Norra Grekland

- med antika fynd, hänförande vyer, välgörande termalbad och den goda grekiska maten

Under en vecka får vi uppleva de norra delarna av Greklands fastland med allt från antika fynd, hänförande vyer, välgörande termalbad och den goda grekiska maten. Med kilometerlånga sandstränder, det fantastiska landskapet mellan Egeiska havet och det legendariska Olymposberget, är Katerini, strax söder om Thessaloniki, en perfekt utgångspunkt för vår resa. Här bor vi bekvämt på ett femstjärnigt hotell med SPA. Med oss har vi Helena Papadopoulou som är halvgrekiska, född och uppvuxen i Stockholm men nu boende i Katerini där hon driver familjens boutiquehotell tillsammans med sina två barn. Höjdpunkter under resan är när vi besöker Helenas vän Yannis på familjens vingård där vi provar viner och äter lokala specialiteter. Unescovärldsarvet Meteora bjuder på en upplevelse som inte kan beskrivas med ord utan måste upplevas.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Flyg Arlanda - Thessaloniki t/r
 • Reseledare Helena Papadopoulou
 • Del i dubbelrum inkl. frukost (F) 7 nätter
 • 4 luncher inkl. vin & vatten (L)
 • 5 middagar inkl. vin & vatten (M)
 • Bussresor enligt program
 • Entré och badavgift termalbad
 • Utflykt till Olymposberget
 • Utflykt till Vergina & Pellas inkl. entré museum
 • Utflykt till kloster i världsarvet Meteora
 • Besök till vingård med grekisk afton inkl. vinprovning och mat
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum 2 500 kr

Höjdpunkter

 • Innehållsrik resa med en lokal svensktalande reseledare
 • Femstjärnigt hotell med SPA
 • Besök på vingård med grekisk afton
 • Unescovärldsarvet Meteora

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
STOCKHOLM - THESSALONIKI

Direktflyg med ankomst till Thessaloniki sen kväll där Helena möter oss och tar oss med till vårt femstjärniga hotell i staden Katerini.

Dag 2
OLYMPOSBERGET

Sovmorgon och frukost. Idag åker vi på en utflykt till berget Olympos, det högsta berget i Grekland och de 12 gudarnas berg enligt mytologin. Där kommer vi att stanna till och besöka ett gammalt kloster och efter det tar vi oss till Pandeleimona där vi stannar och äter lunch med en utsikt över hela området. Olympos har 52 toppar och dess nedre sluttningar är mycket smala och kraftigt skogsklädda med gröna kanjoner huggna med vattenfall och grottor. Sedan slutet av 30-talet har hela området beaktats Nationalparken, för sin stora biologiska mångfald och sedan 1981 har UNESCO tilldelat Olympos titeln Biosfärreservat. Tillbaka till Katerini och gemensam middag. (F, L, M)

Dag 3
TERMALMBAD & VATTENFALL

Efter frukost beger vi oss iväg till Pozar. Här finns varma naturkällor med en stor utomhusbassäng och flera mindre bassänger inomhus. Vi delar oss i grupper och badar i privata pooler inomhus. Efter badet åker vi vidare till Edessa där vi äter en härlig lunch med vacker utsikt. De vill kan sedan följa med Helena på en vandring kring det underbara vattenfallet som finns här. Huvuddelen av vatten samlades först i en bassäng i den västra sidan av staden, fram till slutet av 1300-talet, men på grund av ett geologiskt fenomen bytte vattnet kurs, korsade staden och bildade detta spektakulära vattenfall. Med tiden skapades många mindre floder och sjön, där vattnet så småningom torkade ut. Den fascinerande utsikten över fallen var tidigare inte tillgänglig på grund av de branta sluttningarna och den täta vegetationen men nu går det att gå via trappor nästan hela vägen ner till slutet av fallet och det finns en plattform i mitten där man har en fantastisk utsikt över hela området. Dessutom kan man gå bakom fallet och känna hur vattenmassorna forsar fram med naturens kraft. Tillbaka i Katerini får vi fri tid för middag. Det finns restauranger på hotellet och i Katerini. (F, L)

