Läckö slottsopera

- årets stora sommar-operafest, Tintomara!

Årets opera på Läckö Slott är Tintomara. Carl Jonas Love Almqvists saga om den androgyna gestalten Tintomara – från skottet mot Gustav III till stillheten i Solna skog – återberättas i Werles vackra, melodiösa opera från 1973. Läckö Slotts öppna borggård med dess makalösa akustik fylls än en gång av ett allt för sällan spelat verk. I titelrollen syns Emma Sventelius som just inlett en strålande utlandskarriär Vi bor i gamla staden i Lidköpings centrum på Edward hotell, som är ett charmigt fyrstjärnigt hotell med omtanke och behaglig hemkänsla. Vi njuter av stadens arkitektur och tar del av både Läckö slott och stadens intressanta porslinshistoria genom ett besök på Rörstrandporslinns museum.

Resfakta

I PRISET INGÅR:
 • Bussresa 2 dgr
 • Operakunnig reseledare
 • Del i dubbelrum med frukost (F)
 • 1 tvårätters middagar /1 glas vin (M)
 • Guidad visning Läckö slott
 • Operabiljett Tintomara
 • Guidad visnings Rörstrands museum
 • Övriga besök enligt program
TILLVAL:

Enkelrum: 200 kr

Höjdpunkter

 • Operan Tintomara
 • Läckö slott
 • Gamla Lidköping
 • Operakunnig reseledare

Avresor

Avresedatum
Resa
Dagar
Pris
Platser
Avresedatum: 2021-07-31
Resa: Läckö slottsopera
Dagar: 2
Pris: 3800 kr
Platser: 5+

Reseprogram

Visa alla dagar
Dag 1
LÄCKÖ SLOTT & TINTOMARA

På vägen söderut får vi en intressant och inspirerande föreläsning av vår operakunnige reseledare, så att alla känner sig väl förberedda och på så sätt för en djupare förståelse inför kvällens föreställning. Vid ankomsten till Lidköping tar vi in på vårt centralt belägna hotell där vi äter en 2-rättersmiddag. Läckö Slott som är resans mål är vackert beläget på en udde i Ekens skärgård i Vänern, drygt 20 km norr om Lidköping i Västra Götaland. Slottets 700-åriga historia och dess unika bevarade barocksalar och yttre miljö bildar ramen för de utställningar och evenemang som sommartid lockar en stor publik och gör Läckö Slott till en av Västsveriges mest besökta turistmål. Vi får en visning innan det är dags för årets stora operafest – Tintomara. (M)

Dag 2
RÖRSTRANDS MUSEUM & HEMRESA

Efter en härlig frukost besöker vi Rörstrands Museum, som berättar historien om en av Europas äldsta porslinsfabriker, det svenska porslinets kronjuvel, Rörstrand. Samlingarna spänner över nästan tre århundraden, från 1726 fram till idag. Här finns såväl praktkeramik som pottor och folkkära serviser men också verktyg, skisser och en rundugn. Man känner igen koppar från fikastunder i somriga syrénbersåer, återser mormors finaste vas och förundras över de läckert blåvita 1700-talsfajanserna. Rörstrand är ett kulturarv som används och älskas världen över! Därefter gör vi en liten promenad i den vackra staden inte nog med att det ligger ett café i nästan varje kvarter – i Lidköping har konst och design en given plats. I samband med nyinvigningen av gågatan 2011 fick Lidköpingsborna själva sätta avtryck på sin stad genom att göra målningar som sedan fördes över till kakelplattor och placerades i gatan. Även på nya stadens torg, som för övrigt är norra Europas största öppna torg, kan du se porslin som utsmyckning av formgivaren Anna Elzer Oscarson och konstnären Astrid Sylwan. Innan vi påbörjar hemresan besöker vi Rörstrands fabriksbod där vi bland annat får se porslinsprodukter från Iittala, Hackman, Arabia, Hackefors, Höganäs Keramik och BodaNova. (F)

Reseledare

Linnéa Sallay

Sverige, Musikresor

Linnéa har en gedigen musikutbildning och är en av våra mest uppskattade reseledare. Därtill Auktoriserad Stockholmsguide

Hotell

BEST WESTERN PLUS EDWARD HOTEL ****

Läge:Centralt i Lidköping
Faciliteter på hotellet: Restaurang, bar, fitnesscenter, bastu, hiss
Officiell kat: 4 stjärnigt hotell
Rummen: WC med dusch, hårtork, minibar, te-/kaffebryggare, tv, telefon.
Wifi: Ja, utan kostnad
Läs mer på hotellets hemsida

Prenumerera på vårt nyhetsbrev