Det outforskade Albanien – Seniorens Reseklubb

Josifs Albanien - storslagen natur och god mat

Passa på och upplev Albanien, ett land i snabb utveckling. Följ med och upplev Albanien tillsammans med Josif, som växte upp under den kommunistiska regimen och som har bott i Sverige men nu återvänt och vill visa er sitt vackra Albanien. Landet är ännu inte så utforskat, hit har turismen knappt hunnit nå än. Det är ett bergigt kustland, till ytan lika stort som Småland, som bjuder på storslagen natur och intressanta historiska lämningar. Denna resa är en unik möjlighet att verkligen få uppleva Albanien, få nya insikter om landets historia, se dess vackra natur och njuta av den goda maten. Lyssna till Josif som berättar om sin uppväxt under den kommunistiska regimen, svenska anknytningar och dagens Albanien, ett land under förändring. En rundresa som tar oss till södra Albanien, Illyrernas rike, världsarvsstäder som Berat, Gjirojaster och Shkoder samt Albaniens färgsprakande huvudstad Tirana. Josif har skräddarsytt denna resa för Seniorens reseklubb, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Ciceron och guide Josif Papristo - svensktalande
 • Flyg Arlanda/Kastrup - Tirana via Wien t/r
 • Del i dubbelrum med frukost på bra mellanklass hotell
 • 7 luncher inkl vin & vatten
 • 5 middagar inkl vin & vatten
 • Rundresa 9 dagar med buss
 • Guidade rundturer i Berat, Gjirokaster, Tirana, Shkoder & Durres
 • Besök till Butrint
 • Besök till vingård med vinprovning
 • Besök till etnogård
 • Guidad visning Bunkart2
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 1 850 kr
Tillägg avresa Kastrup: 350 kr

Höjdpunkter

 • Josifs kunskap och personliga berättelser på svenska
 • Gjirojastër
 • Lunchen på vingården
 • Tirana

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
DURRES, BERAT

Flyg via Wien till Tirana. Josif, vår svensktalande guide möter oss på flygplatsen i Tirana och vi reser med buss till hamnstaden Durrës, Albaniens nästa största stad. Nu väntar en god måltid på restaurang intill Adriatiska havet. Under en intressant stadsrundtur får vi se Balkans största romerska amfiteater och det venetianska tornet. Vidare mot Berat, en mycket speciell stad med anor från 1200-talet. Väl framme bor vi i den historiska delen av staden. (L)

Dag 2
BERAT, GJIROJASTÊR

Berat är med på UNESCO:s världsarvslista och är en av Albaniens stora sevärdheter. På 1200-talet byggdes den befästa staden högst upp på en kulle med kontroll över floden Osums dalgång. Under en rundtur besöker vi Berats urtida moskéer och kyrkor, slottet och över 300 år gamla bebodda hus. Det är en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var under det Ottomanska riket, när Turkiet, härskade över Albanien. Vi avslutar uppe på borgen med en rundtur och en god lunch. Härifrån har vi en vacker utsikt över bergen. På eftermiddagen väntar en bussresa genom vackra landskap till Gjirokastër. Väl framme, i den kuperade staden, äter vi en god middag. (F,L, M)

Dag 3
GJIROJASTÊR & LOKAL GÅRD

Under en rundtur lär vi känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen, även denna stad är en världsarvsstad tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet: hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten, träbalkonger och vita stenväggar. Idag skall vi möta Josifs vän som har en gård, det blir ett speciellt möte där vi lära oss mer om hur det är att vara bonde både tillbaka i tiden och i nutid. Åter till Gjirokastër för egen tid att utforska staden. Middag på en karakteristisk restaurang. (F,L,M)

Dag 4
BUTRINT, SARANDE, DHERMI

En vacker bussresa förbi berg och genom dalar tar oss till Butrint, med stopp vid Blå Ögat, en naturpark med spektakulära vattenkällor. Vi reser tillbaka i tiden när vi besöker Butrint, en stor och mycket stämningsfull arkeologisk fyndplats, drygt 3000 år gammal. Butrint har varit både en grekisk koloni och en romersk stad. Det är en fantasieggande upplevelse att dröja en stund i amfiteatern och att flanera bland pelare och portaler. Vid det gamla badhuset sveper salta, varma havsvindar in och vi omges av en frodig grönska. Även Butrint är upptaget på UNESCO:s världsarvlista.  Nu väntar en god lunch invid havet i  Sarandë. Vidare färd längs kusten till orten Dhërmi som är belägen vid den albanska rivieran. Middag på hotellet. (F,L, M)

Dag 5
DHERMI

Idag skall vi ta en liten paus och koppla av vid havet. Det finns tid för bad i Joniska havets klara, varma vatten. För er som önskar står vår guide gärna till tjänst för en vandringsupplevelse till gammelby Himara. (F,L, M)

Dag 6
DHERMI, TIRANA

Vår buss tar oss längs serpentinvägen mot Vlorë, vi ser ålderdomliga och fascinerande byar. Väl framme i huvudstaden Tirana, serveras en god lunch innan vi får våra rum på vårt centralt belägna hotell. På eftermiddagen egen tid att koppla av eller ta en promenad i Tiranas vackra stadspark. (F,L)

Dag 7
TIRANA

Idag skall vi få uppleva Tirana under en intressant guidad promenad genom centrala Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skenderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. I Bunkart2, ett museum om den hänsynslösa regimen i Albanien får vi en insikt i landets grymma historia. På eftermiddagen besöker vi Kvarteret, Blloku. I det fattiga, bergiga landet var Kvarteret ett mytiskt begrepp, det var Makten, Palatset och Storebrors kontrollrum. Det var den förbjudna staden i det stängda landet, det var här de albanska ledarna bodde, skyddade av soldater och poliser och fredade från insyn. Dagen avslutas med en trevlig avskedsmiddag på Josifs favorit fiskrestaurang, vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning. (F, M)

Dag 8
TIRANA, SHKODER

Idag väntar en spännande heldagsutfärd norrut till Shkoder som ligger vid södra sidan av Shkodersjön. Vi besöker en vingård och en etnogård, där vi får uppleva en lite speciell lunch med många goda smaker tillagad av ekologiska råvaror. Vidare mot Rozafa borgen och Shkoder, en huvudsakligen katolsk stad, präglad av italiensk och österrikisk arkitektur. Vi besöker bl.a. stadens världsberömda katedral, samt bildutställning av Marubi, en välkänd italienare som verkade i Albanien i slutet av 1800-talet. Åter mot Tirana. ( F,L )

Dag 9
TIRANA, HEMRESA

Egen förmiddag. Hemresa. (F)

Reseledare

Josif Paparisto

Albanien

Josif har skräddarsytt resan till Albanien för Seniorens reseklubb, med målet att verkligen få visa sitt land i alla aspekter och att få smaka på landets kultur, mat, musik och historia. Han är född och uppvuxen i Tirana och bodde i Sverige under tidigt 90-tal. Hans kunskap om landet och sin egen historia förmedlar Josif på ett personligt sätt när han visar sitt hemland. Han uppfyller sin livsdröm att visa Albanien för svenska resenärer.

Hotell

Hotel Mangalemi Berat 3*

Läge: Centralt i det historiska kvarteren, 300 m från centrum.

Officiell gradering: 3*

Rum: Luftkonditionering/värme, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox.

Facililiteter: Bar, restaurang

Wifi: Ja i allmänna utrymmen

Hotellet är byggt på ruinerna av ett turkiskt hem i de historiska delarna av Magalem kvarteret, som ligger ca 300 m från stadens centrum. Hotellet är byggt i en traditionell Berati arkitektur. Invid hotellet finns affärer och historiska sevärdheter.

Info om hotellet

Hotel Onufri Berat 4*

Läge: Centralt i det historiska kvarteren, 300 m från centrum.

Officiell gradering: 4*

Rum: Luftkonditionering/värme, TV, minibar, badrum med dusch, hårtork, säkerhetsbox.

Facililiteter: Bar, restaurang

Wifi: Ja i allmänna utrymmen

Ett mindre familjedrivet hotell,

Info om hotellet

Hotel Argjiro Gjirokaster 4*

Info om hotellet

Hotel Elyseum 4*

Info om hotellet

 

Hotel Splendor4*

Info om hotellet

 

Rogner Hotel Europapark Tirana, 5*

Info om hotellet

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev