Sicilien

Det förlovade landet med Antika tempel, vingårdar och Etna

Sicilien Medelhavets största ö. Ibland har man känslan av att den är ett land för sig – så olik fastlandet Italien. Sicilien har allt – underbara stränder, vacker natur, kultur, gastronomi och en levande historia. Vi går i fotspåren av Greker, Romare, Saracener och Normander på Taormina, Syrakusa och Catanias livliga gator. Under denna vecka kommer vi att få insupa många intryck och säkert bli bedårade av denna ö som har besjungits och diktats om sedan urminnes tider. Vår reseledare Johan Berg har bott i Italien i 17 år. Han älskar sitt Sicilien och kommer att introducera er på ett roande och uppskattat sätt till detta mytomspunna ö.
Vi bor in vid havet i Mazzaro bukten nära Taormina 4 nätter och Syrakusa 3 nätter och gör trevliga utfärder.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Svensk reseledare Johan Berg
 • Flyg Arlanda-Catania t/r
 • Del i dubbelrum med frukost 7 nätter
 • 3 luncher inkl vin & vatten (L)
 • 5 middagar inkl vin & vatten (M)
 • Utfärd till Taormina & Castelmola
 • Utfärd till Savoca i Gudfaderns spår
 • Utfärd till Etna med vinprovning
 • Utfärd till Syrakusa och Parco Neapolis
 • Utfärd till Catania
 • Utfärd lokal gård
 • Alla entréer och besök ingår
 • Whispers
TILLVAL:

Enkelrum: 2 400 kr
TILLVAL:
Modica & Ragusa inkl. lunch: € 60
Bokas och betalas på plats med reseledare, min 20 personer.

Höjdpunkter

 • Mysiga byar som Castelmola & Savoca
 • Johans kunskap om landet
 • Måltid på lokal bondgård

Avresor

Det finns inga planerade avresor för denna resa, är ni en grupp som önskar en grupp resa kontakta oss per telefon 08 – 94 40 40 eller info@reseskaparna.se

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
CATANIA, MAZZARO

Ankomst till Sicilien, där vi spendera dagen i och runt Catania. Vi ser bl a gamla stan med dess genuina fiskmarknad och katedral. Vi äter gemensam lunch. Det tar sedan ca 1 timmes transfer till Mazzaro bukten nedanför Taormina och vårt hotell. Efter incheckning går vi och äter en kall tallrik italienska specialiteter med ett glas vin. (L, M)

 

Dag 2
TAORMINA & CASTELMOLA

En heldag som börjar uppe i Castelmola, en stillsam liten by som bjuder på mysiga gränder, restauranger, barer och framförallt en bedårande utsikt. Här rör vi oss även i svenska kulturella fotspår; Bamses. Rune Andréasson besökte Sicilien första gången 1963 och fick här inspiration till seriens säregna kulliga landskap. Vidare till fashionabla Taormina där vi ser Siciliens pärla byggd på en terrass mellan berg och hav med den berömda havsutsikten. Här går vi en längre guidad promenad och ser bl a den grekiska teatern som är den näst största av de antika teatrarna på Sicilien. Middag på lokal restaurang i Taormina. (F, M)

 

Dag 3
SAVOCA

Utfärd till den lilla bergsbyn Savoca strax norr om Taormina. Här i trakterna spelades den sicilianska delen av Gudfadern in. Savoca fick i filmen vara Don Vitos hemstad Corleone. Johan tar er runt till fots och sen äter vi lunch på legendariska Bar Vitelli. Här bad Michael Corleone (Al Pacino) i ”Gudfadern I” den bistre värden Vitelli om att få gifta sig med hans dotter Apollonia. Åter på eftermiddagen. (F, L)

 

Dag 4
ETNA

Utfärd till Etna – Europas ”gigant” vad gäller vulkaner. Vi lämnar hotellet tidigt och åker upp till 2000 m.ö.h. Härifrån får vi en vacker vy och kontakt med Etna som är Europas högsta aktiva vulkan. Här odlas druvan Nerello Mascalese, planterad på vulkanens sluttningar i den svarta lavajorden. Vi intar en lätt lunch med vinprovning i vingården Barone Villagrandes härliga miljö. Åter till vårt hotell. (F, L)

 

Dag 5
SYRAKUSA

Vi lämnar Taormina och reser söderut till Sankta Lucias Syrakusa, där vi skall bo 3 nätter. Här levde och verkade många historiska personligheter som Dionysios, Platon och Arkimedes, som lär ha utropat sitt berömda Eureka här. Vi börjar i den arkeologiska parken Neapolis där vi ser och hör om såväl grekisk som romersk kulturhistoria. Sen är det dags för Johans favorit Ortigia – gamla stan – belägen på en klippig halvö. Vi går genom labyrintliknande gator, ser Apollotemplet och självklart katedralen med Sankta Lucia. Här kan man strosa runt i timmar, insupa atmosfären, smakerna och besöka de mysiga småbutikerna. Efter lunch och tid på egen hand checkar vi in och äter senare middag på hotellets restaurang. (F, M)

 

Dag 6
EGEN DAG/MODICA & RAGUSA

Egen dag att koppla av och utforska Syrakusa eller följ med på en frivillig utfärd. Till kvällen promenerar till middagen i gamla stan. (F, M)

