Spaniens Världsarv

- Åtta världsarv på en resa i Spaniens mat & vinkultur

Upplev essensen av Spaniens kulturarv med romarnas ingenjörskonst, medeltida riddares borgbyggen och spanska kungars storhetsvansinne. Se det enkla men stora i pilgrimsleden som leder till Santiago eller lär dig mer om världens kanske viktigaste arkeologiska utgrävning. Vi besöker flera bodegor och avnjuter viner tillsammans med traditionell mat eller moderna vanguardistiska rätter. Maten, vinet och kulturen ger oss en perfekt kombination av en njutning och lärdom. Vi specialstuderar en del platser med lokalguider och vår svenska ciceron Hans Eguinoa är med på hela färden. Fingertoppskänsla, intressanta vinklar & paralleller samt goda skratt utlovas! Vi bor på stadshotell eller i mysiga byhotell under denna resa i Spaniens historia.

Få länder, regioner och till och med resmål kan visa upp en kulturskatt likt Spaniens inland. Spaniens världsarv är mer än bara historiska platser. De lever vidare in i 2000-talet och levandegör landets spännande historia och dess fascinerande kultur. Vi besöker åtta UNESCO-listade världsarvsplatser, som väver samman besök av romerska, renässans och gotiska mästerverk med Spaniens historia.

Varje dag följer vi vår väg genom västerländsk historia och spansk lockelse. Kanske kan vi till och med tolka den spanska karaktären genom dess historia. Spanjoren är ju aldrig lagom eller neutral. Alltid antingen eller…

En upplevelseresa för kultur, mat & vinälskare.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Reseledare/Ciceron Hans Eguinoa
 • Flyg Arlanda-Madrid t/r
 • Del i dubbelrum med frukost 7 nätter
 • 5 luncher
 • 4 middagar
 • 2 vinprovningar
 • 1 matlaggnings kurs
 • Guidade rundturer i byar och städer
 • Lokalguider
 • Whispers
 • Besök till Slottet El Escorial
 • Besök till Ringmuren i Avilá
 • Besök till världsarvsstaden Salamanca
 • Besök till världsarvsstaden Segovia
 • Besök till världsarvestaden Burgos
 • Besök till världsarvet Pilgrimsleden
 • Besök till världsarvet Atapuerca utgrävningarna
 • Besök till världsarvsstaden Alcalá de Henares
TILLVAL:

Enkelrum 2 990 kr

Höjdpunkter

 • Åtta världsarv på en resa
 • Bodegabesök i Rioja med vinkännare
 • Spaniens goda mat
 • Reseledare Hans Eguinoa

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
MADRID, EL ESCORIAL

Ankomst Madrid, och transfer till hotell i närheten av slottet El Escorial. El Escorial (på spanska Real Monasterio de San Lorenzo de El Escorial, ”Kungliga Sankt Lars kloster i El Escorial”) är ett komplex som inrymmer ett kungligt slott, en basilika, ett panteon, ett bibliotek, en skola och ett kloster. Det är beläget i San Lorenzo de El Escorial, ca 45 km nordväst om Madrid, Spanien.Slottet planerades under andra hälften av 1500-talet av kung Filip II. Middag och vinprovning med lokala Madridviner.(M)

Dag 2
VINGÅRD & MATLAGNING

Morgonbesök vid Världsarvet El Escorial. Slottet planerades under andra hälften av 1500-talet av kung Filip II och hans arkitekt Juan Bautista de Toledo. Stilen är italiensk högrenässans i Michelangelos anda. Slottet var bostad för den spanska kungafamiljen, basilikan med sitt panteon är gravplats för de spanska kungarna och klostret. Det är ett av Spaniens och Europas mest framstående arkitektoniska verk från renässansen. Trots åtskillig förstörelse under krig och eldsvådor har slottet bevarat en mängd skatter. Vidare till den lilla byn Cebreros, där vi besöker en lokal vinmakare för en trevlig enklare matlagningskurs där vi lagar vår lunch! Färden fortsätter sedan till Ávila där vi checkar in på stadens paradorhotell – en attraktion i sig – och besöker den gamla stadsdelen för att beundra världsarvsringmuren i kvällssolen. Middag med D.O. Sierra de Gredos viner. (F,LM)

 

Dag 3
SALAMANCA

Vi fortsätter färden till den Gyllene världsarvsstaden Salamanca där lokalguide ger oss en överblick över Spaniens Florens med Spaniens äldsta universitet, katedralerna och snäckhuset. Salamanca är en av Spaniens vackraste städer. Kanske den mest charmerande och eleganta. Oavsett om det är solljus eller kvällsbelysning som kastar sitt speciella sken över stadens monument och gator, som reflekteras i och förstärks av den gyllene sandstenen, så är det någonting magiskt över staden. Vi får våra rum på eftermiddagen, egen kväll att utforska staden. (F,L)

 

Dag 4
SEGOVIA, BURGOS & SALAMANCA

Vi åker österut mot den imponerande legendomspunna Segoviaakvedukten (som är romarrikets förnämsta ingenjörsbygge och arv i Spanien) och njuter av de kungliga fontänerna i La Granja. Vi äter en medeltida lunch bestående av; grillat dilamm eller spädgris till lunch med D.O. Rueda samt röda Segoviaviner. Vi fortsätter sedan till Burgos och beundrar deras katedral och intager middag med denna vackra utsikt. Katedralen I Burgos eller Kastiliens fyrtorn, anses vara en av de förnämsta gotiska byggnaderna i hela Spanien! (F,L,M)

 

Dag 5
BURGOS, ATAPUERCA OCH BODEGA

Pilgrimsleden till Santiago är en av Europas äldsta och viktigaste pilgrimsleder och tillika världsarv! Redan sedan 800-talet vandrar man och rider västerut mot Galicien oah apostelns grav! Pilgrimmerna till Santiago är redan i marsch i morgonpigga Burgos när vi tar oss till bussen för transfer till Atapuerca, ett av världens viktigaste arkeologiska lämningar o utgrävningar, tillika besökscentrum. Lunch i byn och sedan fri eftermiddag och kväll i Burgos! (F,L)

Dag 6
CERVANTES FÖDELSESTAD ALCALÁ, MADRID

Vi besöker ännu en vinbodega i rödvinsdistriktet Ribera de Duero efter vägen söderut och intager enklare lunch i bodegan. Väl framme i Cervantes födelsestad Alcalá de Henares checkar vi in i och tar en promenad till stadens universitet, ser Cervantes födelsehus och äter middag tillsammans. F, L, M)

 

Dag 7
MADRID

Utcheckning, buss till Madrid med guidad panoramatur, incheckning och sedan fridag och gemensam avskedsmiddag. En veckas upplevelser rundas av med nyfunna vänner! (F, M)

 

Dag 8
HEMRESA

Transfer till flygplatsen.(F)

Reseledare

Hans Eguinoa

Spanien

Hans är uppväxt i Sollentuna med spansk pappa och svensk mamma och rör sig, som en resenär sade, ”som en kameleont mellan bägge kulturerna”. Med Hans får ni uppleva Spanien ur en annan vinkel, med ett annat perspektiv, och komma spanjorerna in på livet!

Hotell

El Escorial: Hotel Los Lanceros 4*

Läs om hotellet här

Avila: Parador de Avila 4*

Läs om hotellet här

Salamanca: Hotel EXE Salamanca 4*

Läs om hotellet här

Burgos: Hotel Meson del Cid 3*

Läs om hotellet här

Madrid: Gran Versalles 4*

Läs om hotellet här