Italien – Solens mat & vin

En resa för dig som vill uppleva det jordnära italienska köket, pittoreska byar och storslagen natur.

Johan och Lea, som har bott i Italien i mer än 15 år, välkomnar oss som deras personliga gäster och tillsammans gör vi dagsutflykter till olika småbyar på landsbygden. Där provsmakar vi lokalproducerade specialiteter såsom ost, vin, olivolja, korv och skinka. Vi är en liten exklusiv grupp och precis som i TV-serien Solens Mat får vi komma nära inpå och till och med in i köken.

Vi bor i den lilla kuststaden Terracina där vi äter fiskbaserad mat på många av de trevligaste och bästa krogarna. Förutom mat och dryck bjuder resan även på en del kultur, såväl vardaglig som historisk. Vi rör oss i spåren av neandertalare, etrusker, romare, påvar och Mussolini som alla bidragit till Terracinatraktens historia.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Flyg Arlanda-Rom t/r
 • Del i dubbelrum med frukost
 • 10 måltider med dryck
 • Utfärd Cori med ricotta- och skinkprovning
 • Utfärd San Felice med nationalpark
 • Utfärd olivgård i Monte San Biagio
 • Besök på Jupitertemplet
 • Besök i restaurangkök med visning & tips
 • Ost- och vinprovning
 • Ostron- och musselprovning
 • Ett lektionstillfälle i Italienska
 • Svensktalande reseledare
TILLVAL:

Enkelrum: 1 500 kr
Utfärd Ponza med lunch*: ca € 90
* Bokas och betalas på plats i Euro.

Liten exklusiv grupp på max 25 pers

Höjdpunkter

 • Hemma hos lokala mat producenter
 • Nazzarenos matlagning
 • Avsmakningsmiddagen i Terracina
 • Prosecco med utsikt över Terracina
 • Den goda maten

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM -ROM

Johan möter oss på flygplatsen i Rom och tar oss med till Terracina. Runt 19.00 är vi framme vid vårt hotell och lite senare samlas vi för att skölja ner resdammet och få något gott i magen. (M)

Dag 2
SPRÅK & MATLAGNING

De som har lust följer med Lea och närmar sig det italienska språket genom lite praktiska och lekfulla övningar. Lunchen intar vi på stranden hos Ivano och Rosella På kvällen bjuder kocken Nazareno in oss i sitt kök och visar hur man lagar en trerättersmiddag som vi sedan avnjuter med ett gott vin. (F, L, M)

Dag 3
GLASS & OST- OCH VINRESA

Vi börjar dagen med att besöka glassmakaren en Nunzio. Sen går vi till Vincenzos ostronställe och restaurang. Här får vi tillfälle att prova ostron och en härlig lunch vid havet. På kvällen beger vi oss till delikatessaffären ”La Bottega di via Sarti” där vi blir guidade på en Ost- och Vinresa genom Italien av den stolte ägaren Emanuele Coppola. En lättare måltid serveras under vår vinresa. (F, L,M)

Dag 4
CORI

Idag besöker vi Cori och Maurizio Ricci som visar hur han kokar sin lufttorkade skinka och en lokal herde som demonstrerar hur man gör ricotta och pecorinoost. Vi avsmakar detta och annat under en buffélunch. Sen besöker vi den anrika och pittoreska bergsbyn Cori med dess kända Akropolistempel. Åter i Terracina går vi upp till Gamla Stan där vi efter en guidad promenad äter gemensam middag i denna historiska miljö. (F, L, M)

Dag 5
SAN FELICE & CIRCEO

Vi beger oss till byn San Felice och Circeos nationalpark där vi äter vi lunch vid de vidsträckta sanddynerna. På kvällen har ni möjlighet att själva utforska någon av Terracinas mysiga krogar. (F, L)

