Gunnel Carlsons härliga Österlen med Senioren

Österlen är Sveriges Provence med mängder av trädgårdar i ett milt klimat. Vi bor på fina Kiviks hotell med egen nyrenässansträdgård samt besöker flera ljuvliga platser med sensommarblomning.

Förutom privata trädgårdar där växtälskare skapat sina egna lustgårdar är även den Engelska trädgården en höjdpunkt i vårt program. En romantisk pärla som har det mesta: färgstämda perennrabatter, rosor, woodland, ängar, lusthus, växthus med mera, allt anlagt i engelsk stil.
Att drömmen om medelhavsträdgården också förknippas med denna del av Sverige är även inspirerande herr Medelhavs förtjänst. Värmlänningen Peter Englander som bytte regnsystemen från Norge till vingårdarnas rike på Skånes östkust. För nästan tjugo år sedan flyttade familjen hit och skapade sitt eget paradis bakom skyddande plank och murar, andalusiska fontäner porlar under himmelsblå wisteria och apelsinorange trumpetranka, vajande starkt doftande medelhavsörter och sydafrikanska liljor i toskanska krus.

Dahliafarmen på Österlen är en dröm realiserad på endast ett fåtal år. Här vajar dahlior i alla dess nyanser på 4.000 kvadratmeter. Vi njuter av designade planteringar i olika färgteman.
I stark kontrast till detta välordnade pastelliga paradis är besöket på Drakängen där trädgårdsdesignen snarare bjuder in vilda växter, fjärilar och humlor att flytta in även i en liten och ordnad trädgård eller skapar stigar och välordnade ramar i en stor vild trädgård med mycket äng och biologisk mångfald. Vi avrundar resan med Bosjökloster – ett av landets äldsta slott och kloster där ägarfamiljen Bonde planterat stora rundlar av återblommande engelska rosor i starka färger samt skapat trädgårdarna på terrasser med perenna rabatter och tusentals rosor, den romantiska parken med skogar av rhododendron och en tusenårig ek.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
  • Ciceron Gunnel Carlson
  • Tåg andra klass t/r
  • 2 nätter på Kiviks hotell inkl frukost
  • 3 luncher
  • 2 middagar
  • Guidade visningar

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-09-05
Resa: Gunnel Carlsons härliga Österlen med Senioren
Dagar: 3
Pris: 11990 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
Mot Sveriges Provence

Vår resa mot Färgstarka Södern inleds på Cityterminalen med tåg till Hässleholm. Här möter vi Gunnel med vår privata buss på Hässleholms station ca kl 12.20. Färden går nu mot Skepparslövs Golfkro för att äta en lunch på deras ägor och därefter kommer vi att besöka paret som driver Drakängen. Här väver de utbildade bildkonstnärerna Martin och Sophia samman moderna designtankar och viktiga aspekter som biologisk mångfald, till ett liv där trädgård och vildäng kan balanseras. Du fascineras och inspireras av parets tankar och arbeten för ordnad trädgård på  ängar och ängsinspirerande planteringar i trädgården. Där det vilda bland växter, fjärilar och humlor kan flytta in även i en liten och ordnad trädgård, eller att plats och stigar för människan skapas på den stora vilda tomten.
När vi anländer till vårt omtyckta hotell Kivik på Österlen väntar incheckning och en trevlig middag.

Dag 2
Gungande hav av dahlior och ett möte med Medelhavet

Vem älskar inte den färg och formstarka dahlian som de senaste åren fått ett fantastiskt uppsving, där mängder av trädgårdsälskare tagit denna ögonbedövande sommarblommare till sitt hjärta. Ulrika bjuder på tallrikstora blommor, i färger som inte ber om ursäkt för sig, på i sin dahliafarm.
Vi besöker sedan en av Sveriges mest folkkära trädgårdsdesigners, som även kan beskrivas som en av våra första influencers till att våga trädgårdera med medelhavstema. Värmlänningen, pionjären och solälskaren Peter Englander kallas Mr Medelhav. Han har under många år entusiasmerat oss till italienskinspirerade trädgårdar där fikon, olivträd, klättrande trumpetranka, blyblomma och bougainvillea i stora terrakottakrukor håller ”Drömmen om Italien” levande. Peter visar oss sin trädgård och inspirerar oss till hur vi – oavsett växtzon – kan genomföra drömmen om sydligare nejder!
Vi smälter våra intryck under en lunch hos kompetenta Svabesholms kungsgård, innan vi skall njuta av engelska rosor och sensommarperenner hos Anette Cato som driver Engelska Trädgården. En dröm av rosor som nu blommar om efter sommarens flor med förnyad kraft. Anette visar oss runt.
När vi sedan vänder tillbaka till Kiviks hotell skall vi träffa Tommy Nordström som designade och skapade hotellets egen nyrenässansinsprirerade trädgård.
Vi strosar runt och njuter innan kvällens middag serveras på vita dukar.

Dag 3
Rosor, sensommarperenner och en vitrappad kyrka

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell på Österlen, lastar bagaget i bussen och tar oss norrut mot Höör och Östra Ringsjöns magnifika slott och kloster. Bosjöklosters vitrappade byggnader med varmt apelsinoranga tak, kontrasterar mot den blånande sjön. Här omger fräsch grönska och rosablommande rosenhäckar klostrets stora rundlar med välvuxna engelska rosor samt det fina kaféets stora planteringar av rosor i starka, livgivande färger.
Under promenaden genom Bosjökloster, dess park och ruinen av det lilla botkapellet så njuter vi av hur väl rabatterna framhäver denna historiska plats. Stor del av Bosjökloster är från tidigt 1100-tal då det grundades som benediktiner-nunnekloster, vars privilegier bekräftas i ett brev av påve Lucius III 1181. De rika donationerna, systrarnas asketiska leverne och ett idogt arbete gjorde att det välbärgade klostret blomstrade men under Gustav Vasas styre konfiskerades rikedomarna och klostret stängdes ned. År 1560 kom det i privat ägo för första gången och på 1600-talet hamnade det hos Corfitz Ulfeldt som lyckades med bedriften att göra sig osams med såväl den svenske som danske kungen. År 1908 såldes slottet till dagens ägarfamilj Bonde.
Vi visas runt på slottet där de flesta rosor är återblommande engelska Austinrosor, kända för sin romantiska form och härliga doft. De breda paradrabatterna längs parkens sjökant avrundas med de gigantiska rhododendronbuskagen samt en imponerande stor och gammal ek. Den historiska klosterkyrkan är en sevärdhet i sig med sina vackra fönster och dekorationer. Vi avrundar visningen med en enkel lunch på kaféet omgivna av färgstarka Austinrosor.
Vår resa närmar sig nu Hässleholm. Men innan vi skiljs åt väntar ännu en höjdpunkt. Vi avrundar en innehållsrik resa hemma hos Kerstin och Lars i Hässleholm. I deras uppvuxna och välvårdade men ständiga projekt finns flera rabatter, damm med guldfiskar och slingrande gångar som håller ihop allt. Eftersom tomten gränsar mot en skogsbacke där stora bokar skapar ett tak över trädgården, så silas ljuset vackert genom bladen och ger ett vackert, väldigt sydländsk skimmer över växtligheten. I orangeriet övervintrar alla medelhavsväxter i väntan på att få komma ut till sommaren. Trädgården har två etager som förbinds med en trappa. Även mindre nivåskillnader finns. Det finns många sittplatser för vila och begrundan.
Vi reser sedan den sista biten till Hässleholms Centralstation dit vi ankommer ca 15.30.

Reseledare

Gunnel Carlson

Trädgårdsresor

För många är trädgårdsprogram på tv synonymt med Gunnel Carlson. Genom omtyckta program som Gröna Rum, Go´kväll och Trädgårdskampen, samt en lång rad storsäljande böcker, har hon varit en inspiration för många. Själv trivs Gunnel bäst med fingrarna i jorden och hon delar gärna med sig av sin gröna passion för att få andra att utvecklas och se nya möjligheter i sina trädgårdar.

Hotell

Kiviks Hotell

Hotellet i Kivik har en vacker utsikt över havet. Hotellet har 32 rum, restaurang, SPA och konferenslokaler. Byggnaderna är unika, med en över 100 år gammal ursprunglig byggnad som tidigare var populär bland kungligheter. Rummen erbjuder antingen havsutsikt eller utsikt över parken.

Hotellets hemsida