Natursköna Sardinien – Strövtåg och kultur med Senioren

Lätta vandringar - Natur - Barbagia - lokal mat & dryck med Monica, Giovanni & Teo

Sardinien – en av Italiens mest natursköna regioner – ett eget land med stolta sarder, karga berg och gyllene kuster. Detta är en resa för er som tycker om eller är nyfikna på Italien, maten, människorna och kulturen. Här får ni allt och lite till. Någon har kallat ön för Medelhavets bäst bevarade hemlighet. Sardinien har allt det där som vi nordbor uppskattar med Italien. Ändå är det ett helt ’eget land’ som bjuder på upplevelser för alla sinnen. Kom med på en unik ny resa där vi utforskar och upplever öns landsbygd under lättare vandringar, goda måltider, möten med människor i en underskön natur. Allt tillsammans med Teo, vår chaufför, som är en stolt sard som brinner för att få visa Barbagia, sina hemtrakter och Monica, vår ciceron som är bofast på Sardinien och har guidat i Italien i över 30 år. Hon kan verkligen sin ö och tillsammans med Teo, tar de oss dit ”inte alla turister kommer”. Sardinien liksom många delar av Italien är en ö för dig som gillar det ljuva livet, här smakar vi på lokal mat och dryck och Monica ger oss en inblick i öns historia, kultur och vardag. På våra vandringar möter ni även Giovanni som är agronom och särskilt intresserad av flora och fauna. I oktober har livet på ön gått in i en lugnare lunk. Varmt välkommen med på en spännande upptäcktsfärd på Monicas underbara ö! Resan är unikt framtagen till Senioren.

Sardiniens stolta folk njuter av en lång och varm sommar där det klarblå havet lockar från slutet maj till oktober. Vår ciceron Monica Johansson, som bor här, vill verkligen poängtera att Sardinen är så mycket mer än bara sol och hav. Öns fantastiska historia mitt i en särpräglad kultur med egna traditioner gör att man upplever något utöver ”det vanliga Italien”. Vårt boende är i vackra Alghero med en bildskön medeltida stadskärna och i Nuoro, en by i de sardiska bergen. Vår resa tillsammans kommer att innehålla havsvandringar mitt i den doftande och grönskande medelhavsmacchian och sköna bad vid undersköna stränder, en bergsvandring men även möte med lokala mathantverkare och en vinproducent.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare & vandringsledare
 • Flyg Arlanda/Landvetter/Kastrup - Alghero t/r
 • Bussresa enligt program
 • Del i dubbelrum med frukost (F) 5 nt Alghero, 2 nt Nuoro
 • 5 picnicluncher (PL)
 • 2 luncher varav en med herdarna och en på Agriturismo (L)
 • 5 middagar varav en lättare och en på Agriturismo (M)
 • Vinprovning (V)
 • Guidade turer i: Orgosolo, Alghero
 • Besök i flera små byar
 • 6 lättare vandringar på 1,5 tim - 4 tim
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 2 700 kr
ALLA SPF MEDLEMMAR HAR 500 KR RABATT.

Höjdpunkter

 • Monicas kunskap och intressanta berättelser om Sardinien
 • Giovannis kunskap om natur och fauna
 • Teos engagemang och hemma hos hans familj besök
 • Natursköna vandringar längs hav och i bergen

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2023-10-21
Resa: Natursköna Sardinien – Strövtåg och kultur med Senioren
Dagar: 8
Pris: 21350 kr
Platser: Väntelista

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
OLBIA - ALGHERO

Vi anländer Olbia på kvällen och vid ankomst möter Monica och Teo oss på flygplatsen för resa till Alghero, (ca 2 timmar). På bussen berättar Monica lite om öns historia och kultur och vi gör även ett stopp i den lilla byn Oschiri för kvällsmat.  Väl framme på vårt trevliga mellanklasshotell Angedras får vi våra rum. Hotellet är beläget i ett lugnt område i närheten av havspromenaden ”Lungomare” och med ca 15 minuters gångavstånd till Algheros charmiga gamla stadsdel (Kvällsmål)