Dag 6
EGEN DAG/UTFÄRD PONZA

Vi erbjuder en frivillig utfärd till Ponza, en ljuvlig ö av vulkaniskt ursprung, ofta kallad Capris lillasyster. Vi guidas runt ön och äter en god lunch. På kvällen går vi till ”Hosteria del Vicoletto” för att njuta av en middag på fisk och skaldjur. Nu väntar en måltid som kombinerar det bästa med Italien, god mat, gott vin och ett varmt bemötande. (F,M)

Dag 7
MONTE SAN BIAGIO

Denna dag besöker vi en liten genuin familjegård intill Monte San Biagio, en bergsby i närheten av Terracina. Väl framme bjuds vi på en hemlagad lunchbuffé lagad enbart på gårdens produkter. Vi besöker en olivoljekvarn och passerar även en korkeksodling. Vi avslutar veckan med att åka upp till det anrika Jupitertemplet. Här intar vi en gudomlig aperitif och njuter av den fantastiska utsikten och solnedgången. (F, L)

Dag 8
HEMRESA

Vi lämnar Terracina för hemresa via Rom.(F)

Reseledare

Johan & Lea

Italien, Terracina

Vårt värdpar i Terracina, Italien – Johan och Lea, tar oss med på dagsutflykter till olika småbyar på landsbygden.

Hotell

Terracina: Hotel Albatross

Läge: Hotellet ligger ett kvarter från strandpromenaden, nära affärer och stadens centrum.
På rummen finns: WC, dusch/bad, balkong, luftkonditionering, telefon, internet service, kylskåp, färg-TV och värdeskåp.
Faciliteter: Hotellet har en bar och utomhuspool. (poolens använding kan ej garanteras då det bygger på hur väderförhållandena är under denna period. Badmössa är obligatoriskt.)
Hemsida: www.hotel-albatros-terracina.it
Adress: via Manzoni 22/a , 04019 Terracina LT Tel. + 39 0773 724248

Om resmålet

Huvudstad:    Rom
Språk:    Italienska, tyska och franska
Folkmängd:    60,8 miljoner
Yta:    301 250 km2
Valuta:    Euro
Religion:    Romersk-katolsk
Statsskick:    Republik

 

 

Klimat

I Italien råder huvudsakligen tre olika typer av klimat. Tempererat klimat med kall vinter och varm sommar råder i hela norra Italien, (förutom i Alperna och kusten i Genuabukten där medelhavsklimat råder) samt i nästan hela Apenninernas-kedja. Städer där tempererat klimat råder är exempelvis Milano, Turin, Verona, Parma, Udine och Trieste. Alpint klimat råder i Alperna och vissa delar av Apenninerna. Städer där alpint klimat råder är exempelvis Cortina, Aosta, Bolzano, Bormio, Livigno, Cervinia och Courmayeur. Medelhavsklimat råder längs hela kusten (förutom vid Venedigbukten), södra delen av landet (även inlandet), samt öar. Städer där medelhavsklimat råder är exempelvis Florens, Rom, Neapel, Bari och Palermo. Tillgången till många olika klimatområden gör att Italien är ett mycket rikt land även vad gäller djur och växter – mångfalden är stor. I vissa delar av landet förekommer jordbävningar, laviner, vulkanutbrott och översvämningar. Några av Italiens miljöproblem är luftföroreningar från industrier, förorenade floder och kustvatten. Dessutom är fortfarande hanteringen av det industriella avfallet undermålig.

Religion
Ungefär 90 % av italienarna tillhör den katolska kyrkan, vars centrum och överhuvud (påven) residerar i Rom i den i viss mån självständiga Vatikanstaten.
Historia
Den italienska historien är lång och innehållsrik med många olika styren, t.ex. Romarriket, Tysk-romerska riket, Habsburgska riket osv.
Italienska köket
Det italienska köket är den typiska kokkonst som utvecklats i Italien. Köket kännetecknas allmänt av sin enkelhet och sin betoning på färska råvaror av hög kvalitet. Ingredienser och rätter varierar från region till region men betecknas vanligtvis som medelhavs kök. I norra Italien används generellt mer smör och andra mejerivaror än vad som används i södra Italien, som använder olivolja i högre grad. Många rätter och produkter har blivit internationellt kända, som den italienska olivoljan, ostsorter (exempelvis parmesan, mozzarella och gorgonzola), korv- och charkuteriprodukter som mortadella, salami, parmaskinka samt pasta, pizza och lasagne. Till matkulturen hör också Italiens rika vinproduktion, med välkända viner som chianti och barolo. Kaffe, och då särskilt espresso, har också kommit att spela en viktig roll i det kulturella italienska köket.

