Operaweekend på Slott & Sågverk med Senioren

Följ med på en härlig resa genom Sommarsverige med musik i världsklass på Sveriges bästa sommarscener vid stora Vänern och lilla Ljusnaren. Vid härliga Lidköping ligger landets vackraste sagoskatt, Läckö slott. Här njuter vi av en lustfylld och sprudlande Rossini-fest med den aldrig tidigare uppförda operan ”La Gazzetta”. Vi bjuds underbara och udda personligheter, förklädningar och förvecklingar i jakten efter den perfekta kvinnan. Från Vänerns strand vänder vi upp mot Bergslagen och sågverket vid Kopparberg, där ett gripande kvinnoporträtt ger oss kopplingar, aktuella även i vår tid. För första gången spelar Opera på Skäret den italienska kompositören Vincenzo Bellini med klassisk bel-canto i "Norma". Vårt boende är på Lidköpings pärla, fyrstjärniga hotell Edward i vackra Lidköping. Vi njuter av fina, gemensamma måltider längs rutten samt leds av vår uppskattade reseledare Niklas Lindblad.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Bussresa 2 dagar
 • Operakunnig reseledare
 • Del i dubbelrum inkl frukost
 • 2 luncher (L)
 • 1 3-rättersmiddag (M)
 • 1 kvällsmål (K)
 • 2 operabiljetter på bra platser
 • Visningar och entréer enligt program

Höjdpunkter

 • Vår musikkunniga reseledare Niklas Lindblad
 • Premiär på en svensk scen för Operan ”La Gazzetta”
 • Opera på Läckö slott

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2024-08-03
Resa: Operaweekend på Slott & Sågverk med Senioren
Dagar: 2
Pris: 10250 kr
Platser: 3

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
Stockholm – Lidköping – Opera på Läckö slott

Vi samlas vid Cityterminalen för vår resa ned med privat, bekväm buss och vi stannar till för lunch på vår rutt mellan Sveriges största sjöar. Vid ankomst till Lidköping checkar vi in på omtyckta mellanklasshotellet Edward och har lite tid att installera oss och kanske ta en kort promenad på stan.

Tidig eftermiddag skall vi resa mot Spikens Fiskehamn. Spiken räknas som en av Europas största insjöhamnar då Vänern är ett innanhav. Här njuter vi av en levande fiskehamn med många aktiva yrkesfiskare som landar färsk fisk från fångstplatserna på Vänern. Rökarna går för fullt och erbjuder nyrökt fisk och delikatesser som den fina vänerlöjrommen. Här ska vi äta en god middag hos familjen Nordgren på Sjöbodens restaurang. Därefter väntar en kort bussfärd till Sveriges vackraste slott – Läckö och en charmig, underhållande och skönsjungen historia som utspelar sig på ett värdshus där och då – eller här och nu?

Kl 20.00.  Vi får lyssna till de vackra belcanto-tonerna hos Gioacchino Rossinis ”La Gazzetta” som aldrig uppförts på scen i Sverige tidigare. På slottets borggård ackompanjerar Läckö Kammarorkester Minna Tägli som gör rollen som värdshusvärdens dotter Lisetta, Richard Hamrin är värdshusvärden Filippo och i övriga roller återfinns Josefine Andersson, Lars Arvidsson, Theodor Uggla, Ulrika Skarby och Nils Gustén. Dirigent är Kim Phipps och för regin står Lars Bethke. För scenografin står det kreativa team som gjorde Läckö slotts tidigare Rossini-succéer.  Tid två timmar och fyrtio minuter. Retur till hotellet.

Dag 2
Opera på Skäret vid Ljusnaren

Efter frukost checkar vi ut från Hotell Edward och tar oss upp genom Bergslagen mot Kopparberg och sågverket som idag huserar internationellt erkända Opera på Skäret. I detta granna brukslandskap med röda stugor i grön skog stannar vi på välrenommerade Bångbro herrgård för att äta en god tvårätterslunch innan dagens föreställning. Ett kort stycke från Bångbro ligger Skäret – ett nedlagt sågverk vackert beläget vid sjön Ljusnarens norra strand, som på kort tid blivit ett intressant alternativ för operaintresserade i Sverige. När Sten Niclasson besöker Skäret för första gången för nästan 25 år sedan, sås ett musikaliskt frö som resulterar i en fantastisk musiktradition som i år fyller 20 år. Det gamla sågverket visade sig ha mycket god akustik och upplevelsen av opera blir någonting alldeles extra i den vackra miljön. Opera på Skäret jubilerar i år genom att för första gången ge en opera av Vincenzo Bellini – och då givetvis han mest kända och älskade verk, ”Norma”.  Handlingen utspelar sig i den romerska provinsen Gallien ca år 50 f Kr. Norma är en kvinnlig prästinna som i hemlighet har två barn med den romerske prokonsuln i Gallien, Pollione.

Vi följer den dramatiska upplösningen av triangeldramat mellan den unga novisen Adalgisa, Pollione och Norma. I en tid då belcanto var förknippad med komedier och melodraman gjorde Bellini istället en antik tragedi. Den dramatiska sopranen som sjunger titelrollen måste uppvisa en känslostyrka och ett tonomfång som få, inte för inte är Maria Callas en av de sopraner som gjort rollen som Norma, som anses som rollernas roll för varje stor sopran med den kända arian ”Casta diva”.

Föreställningen börjar kl 15.00. När de sista tonerna klingat ut tar vi oss till vår buss för att resa hem via stopp längs vägen som bjuder på kaffe och räksmörgås innan vi är åter på Cityterminalen framåt midnatt.

Reseledare

Niklas Lindblad

Musik- & kulturresor

Niklas Lindblad är välkänd radio- och Tv-man sedan 1973 som arbetar inom områdena klassisk musik, opera, balett och vin. Utöver kultur har han stort intresse för resor, matlagning, vinframställning och odling i eget växthus.

Hotell

Best Western Plus Edward Hotel****

Läge: Centralt i Lidköping
Faciliteter på hotellet: Restaurang, bar, fitnesscenter, bastu, hiss
Officiell kat: 4 stjärnigt hotell
Rummen: WC med dusch, hårtork, minibar, te-/kaffebryggare, tv, telefon.
Wifi: Ja, utan kostnad

Läs mer på hotellets hemsida

Bra att veta

Detta är en gruppresa med cirka 30 resenärer

Läs gärna Inför avresan med Reseskaparna>>