Dag 2
MEDELTIDA ALGHERO OCH STRÖVTÅG VID HAVET

Vi inleder dagen med stadspromenad i de medeltida delarna av Alghero. Den plats där Alghero ligger idag har varit bebott sedan förhistorisk tid under den s k Ozierikulturen, 5000 år f Kr och Nuraghecivilisationen från 1.500 f Kr. Fenicierna besökte även platsen och tack vare det strategiska läget i Medelhavet byggdes staden runt en befäst hamn runt 1102, av de genovesiska härskarna, familjen Doria, som regerade här i stort sett ostörda under århundraden fram till 1353 när de aragonesiska kungarna erövrade ön. Alghero kunde åter växa i betydelse då katalanska kolonisatörer kom till ön och i början av 1500-talet fick staden status som kunglig stad –  Ciutat de l´Alguer. Habsburgarna spred sin elegans över staden fram till början av 1700-talet och de piemontesiska kungarna av Savojen tog över. De kullerstensklädda gatorna i stadens hjärta visar dock tydligt det katalanska inflytandet och då iberiska härskare återkom förstärktes det ytterligare.

Efter rundturen tar vi vår buss till den närbelägna kuststaden Fertilia för att göra en första, lätt havsvandring tillsammans på ca 4 km och vårt underlag är mestadels sand och skogsstig. Vi avslutar vår vandring med picknicklunch. Den som önskar kan ta sig ett dopp innan vi återvänder till hotellet. Till kvällen tipsar Monica om några mysiga restauranger på gångavstånd från hotellet och för de som vill äta middag tillsammans bokar hon bord.

Vandring: Lätt vandring längs med havet cirka 4 kilometer sand- och stenstig.
Måltider: Frukost (F) & Picknicklunch (PL)

Dag 3
NURRA, PORTOFERRO-PORTICCIOLO

Idag väntar undersköna bergsstigar längs kustlinjen i regionen Nurra, känd för sitt lantbruk och vida vyer. En vandring går längs kustlinjen i Nurra di Fuori, längs kullar vars sten utsatts för kraftfull erosion som skapat spektakulära klippor och ett dramatiskt landskap fullt av skrevor och raviner. Vid lunchtid dukar vi upp vår medhavda picknick och njuter av den och en härlig utsikt över havet. Efter vandringen får vi en välförtjänt vila vid den lilla stranden i Porticciolo och den som önskar kan ta sig ett uppfriskande dopp. Därefter återfärd till hotellet. Kvällen och middagen på egen hand.

Vandring: Lättare vandring 8 km, ca 4 timmar på bitvis stenigt underlag i lätt kuperad natur
Måltider: Frukost (F) & Picknicklunch (PL)

Dag 4
NURAGER, VINGÅRD OCH SKÖNA CAPO CACCIA

Vi inleder dagen med ett guidat besök vid de arkeologiska bronsålderslämningarna som är så typiska för Sardinien – de cirkelformade murade nuragerna. Det finns ca 7000 stycken på ön! Nuragher uppfördes från omkring 2000-fKr och var utsiktstorn som omgavs av hyddor för byns innevånare. Vi reser ut mot Porto Contebukten som ligger i nordvästra delen av ön och omgärdas av de vita glimmande uddarna Capo Caccia och Punta Giglio. Kusten är full av småvikar, öar och långa sandstränder mot ett skimrande turkost hav. De naturliga hamnarna har använts sedan romersk tid, eftersom de är skyddade från nordvästliga vindar. Idag är både hav och land skyddade under naturparksstatus. Vi tar en skön promenad längs havet och möjlighet finns till bad om vädret tillåter. Vi har med oss en smörgås och lite frukt som vi äter på vacker plats. Åter till vårt hotell.

Tidig kväll besöker vi en familjeägd vingård där dottern i familjen, Anna Maria väntar på oss, för ta oss med på rundvandring bland vinrankor och olivträd i solnedgången. Hon berättar om allt som är värt att veta om vinodling. När vi kommer får vi smaka på en vermentino som aperitif och under rundturen i vingården serveras ett smakprov på deras rosévin. Väl åter på gården får vi testa tre av gårdens röda viner under en trevlig vinprovning. Det blir en lätt kvällsmåltid i form av smakprov av ostar, lokal salsiccia (korv), gårdens olja och Carasau, ett sardiskt tunnbröd. Vi avslutar med dessert och myrtenlikör.

Vandring: Lätt vandring på grov stenväg och landsväg  cirka 1 ½ timma.
Måltider: Frukost, Picknic smörgås och vinprovning med kvällsmål

Dag 5
STINTINO, HAVSVANDRING I RENA MAJORE, SARDISK MÅLTID

En knapp timma nordväst om Alghero hittar vi den gamla fiskebyn Stintino som grundats i slutet på 1800-talet av invånare från den närbelägna ön Asinara. Här framställdes salt och ett omfattande fiske bedrevs, framför allt av tonfisk. Stintino är idag mest känt som ett rofyllt och genuint semesterparadis, inte minst för fastlandets italienare. Vi tar en kort morgonpromenad i Stintino och kliver sedan på bussen för vidare färd mot havet, för en underbar tur med sköna vyer på stigar som trampats upp av getter och får.

På böljande kullar kantade av dramatiska klippor, ned mot sandstranden Rena Majore, där möjlighet finns för bad. Eftermiddagen/kvällen är vikt för typisk lantlig middag och traktens vin på agriturismo i området Nurra.

Vandringen går på djurstigar som kan vara lite steniga och ojämna och landskapet är bitvis kuperat, 7 km, cirka 3 timmar.

Måltider: Frukost, Picknicklunch och middag på agriturismo

Dag 6
BOSA, STRANDVANDRING TRESNURAGHES TILL NUORO - BARBAGIA

Efter frukost lämnar vi Alghero och reser söderut, längs en mycket panoramisk kust,ofta nämnd som en av världens vackraste kustvägar, mot staden Bosa, och vidare längs kusten ned mot Oristano. Vi stannar till en stund, för att ta oss en titt på Bosa och reser sedan vidare mot startpunkten för dagens vandring i närheten av orten Tresnuraghes. Vi vandrar längs några av Sardiniens vackraste stränder: Is Arutas, Porto Alabe och ett av de karaktäristiska tornen, som restes under 15- och 1600 talen av de katalanska erövrarna. Vi har med oss en picknicklunch som vi avnjuter på vacker plats. Denna del av Sardinien heter Arborea och är känt för sina frodiga marker med frukt- och grönsaksodlingar, mjölkproduktion, mussel- och fiskodlingar. Här framställs också ”bottarga”, torkad rom från multe, som är en världskänd delikatess. Arborea var dessutom hemvist på 1300-talet för drottning Eleonora, som ärvt området av sin far. Denna modiga kvinna och hennes trupper gick segrande ur två krig mot aragonierna och härskade år 1394 över nästan hela Sardinien.

Nu vänder vi bussen mot Theodores hemtrakter, Barbagia – Barbarernas berg och byar. Vi bor i en av bergbyarna Nuoro på det familjeägda hotellet Grillo. Vi får våra rum och kopplar av en stund och äter sedan en gemensam middag på hotellet.