Dag 4
VERGINA & PELLA

Idag åker vi på en halvdagsutflykt i arkeologins tecken då vi ska besöka Vergina och Pella. I Vergina besöker vi det arkeologiska museet där bl.a Alexander den stores pappa är begraven och i Pella, som en gång var den blomstrande huvudstaden i det gamla Makedonien, finns ett stort fält med massor av arkeologiska fynd. Vi äter gemensam lunch under dagen och får fri tid i Katerini till egna aktiviteter under kvällen. (F, L)

Dag 5
LEDIG DAG

Efter några dagar med utflykter så blir det skönt att få chans att utnyttja vårt fina hotell och dess faciliteter. Middagen äter vi på hotellet. (F, M)

Dag 6
METEORA KLOSTEROMRÅDE

Denna dag ska vi ta oss ner till klosterområdet Meteora. Samtliga kloster, idag endast 6 till antalet, en gång 24, är spektakulärt placerade högst upp på branta klippor av sandsten. Vi besöker ett av klostren och stannar för fotostopp. Här spelades en av James Bondfilmerna in och när man står på klipporna och tittar ut över Kalambaka så är det en närmast övernaturlig känsla. På vägen ner stannar vi först till i området Tempedalen. Dalen har fått sitt namn efter det antika namnet på en klyfta mellan berget Olympos i norr och berget Ossa i söder. Dalen är 10 kilometer lång och så smal som 25 meter på vissa platser, med klippor som är närmare 500 meter höga. Lunch äter vi på en restaurang och när vi är tillbaka i Katerini på kvällen väntar även gemensam middag. (F, L, M)

Dag 7
GREKISK AFTON PÅ VINGÅRD

På förmiddagen har vi fri tid till att vila, bada eller ta en promenad, alternativt shoppa, för att på eftermiddagen åka till en lokal vinproducent. Här bor familjen Pantoulis och vi blir visade runt av Helenas kompis Yannis för att sedan äta en middag som lagats på gården ackompanjerat av gårdens viner och levande musik. Vi får också smaka på gårdens tsipouro (grekisk destillerad spritdryck liknande grappa). Åter till hotellet för en god natts sömn. (F, M)

Dag 8
THESSALONIKI & HEMRESA

Sovmorgon, tid för att packa och sedan utcheckning. Vi kan passa på att njuta av den sista tiden på hotellet innan bussen hämtar oss på eftermiddagen för att åka mot Thessaloniki. Vi hinner med lite tid för shopping och gemensam middag innan vi beger oss till flygplatsen där vi tar farväl av Helena. Med oss i bagaget hem har vi många fina minnen av Grekland. (F, M)

Reseledare

Helena Papadopoulou

Grekland

Helena Papadopoulou är halvgrekiska, född och uppvuxen i Stockholm men nu boende i Katerini där hon driver familjens boutiquehotell tillsammans med sina två barn.

Hotell

Katerini: Mediterranean Village Hotel & Spa *****

Förstklassig service på Mediterranean Village Hotel & Spa! Det 5-stjärniga Mediterranean Village Hotel & Spa har ett vackert läge på stranden Pieria. Här finns ett spa, ett stort poolområde och ett fitnesscenter. Mediterranean Village Hotel & Spa erbjuder 176 rum, inklusive sviter med egen pool. Alla boenden har en lcd-tv och en balkong med havsutsikt. I hotellets restaurang kan du prova alla typer av medelhavsrätter tillagade med färska råvaror och kryddade med lokala örter. Drycker och kaffe erbjuds i loungebaren. I hotellets minilivs finns allt du behöver för vardagen. Spa Venus erbjuder uppvärmd inomhuspool med hydromassage, bastu och hamam utan entréavgift. Gratis solstolar och parasoller finns på stranden och vid utomhuspoolen.

Under de varmare månaderna finns ett vattensportcenter på stranden, med bland annat vattenskoter och kanoter. I området erbjuds underhållning både dag och natt. Du kan koppla av vid stranden eller strosa runt i turistbutikerna under dagen. Senare på dagen kan du njuta av en mängd olika barer och restauranger.

Läs mer om hotellet här>>

Bra att veta

På denna resa besöker vi både små och äldre städer med trappor och en del ojämna markförhållanden. Man behöver kunna gå på egen hand i trappor och på rundtur i ett par kilometer för att få ut det bästa av denna resa. Detta är en gruppresa med cirka 25 – 30 resenärer.