Terracina
Terracina (latin Tarracina) är en hamnstad cirka 11 mil sydost om Rom i Italien. 2011 hade den 44 657 invånare. Terracina grundades av etruskerna och nämns redan 509 f.Kr., men blev inte romersk koloni förrän 329 f.Kr. Staden hade under antiken stor stra¬tegisk betydelse med sin hamn, som anlades av kejsar Antoninus Pius. När Via Appia byggdes 312 f.Kr. upplevde staden sin första blomstringsperiod. Kejsarna Galba och ett antal påvar Domitianus hade bostäder i Terracina. Den gamla anrika härvägen Via Appia som går från Rom till Brindisi passerar som nämnts Terracina och knöt staden nära an till romarriket. Gamla staden, Centro Storico, innehåller gamla byggnader från nästan alla epoker som förflutit sedan stadens grundande, från antik tid till medeltid. Själva stadsmuren finns bevarad till viss del. I gränderna döljer sig mysiga kaféer, butiker och restauranger. En del av Via Appia finns också kvar. Bakom staden, på toppen berget till, ligger ett spännande Jupitertempel. Utsikten därifrån är fantastisk. När staden senare förlorade sin strategiska betydelse blev orten främst en plats för fiske. Traditionen av att fiska går igen i menyerna hos stadens många och välbesökta restauranger. I Terracina arrangeras varje torsdag en stor marknad med både mat, husgeråd och kläder. Där turisterna trängs med lokalbefolkningen, som ofta gör sina veckoinköp där. Terracina är en av de semesterorter i Ita¬lien som besöks av flest italienare. Det är också en av de allra äldsta badorterna i landet, då även de gamla romarna tyckte om orten. Populariteten kommer sig av ett underbart klimat, den fantastiska stranden som mäter över 5 km i längd, den historiska miljön och det härliga bylivet. Det gör att Terracina har en genuint italiensk känsla och atmosfär. Utanför Terracina ligger Ponza-öarna. Som väl kan mäta sig med både Capri och Ischia. De är trevliga utflyktsmål och erbjuder en storslagen natur. Det går båtar dagligen till och från Ponza-öarna från Terracinas hamn.

+ Visa mer

Resekommentarer

Solens mat i Terracina

Är verkligen supernöjd. Lea och Johan har varit helt fantastiska!!! Delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter samt fått mig att känna mig som deras privata gäst. Jag hade inte förväntat mig en så positiv upplevelse.

Elisabeth Roth

Visa kommentaren

Solens mat i Terrcina

Vi vill gärna tacka för den perfekta resan till Italien. Jag tror att vi samtliga som var med på resan i maj i år tyckte att en bättre resa har vi inte varit med om.

Kerstin & Ragnar Fossgaard

Visa kommentaren

Solens mat - Italien

Vi vill gärna tacka för den perfekta resan till Italien. Jag tror att vi samtliga som var med på resan i maj i år tyckte att en bättre resa har vi inte varit med om. Allt fungerade perfekt, hotellet, utflykterna med aktiviteter och detta underbara reselederpar, Lea och Johan.

Kerstin och Ragnar

Visa kommentaren

Bra att veta

Praktisk information

 

Allergier
Anmäl detta före resan till ReseSkaparna på telefonnummer 08-94 40 40.
Bagage
Håll det under uppsikt. Märk ditt bagage med din adress, hotellets namn och adress. Kolla att bagaget verkligen kommit med bussen.
Butiker
De flesta butiker har öppet från 8.30/9.00 till 13.00 och 15.30/16.00 till 19.00/20.00 (måndag till lördag) och många även på söndagar.
Dricks
Drickssystemet är i stort sett som det svenska. Restaurangnotor inkluderar betjäningsavgift, men man brukar lägga till 10-15% beroende på restaurangens klass och räkningens storlek och självklart bara om man är nöjd.
Elektricitet
Strömmen i Italien är som i Sverige 220V. Eluttagens utformande kan dock variera, ibland passar våra kontakter, ibland inte. En adapter finns oftast att låna på internationella hotell, annars finns attinhandla i närmasta elaffär.
Ficktjuvar
Ficktjuvar förekommer tyvärr över hela världen, även i Italien och därför är det viktigt att alltid hålla koll på handväskor. Låt aldrig bagage eller andra tillhörigheter stå utan uppsikt!
Foto
Det kan ibland vara svårt att gå ifrån och köpa batterier till kameran så tag gärna med extra hemifrån.

Hemsida
www.italiantouristoffice.se
Klädsel
Ledig klädsel på dagarna och lite finare på kvällarna vid middagarna. När vi åker på utflykter är det lämpligt med lediga och bekväma kläder.
Kommunikationer
Det finns ett väl utbyggt tågnät och goda bussförbindelser. Båda transportformerna är billiga, men inte alltid så snabba. Tågförbindelserna, som italienarna med rätt är stolta över, håller hög klass och är säkra.
Kreditkort
Alla internationella kontokort godtas, såsom VISA, Master Card, Maestro och American Express. I de flesta butiker, hotell och restauranger kan man betala med kort. Taxibilar, kiosker, barer samt små butiker accepterar normalt bara kontanter.
Mat och dryck
Om Italiens matkultur har det sagts att den är världens mest kända. Sanningen i detta påstående kan diskuteras med en fransman. Men faktum är att det inte överraskar många att Italiens huvudrätter är pizza och pasta. Italien har också formidabla viner. Nämnvärt är till exempel Lambrusco som bara produceras med sin rätta smak i sitt hemland.
Mediciner
Packa dina mediciner i handbagaget. Det är bra att ta med eget husapotek som värktabletter, plåster, våtservetter och annat som man kan behöva.
Måltidsdrycker
Måltidsdrycker och förfriskningar ingår inte i priserna (om det inte anges).
Nödnummer
Vid nödläge, ring Polisen 112, Ambulans 113 och Brandkår 115.
Packning
Packa helst en stor resväska och handbagage. Du bör räkna med att själv kunna bära dina väskor från bussen till ditt hotellrum. Bärhjälp kan finnas på hotellen, det är då lämpligt att lämna dricks.
Personliga utgifter
Om du nyttjar hotellets rumsservice, betal-tv, telefon eller liknande ingår det ej i resans pris. Vi ber dig att betala dessa kostnader till hotellet innan avresa.
Post
Postkontoren håller i allmänhet öppet måndag-fredag kl 8.30-14.00, samt lördag kl 8.30-12.00. Frimärken (“francobollo”) kan inhandlas även i tobaksaffärer, sök svart eller blå skylt med stort vitt T.
Restauranger
Restauranger håller oftast öppet för lunch kl 12.00-14.00 och för middag på kvällen kl 19.30-22.00. Många restauranger håller stängt någon dag i veckan, ofta söndagar eller måndagar.
Tid
Italien ligger i samma tidszon som Sverige.
Vatten
Man dricker vanligtvis inte kranvattnet i Italien, inte för att det är farligt men för att det inte smakar gott.
Väckning
Tag med väckarklocka om du inte har någon mobiltelefon med denna funktion på. Du kan även beställa väckning på hotellet.
Vädret
Genomsnittlig temperatur i Italien i maj är mellan 16 och 24 ºC.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev