är värt att veta om vin- och olivodling under ett guidat besök på ägorna. Vi får också prova ett par av gårdens viner, med lättare tilltugg. Under tidig eftermiddag besöker vi sedan Porto Contebukten som ligger i nordvästra delen av ön och som omgärdas av kalkstensuddarna Capo Caccia och Punta Giglio. De naturliga, skyddade hamnarna har använts sedan romartiden. Idag är både hav och land skyddade under naturparkstatus. Vi tar en skön promenad längs havet. Möjlighet finns till bad om vädret tillåter. Kvällen och middagen blir på egen hand. (F, V)

Vandring: Lätt vandring på grov sten- och landsväg ca 1,5 timmar.

Dag 4
STINTINO, NURRA, SARDISK MÅLTID

Efter frukost reser vi norrut, för ett besök i den gamla fiskebyn Stintino som grundats i slutet på 1800-talet av invånare från den närbelägna ön Asinara. Här framställdes salt och ett omfattande fiske bedrevs, framför allt av tonfisk. Stintino är idag mest känt som ett rofyllt och genuint semesterparadis, inte minst för fastlandets italienare. Vi tar en promenad i den gamla staden, och kör förbi den välkända sandstranden La Pelosa. Lunchen och delar av eftermiddagen är vikt för typisk lantlig måltid och traktens vin på agriturismo i området. Kanske får vi möjlighet att lära oss hur man gör den sardiska pastasorten “Maloreddus”. Efter lunch är det dags att sträcka på benen. Turen bjuder på sköna vyer på stigar som trampats upp av getter och får. På böljande kullar kantade av dramatiska klippor, gör vi en vandring som delvis är lätt kuperad. Efteråt ges möjlighet till bad, om vädret tillåter. Middag på egen hand. (F, L)

Vandringen: går på djurstigar som kan vara lite steniga och ojämna och landskapet är bitvis kuperat, 7 km, cirka 3 timmar.

Dag 5
BOSA OCH HAVSVANDRING I ARBOREA

Vi lämnar Alghero och färdas på en mycket panoramisk väg i riktning söderut mot Bosa, där vi stannar en stund för att beundra den pittoreska medeltida staden med hus i alla möjliga färger. Därefter fortsätter vi genom landskapet Arborea, som är känt för sina frodiga marker med frukt- och grönsaksodlingar, mjölkproduktion, mussel- och fiskodlingar. Här framställs också ”bottarga”, torkad rom från multe, som är en världskänd delikatess. Start- och slutpunkten för dagens vandring är den vackra stranden Mari Ermi. Vi har med oss en picknicklunch som vi avnjuter på vacker plats. Efter lunch reser vi tvärs över ön till östkusten, närmare bestämt staden Orosei, mycket vackert belägen i havsbukten med samma namn. Vi tar in på vårt trevliga hotell Gli Ulivi. Vi hinner koppla av en stund och äter sedan en gemensam middag. (F, PL, M)

Vandringen: Vi vandrar huvudsakligen längs med havet och sandstig, utan större höjdskillnader, dvs inga branta uppförs- eller nedförsbackar 6-7 kilometer. Ca 3 timmars promenad.

Dag 6
CALA GONONE TILL CALA LUNA

Idag blir det vandring från den lilla semesterpärlan Cala Gonone till den vackra havsviken Cala Luna. Vi äter picknicklunch under vandringen, och när vi när Cala Gonone ägnar vi en god stund åt att koppla av. Om vädret tillåter är det kanske dags för ett bad? Vi tar båten tillbaka till Cala Gonone och får en stund för att strosa runt, innan bussen tar oss tillbaka till Orosei. Kvällen och middagen på egen hand. (F, PL)

Vandring: Lätt/medelsvår på skogsstig och väg eller stig med grövre grus och en del större stenar. Varierande terrräng, med både upp- och nerförsbackar. Cirka 7 kilometer.

Dag 7
HAVSVANDRING I BIDEROSA NATURRESERVAT

På dagens vandring upplever vi havet och de många undersköna vyerna i Oroseibukten. Vi besöker Naturreservatet Biderosa, som har några av Sardinens vackraste stränder. Vi går först upp på höjden, för att njuta av utsikten över pinjeskogen och lagunens vattenspegel, sedan följer vi strandpromenaden och gör avbrott för picknicklunch, vila och härliga bad. Under eftermiddagen reser vi tillbaka till Orosei. Resterande dagen fri, middag på egen hand. (F, PL)

Vandring: Lätt/medelsvår vandring om cirka 3 timmar på skogsstig och väg eller stig med grövre grus och en del större stenar. Varierande terrräng, mest slätt, men bitvis lätt kuperat. Cirka 8 kilometer.

Dag 8
BARBAGIA – BARBARERNAS RIKE

Det är dags att säga ”Arrivederci” – på återseende – till det vackra Sardinien för denna gång, men innan dess ska vi fylla på med ytterligare några minnesvärda stunder, och se lite mer av inlandet. Detta, enligt romarna, ”obskyra och otillgängliga” bergslandskap som beboddes av ett “barbariskt” folk har genom årtusenden bevarat de äldsta traditionerna. Ingen annanstans på ön finns så många lokala fester, danser och folkdräkter.
I byn Mamoiada klär männen under vårens festligheter ut sig till ”Mamuthones”, med svarta masker, fårskinnsdräkt & ett trettiotal koskällor på ryggen. Vi besöker ett unikt museum, där vi får uppleva något av Barbagias själ. Vi besöker sedan byn Orgosolo, känd för sina “murales” – väggmålningar. Får och getter trivs fint i det kuperade landskapet. Fårskötsel är en vanlig sysselsättning. Vi äter en traditionell lunch med herdar och beger oss sedan mot Algheros flygplats för hemresa. (F, L)

Reseledare

Monica Johansson

Italien, Sardinien

Monica började arbeta som ciceron i Italien på 90-talet, och ser fram emot att visa ReseSkaparnas gäster några av sina sardiska smultronställen.

Giovanni Masala

Italien, Sardinien

Giovanni, eller "Nanni" som han kallas, är en stolt sard som tycker mycket om att vistas i naturen. Han arbetar som agronom, och kan mycket om öns flora och fauna. Tillsammans med Monica har han rest en hel del i Europa, men också i Afrika och Sydamerika. Nu ser han fram emot att ta med er på äventyr på sin ö.

Hotell

ALGHERO: HOTEL ANGEDRAS *** 4 NÄTTER

Angedras är ett rymligt hotell som ligger i en lugn del av Alghero, cirka 800 meter från stadens historiska centrum. Här erbjuds gratis WiFi, en panoramaterrass, bar och frukostmatsal.

Rum: Alla rum är inredda i sardisk stil och har luftkonditionering och en 32-tums lcd-tv med satellitkanaler.
Faciliteter: Frukostrestaurang, hiss, bar

På morgonen serveras en stor frukostbuffé med bakverk, kakor och mycket mer på Hotel Angedras vackra terrass. Baren är öppen till sent på kvällen.

 

Länk till hotell: Angedras

OROSEI: GLI ULIVI*** 3 NÄTTER

Hotel Gli Ulivi ligger fint i den gamla historiska delen av Orosei högt upp på en kulle så man får en fantastisk vy över staden, bergen och havet.

Rummen: ca 20 kvm med modern inredning. Alla rum har balkong, wifi, minibar, hårtork, säkerhetsbox och TV.

Faciliteter: Frukostmatsal, hiss, restaurang

 

Länk till hotell: Gli Ulivi

 

Bra att veta

Detta är en gruppresa med 20 deltagare.

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>