Heldagsutfärd Modica & Ragusa (Tillval)
Vi börjar i Modica som förutom stadsbilden med barockarkitekturen även är känd för sin produktion av choklad tillverkad efter antika recept. Här slipper vi gå utan ser istället hela stan från ett charmigt litet tåg. Efter chokladprovning och lunch på en lokal trattoria åker vi till tv-serien inspektör Montalbanos Ragusa. Vackra Ragusa är nog det finaste exemplet på den sicilianska sena barocken. Här promenerar vi och besöker Gagliardi’s mästerverk katedralen med skulpturen av S:t Göran och draken. (L)

 

 

 

Dag 7
SYRAKUSA OCH LOKAL GÅRD

Egen dag i Syrakusa. Vid fem-tiden tar Johan oss med till sin vän den karismatiske godsägaren Carmelo på hans klassiska Sicilianska herrgård, där vi får en härlig middag med rader av sicilianska specialiteter att sköljas ner med lokalt vin. (F, M)

 

Dag 8
HEMRESA & CATANIA

Vi lämnar Syrakusa och beger oss till flygplatsen för hemresa. (F)

Reseledare

Johan Berg

Italien, Terracina, Sicilien, Korsika, Sardinien & Bergslagen

Johan Berg har bott i Italien i 17 år och kan sitt "andra" land väldigt väl. Han berättar om både historia och människor på ett underhållande sätt.

Hotell

Taormina: Baia Azzurra***

Hotel Baia Azzurra (4 nätter)
Läge: Hotellet ligger invid stranden, i Mazzaro bukten, nära Isola Bella nedanför Taormina.

Rummen: WC, dusch/bad, hårfön, TV, luftkonditionering.
Faciliteter: Hotellet har hiss, restaurang och bar, wi-fi.

Hemsida:  www.hotelbaiaazzurra.it/

Syrakusa: Jolly Aretusa Palace hotell****

Hotel Jolly Aretusa Palace (3 nätter)

Läge: Hotellet ligger ca 10 min promenad från Gamla Stan på ön Ortigia.Rummen: WC, dusch/bad, hårfön, TV och värdeskåp.
Faciliteter: Restaurang, bar och wi-fi.
Hemsida: www.jollyaretusapalacehotel.com

 

Om resmålet

Huvudstad: Rom
Officiella språk: Italienska
Statsskick: Republik
Folkmängd: ca 63 miljoner
Valuta: Euro
Yta: 301 250 km2
Nationaldag: 2 juni

SICILIEN
Sicilien skiljs från fastlandet av det smala Messinasundet. Ön är Medelhavets största med en yta på drygt 25 000 km². Dess största stad, tillika regionens huvudstad, är Palermo. Sicilien har medelhavsklimat och ön är mycket bergig. Det högsta berget är vulkanen Etna, 3 329 m.ö.h. Det är en aktiv vulkan som  regelbundet får utbrott och spyr ut lava. Centrumområdet på ön är huvudstaden och huvudorten Palermo, på Siciliens norra kust. Andra stora städer och centrumområden är Messina, Catania, Taormina och Syrakusa. Alla dessa ligger på öns östkust.

Folket på Sicilien ser sig inte som Italienare utan som Sicilianare och de har ett eget romanskt språk, sicilianska, (även om det officiella språket är Italienska). Språket har influenser från flera språk, till exempel grekiska och arabiska då Sicilien har en lång historia med många olika styren. I många byar har dom egna varianter av den sicilianska dialekten som i sig är som egna språk.

Kungariket Sicilien uppstod sedan ön Sicilien anfallits av normander, som erövrade ön från saracenerna. Periodvis har fastlandsdelen av kungariket utgjort ett separat rike under benämningen Kungariket Neapel. Under en stor del av 1800-talet kallades riket Bägge Sicilierna. Geografiskt motsvaras kungariket Sicilien av dagens italienska regioner Kampanien, Kalabrien, Apulien, Abruzzo, Molise, Sicilien och Lukanien.
Den 11 maj 1860 landade Giuseppe Garibaldi vid Marsala under sin kampanj för att störta det Bourbonska styret.
1861 enades Italien under kung Viktor Emanuel II.

 

ITALIENSKA KÖKET
Det italienska köket är den typiska kokkonst som utvecklats i Italien. Köket kännetecknas allmänt av sin enkelhet och betoning på färska råvaror av hög kvalitet. Ingredienser och rätter varierar från region till region men betecknas vanligtvis som medelhavskök.
I norra Italien används generellt mer smör och andra mejerivaror än vad som används i södra Italien, som använder olivolja i högre grad. Många rätter och produkter har blivit internationellt kända, som den italienska olivoljan, ostsorter (exempelvis parmesan, mozzarella och gorgonzola), korv- och charkuteriprodukter som mortadella, salami, parmaskinka samt pasta och pizza.

Till matkulturen hör också Italiens rika vinproduktion, med välkända viner som Chianti och Barolo. Kaffe, och då särskilt espresso, har också kommit att spela en viktig roll i det kulturella italienska köket

+ Visa mer

Resekommentarer

Sicilien

Stort tack för en inspirerande resa på Sicilien med fantastiske Johan (även kallad Giovanni) Berg. Johan gav mycket positivt av sig själv vilket gjorde resan extra trevlig och minnesvärd. Var och en av oss fick total uppmärksamhet och goda råd.

Med förhoppning om att ses igen, hälsar Evy

Visa kommentaren

Bra att veta

På denna resa besöker vi både små och äldre städer med trappor och ojämna markförhållanden. Många guidade rundturer sker till fots, vi rekommenderar att man kan gå på egen hand. Detta är en gruppresa med cirka 25 – 35 deltagare.

Några av våra resor