Vandring: Vi vandrar huvudsakligen längs med havet och sandstig, utan större höjdskillnader, dvs inga branta uppförs- eller nedförsbackar 6-7 kilometer.   Cirka 2 1/2 timmars promenad.
Måltider: Frukost, Picknicklunch och middag på hotellet i Nuoro

Dag 7
Barbagia - berg och byar

Nu befinner vi oss i en av de ”blå zonerna” där människor lever lyckliga och är friska till över 100 års ålder. Monica berättar om varför man lever så länge här, kanske hemligheter ligger i det lokala röda vinet gjort på Cannonau druvan. På förmiddagen beger vi oss till Fonni och Bruncuspina, som ligger i bergsområdet Gennargentu. Här väntar en lättare vandring i bergen med Teo och Monika som avslutas med en trevlig lunch på en agriturismo. Sardinien, framför allt Barbagia, är fyllt av traditioner, mystik och vidskeplighet. I byn Mamoiada klär männen under karnevalen ut sig till ”Mamuthones”– svarta masker, fårskinnsdräkt & ett trettiotal koskällor på ryggen. På eftermiddagen besöker vi ett unikt museum, där vi får se och uppleva dessa traditioner. Till kvällen skall vi besöka Teodoros svåger i byn Oliena, han har dukat upp en trevlig avslutningsmiddag. Byn är känd för sitt vin Nepente di Oliena.

Vandring: 5 km i bergen, delvis stenig stig med ca 250 m höjdskillnad.
Måltider: Frukost, lunch på agriturismo och middag hemma hos Teos svåger i liena

Dag 8
LUNCH MED HERDARNA, ORGOSOLO

Idag skall vi uppleva mer av öns fascinerande inland, Barbarernas berg och byar. Romarna, som vid flera tillfällen från 200 f Kr och framåt försökte ta kontrollen över de stolta sarderna och deras älskade ö, hade särskilt svårt att komma överens med inlandets folk, som de kallade för ”barbarer”. Detta, enligt romarna, ”obskyra och otillgängliga” bergslandskap består delvis av bergskedjan ”Gennargentu”. Kanske just det faktum att dessa delar av inlandet varit särskilt otillgängligt från havet inte bara skyddat från inkräktare, utan även bevarat de äldsta traditionerna. Ingen annanstans på ön finns så många lokala fester, danser och traditionella dräkter. Större delen av det kuperade landskapet är inte lämpat för odling av spannmål eller frukt, men får och getter trivs fint. Fårskötsel är en vanlig sysselsättning. Vi äter en god lunch med herdar och besöker byn Orgosolo, känd för sina väggmålningar. Efter en god lunch med herdarna beger vi oss mot Olbia flygplats för hemresa.

Måltider: Frukost, lunch med herdarna

Reseledare

Monica Johansson

Italien, Sardinien

Monica började arbeta som ciceron i Italien på 90-talet, och ser fram emot att visa ReseSkaparnas gäster några av sina sardiska smultronställen.

Hotell

ALGHERO: HOTEL ANGEDRAS ***

Angedras är ett rymligt hotell som ligger i en lugn del av Alghero, cirka 800 meter från stadens historiska centrum. Här erbjuds gratis WiFi, en panoramaterrass, bar och frukostmatsal.

Rum: Alla rum är inredda i sardisk stil och har luftkonditionering och en 32-tums lcd-tv med satellitkanaler.
Faciliteter: Frukostrestaurang, hiss, bar

På morgonen serveras en stor frukostbuffé med bakverk, kakor och mycket mer på Hotel Angedras vackra terrass. Baren är öppen till sent på kvällen.

 

Läs mer om hotellet

NUORO: HOTEL GRILLO ***

Läge: Hotel Grillo ligger i den historiska stadskärnan i Nuoro, bara 200 meter från det etnografiska museet och katedralen.
Det är ett traditionellt italienskt familjehotell med ljus inredning.
Rummen: Wc/dusch, hårfön, AC, TV, telefon, värdeskåp och gratis WiFi
Faciliteter: Frukostrestaurang, hiss.
Adress: Via Mons,  Melas 14, 08100 Nuoro
Tel: +39 078438678
Hemsida