Spaniens Världsarv

- Åtta världsarv på en resa i Spaniens mat & vinkultur

Upplev essensen av Spaniens kulturarv med romarnas ingenjörskonst, medeltida riddares borgbyggen och spanska kungars storhetsvansinne. Se det enkla men stora i pilgrimsleden som leder till Santiago eller lär dig mer om världens kanske viktigaste arkeologiska utgrävning. Vi besöker flera bodegor och avnjuter viner tillsammans med traditionell mat eller moderna vanguardistiska rätter. Maten, vinet och kulturen ger oss en perfekt kombination av en njutning och lärdom. Vi specialstuderar en del platser med lokalguider och vår svenska ciceron Hans Eguinoa är med på hela färden. Fingertoppskänsla, intressanta vinklar & paralleller samt goda skratt utlovas! Vi bor på stadshotell eller i mysiga byhotell under denna resa i Spaniens historia.

Få länder, regioner och till och med resmål kan visa upp en kulturskatt likt Spaniens inland. Spaniens världsarv är mer än bara historiska platser. De lever vidare in i 2000-talet och levandegör landets spännande historia och dess fascinerande kultur. Vi besöker åtta UNESCO-listade världsarvsplatser, som väver samman besök av romerska, renässans och gotiska mästerverk med Spaniens historia.

Varje dag följer vi vår väg genom västerländsk historia och spansk lockelse. Kanske kan vi till och med tolka den spanska karaktären genom dess historia. Spanjoren är ju aldrig lagom eller neutral. Alltid antingen eller…

En upplevelseresa för kultur, mat & vinälskare.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare Hans Eguinoa
 • Flyg Arlanda-Madrid t/r
 • Del i dubbelrum med frukost 7 nätter
 • 5 luncher
 • 4 middagar
 • 5 vinprovningar med flertal D.O viner
 • Guidade rundturer i byar och städer
 • Besök till världsarvet Slottet El Escorial
 • Besök till världsarvet Ringmuren i Avilá
 • Besök till världsarvsstaden Salamanca
 • Besök till världsarvssaden Segovia
 • Besök till världsarvestaden Burgos
 • Besök till världsarvet Pilgrimsleden
 • Besök till världsarvet Atapuerca utgrävningarna
 • Besök till världsarvsstaden Alcalá de Henares
TILLVAL:

Enkelrum 2 990 kr

Höjdpunkter

 • Åtta världsarv på en resa
 • Bodegabesök i Rioja med vinkännare
 • Spaniens goda mat
 • Reseledare Hans Eguinoa

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
MADRID, EL ESCORIAL

Ankomst Madrid och transfer till vårt hotell i San Lorenzo de El Escorial, ca 45 km nordväst om Madrid. Hotellet ligger i närheten av världsarvet slottet El Escorial, ett kungligt slott med basilika, panteon, bibliotek, skola och kloster. Middag och vinprovning med lokala Madridviner. (M)

Dag 2
EL ESCORIAL, LOKAL VINGÅRD & MATLAGNING

Morgonbesök till  Världsarvet El Escorial. Slottet planerades under andra hälften av 1500-talet av kung Filip II och hans arkitekt Juan Bautista de Toledo. Kungen tänkte sig ett stort multifunktionellt komplex med slott, kloster och palats. Det stora komplexet, vars frontfasader i öst och väst mäter vardera 206 meter i längd, har en murhöjd på 17 meter. Stilen är italiensk högrenässans i Michelangelos anda. Slottet var bostad för den spanska kungafamiljen. Basilikan med sitt panteon är gravplats för de spanska kungarna och klostret – grundat av munkar i Hieronymusorden – innehas för närvarande av munkar i Augustinerorden. Det är ett av Spaniens och Europas mest framstående arkitektoniska verk från renässansen. Slottet upptar en yta av 33 327 m². Trots åtskillig förstörelse under krig och eldsvådor har slottet bevarat en mängd skatter, bland annat ett berömt bibliotek med klassiska och arabiska handskrifter.

Vidare till den lilla byn Cebreros, där vi besöker en lokal vinmakare för en trevlig enklare matlagningskurs där vi lagar vår egen lunch. Färden fortsätter sedan till Ávila där vi checkar in på stadens paradorhotell – en attraktion i sig – och besöker den gamla stadsdelen för att beundra världsarvsringmuren i kvällssolen. Middag med D.O. Sierra de Gredos viner. (F, L, M)

Dag 3
SALAMANCA

Vi fortsätter färden till den Gyllene världsarvsstaden Salamanca där lokalguide ger oss en överblick över Spaniens Florens med Spaniens äldsta universitet, katedralerna och snäckhuset. Salamanca är en av Spaniens vackraste städer. Kanske den mest charmerande och eleganta. Oavsett om det är solljus eller kvällsbelysning som kastar sitt speciella sken över stadens monument och gator, som reflekteras i och förstärks av den gyllene sandstenen, så är det någonting magiskt över staden. Vi får våra rum på eftermiddagen, egen kväll att utforska staden. (F, L)

Dag 4
SEGOVIA, BURGOS & SALAMANCA

Vi åker österut mot den imponerande legendomspunna Segoviaakvedukten (som är romarrikets förnämsta ingenjörsbygge och arv i Spanien) och njuter av de kungliga fontänerna i La Granja. Vi äter en medeltida lunch bestående av; grillat dilamm eller spädgris till lunch med D.O. Rueda samt röda Segoviaviner. Vi fortsätter sedan till Burgos och beundrar deras katedral och intager middag med denna vackra utsikt. Katedralen I Burgos eller Kastiliens fyrtorn, anses vara en av de förnämsta gotiska byggnaderna i hela Spanien! (F, L, M)

Dag 5
BURGOS, ATAPUERCA OCH BODEGA

Pilgrimsleden till Santiago är en av Europas äldsta och viktigaste pilgrimsleder och tillika världsarv! Sedan 800-talet vandrar man och rider västerut mot Galicien till apostelns grav. Morgonpigga  pilgrimerna är redan i marsch när vi lämnar Burgos och åker till Atapuerca, en av världens viktigaste arkeologiska lämningar och utgrävningar. Efter ett intressant besök reser vi österut längs Camino Santiago till Santo Domingo. På vägen tillbaka till Burgos besöker vi en Riojansk vinproducent. (F, L)

Dag 6
CERVANTES FÖDELSESTAD ALCALÁ, MADRID

Vi besöker ännu en vinbodega i rödvinsdistriktet Ribera de Duero och intager en enklare lunch i bodegan. Väl framme i Cervantes födelsestad Alcalá de Henares promenerar vi till stadens universitet och ser Cervantes födelsehus. Vi bor en natt i Alcalá. (F,L)

Dag 7
MADRID

Madrid är en av Europas stora huvudstäder, men i de centrala kvarteren runt Puerta del Sol och Plaza Mayor, med gågator och affärsstråk, upplevs den som en gemytlig småstad. Under en stadsrundtur ser vi Madrids avenyer, monumentala och eleganta arkitektur, vackra fontäner och tar en promenad i gamla stan. På eftermiddagen egen tid att utforska Madrid eller så kan man besöka ett av världens förnämsta konstmuseer, El Prado. känt för sina spanska mästare som: El Greco, Murillo, Velazquez och Goya. Samlingarna är enastående och unika i sitt slag. Museet innehåller även målningar av både italienska och flamländska mästare. Till kvällen en god avslutningsmiddag.  (F, M)

Dag 8
HEMRESA

Transfer till flygplatsen.(F)

Reseledare

Hans Eguinoa

Spanien

Hans är vår kunniga vandringsledare och vinkännare. Med honom får vi uppleva Det Gröna Spanien.

Hotell

El Escorial: Hotel EXE Victoria Palace 4*

Läs om hotellet här

Avila: Parador de Avila 4*

Läs om hotellet här

Salamanca: Hotel EXE Salamanca 4*

Läs om hotellet här

Burgos: Hotel Meson del Cid 3*

Läs om hotellet här

Madrid: Hotel Victoria 4*

Läs om hotellet här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev